АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пожежна небезпека

Читайте также:
  1. Пожежна безпека
  2. Пожежна безпека
  3. Пожежна безпека. Основні поняття. Статистика пожеж в Україні
  4. Пожежна сигналізація. Засоби пожежогасіння.
  5. Пожежна сигналізація. Ручні та автоматичні сповіщувачі про пожежу.
  6. Пожежна сигналізація. Ручні та автоматичні сповіщувачі про пожежу.
  7. Тема: Пожежна безпека.

Пожежі є однією з найбільш руйнівних сил і тим де не створюють надійних перепон вогню, вони стають національною бідою. В Україні щорічно виникає понад 50 тисяч пожеж, прямі матеріальні збитки від яких становлять мільярди гривень. В 1996 році внаслідок пожеж загинуло 2468 чоловік.

Пожежа в будь-якому середовищі неконтрольоване та стихійне явище, яке супроводжується знищенням матеріальних цінностей та створенням небезпеки для життя людей.

Згідно з статичними даними на долю необережної та неуважної поведінки людини приходиться понад 60% в житловому секторі. Біля третини пожеж в житловому секторі відбувається через несправні електричні установки, газові плити та неправильну їх експлуатацію.

Найбільшу небезпеку для людини становить вдихання на пожежі нагрітого повітря. Воно призводить до ураження та неврозів верхніх дихальних шляхів, удушення та смерті. Так, наприклад, вплив температури понад 100°С призводить до втрати свідомості та загибелі людини через декілька хвилин.

У людини, яка отримала опіки 2-го ступеня на 30% поверхні тіла зостається дуже мало шансів на виживання. Час отримання людиною в умовах пожежі опіків 2-го ступеня складає 20 сек., при температурі середовища 71°С, 15 сек. при 100°С та 7 секунд при 176°С.

Одним з небезпечних чинників на пожежах є втрата видимості внаслідок задимлення, що створює загрозу та перешкоду при евакуації людей, яка повинна здійснюватися в дуже короткий термін.

Крім вище описаних безпосередніх фізичних чинників до негативної дії відноситься також психологічний ефект пожежі на людину. Відомі випадки, коли паніка серед людей навіть при невеликих пожежах призводила до значних жертв.

В умовах пожежі людина повинна вміти сконцентрувати увагу, володіти собою щоб швидко оцінити обстановку та зберегти здатність для прийняття єдино правильного рішення. Для цього необхідно подолати в собі розгубленість та нервозність, не дозволяти собі та оточуючим впадати в паніку, щоб своєчасно та грамотно приступити до гасіння пожежі та будь-яких інших, необхідних в цій ситуації дій.

В умовах сильного задимлення приміщень пересуватися необхідно повзком або зігнувшись, а щоб не втратити орієнтування краще всього це робити біля стіни.

Двері в задимлені приміщення необхідно відкривати обережно, щоб не ініціювати спалаху полум’я від швидкого притоку свіжого повітря, а також використовувати їх як прикриття.

Таким чином, людина, отримуючи зручності проживання у великих містах, опиняється в середовищі, насиченому небезпеками.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)