АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сірководень

Читайте также:
  1. В Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова
  2. Вимоги забезпечення пожежної безпеки на підприємствах поліграфічної галузі
  3. Вкажіть номер неправильної відповіді. До хімічних речовин із задушливою дією і ефектом марнотратника відносяться:
  4. Вкажіть номер правильної відповіді.
  5. ВПЛИВ ШКІДЛИВИХ РЕЧОВИН НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ
  6. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин у повітрі. (ГДК). Методи контролю.
  7. ДОДАТОК 8.
  8. За будь-якої форми отруєння характер впливу шкідливих речовин на організм людини визначається їх токсичністю, тобто мірою їх фізіологічної активності.
  9. Загальне рівняння фотосинтезу та походження кисню
  10. Загальні фізичні характеристики найбільш поширених небезпечних хімічних речовин
  11. Застосування технічних засобів.
  12. Комплектування, облік, зберігання музейних фондів
Найменування НХР, його хімічна формула Загальна характеристика НХР (за нормальних умов) Температура, Вибухо та пожежо безпека Загальний характер дії
кипіння плавлення
Сірководень H2S Безбарвний газ з неприємним запахом тухлих яєць, важче за повітря, розчинимо у воді -60,35 -85,7 Горючий газ, в суміші з повітрям вибухонебезпечний Сильна нервова отрута, викликає смерть від зупинки дихання. Інгібітор тканинного дихання в клітинах. Дратує очі і дихальні шляхи
Застосовують у виробництві сірчаної кислоти, сірки, сульфідів, сероорганичних з'єднань. Захист органів дихання: ПФП марок КД, В, БКФ і МКФ і цивільні - типу ГП- 5, ГП- 7, респіратори РПГ-67-КД і РУ-60М-КД

Перша медична допомога

Сірководень Паління і біль в горлі при ковтанні, кон'юнктивіт, задишка, головний біль, запаморочення, слабкість, блювота, тахікардія, можливі судоми У зараженій зоні: надягання протигаза; евакуація; спокій, промивання очей водою; вдихання амилнитрита на ватці. Після евакуації: промивання очей водою, 2% розчином питної соди; закапування 1-3% розчину новокаїну; щедре промивання особи і відкритих ділянок шкіри водою; спокій, тепло; при порушенні дихання інгаляції кисню

 

Концентрація (що вражає) - 0,3 мг/л

Концентрація (смертельна) - 0,6-0,84 мг/л

Токсична доза (що вражає) - 1,44 мг/хв/л

Дегазатори - сода, луги, аміак, пергамент калію.

Сірководень (Н2S) - речовина загальноотруйної дії, безбарвний горючий газ з різким характерним запахом тухлих яєць (у великих концентраціях запах відчувається в початковий період, а потім може не відчуватися в наслідку паралічу закінчення нюхового нерва), щільність газу 0,0015 г/м3 (важче за повітря), рідини 0,964 г/м3, температура кипіння - 60,30С, плавлення - мінус - 85,5 С, відноситься до відновників, водний розчин - сірчановоднева кислота, він зустрічається в природі в родовищах нафти і газу, у водах мінеральних джерел, він розташований в глибоких шарах (нижче 150-200 метрів) Чорного моря.

Поступає в атмосферу окремо або разом з іншими з'єднаннями сірки. Основним джерелом викиду є підприємства по виготовленню штучного волокна, цукру, коксохімічні, нафтопереробними, а також нафтопромисли. У атмосфері при дії з іншими забруднювачами піддається повільному окисленню до сірчистого ангідриду. У промисловості його отримують на нафтоперегінних і газопереробних заводах при виробництві сірчаної кислоти, сірки, сіркоорганічних з'єднань. У виробничих умовах виділяється при здобичі і переробки багатосірнистих нафт, на текстильних підприємствах при застосуванні сірчистих барвників, у виробництві віскозного волокна, при розливі сірчистих мінеральних вод, при різних процесах на хімічних заводах, гнитті органічних речовин (каналізаційна мережа, стічні води і відходи цукрових, пивоварних, шкіряних заводів та ін.). Застосовується у виробництві сірки і сірчаної кислоти, різних хімічних речовин, важкої води, для приготування лікувальних ванн, в аналітичній хімії. Сірководень важчий за повітря, у воді малорозчинний, сильно отруйний, хоча токсичність часто недооцінюється, пари створюють з повітрям вибухонебезпечну суміш. Горить синюватим полум'ям з утворенням води і сірчистого ангідриду. При недостатньому доступі повітря у присутності води окислюється лише до сірки, у водяному розчині є слабкою кислотою. Дегазується лугом і аміаком.

Сірководень взагалі є найбільш токсичним інгредієнтом в атмосфері підприємств по здобичі і переробці високосірчистих нафт, у тому числі і як домішку характерних забруднювачів повітряного басейну.

Токсична доза - середня порогова 16,1 мг*хв../л, смертельна - 30 мг*хв../л. 11ДК для повітря робочого середовища 10 мг/м3, при концентрації 140 - 150 мг/м3 і дії в течії декількох годин спостерігається роздратування слизових оболонок, при концентрації понад 1000 мг/м3 отруєння настає миттєво.

Основними шляхами надходження в організм сірководню є органи дихання, але може також в менших кількостях проникати через шкіру або потрапляти у всередину організму. Це - високотоксична отрута. При вдиханні сірководень затримується у верхніх дихальних шляхах. При зіткненні з вологою поверхнею слизових оболонок він реагує з лугами, сульфіти, що утворюються, роблю припікаюча дія. Загальний характер його дії полягає в поразці центральної нервової системи, пригнобленні або повній блокаді дихального ферменту (окислювальні процеси) і на кров.

У невеликих кількостях сірководень пригноблює центральну нервову систему, в помірних же збуджує, а у великих - викликає параліч. Зокрема, дихального і судинного центрів (зміни ці у багатьох випадках функціональні і зворотні). Сірководень чинить токсичну дію на механізми окислювальних процесів, знижує здатність крові насичуватися киснем. При хронічному отруєнні здатність гемоглобіну до поглинання кисню знижується до 80 - 85%, при гострому - до 15%). Спостерігається також і пригнічення окислювальної здатності тканин.

Дія сірководню на кров відбувається в дві фази: спочатку кількість еритроцитів підвищується, потім падає, знижується зміст гемоглобіну, підвищуються згортання і в'язкість крові. Окислення сірководню в крові відбувається дуже швидко, зате 99% сірководню видаляється з організму в течії 3-5 хвилин. Тому його виявляють в крові лише у тому випадку, якщо швидкість вступу сірководню дорівнює швидкості окислення або перевищує останню.

Після перенесеного гострого отруєння часто відзначаються такі захворювання, як пневмонія, набряк легенів, менінгіт і енцефаліт. Звикання до сірководню не настає. Навпаки, спостерігається підвищення чутливості, і перенесених легких отруєнь повторні стають можливими при менших концентраціях його в повітрі. Сірководень при здобичі і переробки нафти діє не ізольовано, а у поєднанні з різними вуглеводнями.

При аваріях або порушеннях технологічного процесу в організм може потрапити велика кількість сірководню, що приведе до розвитку гострого отруєння. Тяжкість інтоксикації залежить від тривалості дії і концентрації сірководню.

Клінічна карги на поразки, ступінь тяжкості.

Легка міра, при концентрації 200 - 360 мг/м3: симптоми роздратування очей - почервоніння, паління, сльозотеча, світлобоязнь; поразка верхніх дихальних шляхів - чхання, нежить, лоскотання і біль в горлі, кашель, біль в грудній клітці.

Середня міра, при концентрації близько 700 мг/м3 - головний біль, загальна слабкість, нудота, блювота, запаморочення, порушення координації руху, порушення, розлад травлення, збудження або непритомний стан, можливе почастішання сердечного ритму, підвищення температури тіла, холодний піт, конъюктевит, при тривалому перебуванні в умовах такої концентрації розвивається набряк легенів.

Важка міра, при концентрації 1200 мг/м3(1,2 мг/л) і більше - у потерпілого починається синюшність, блювота, порушення сердечної діяльності і дихання, сильне пониження кров'яного тиску, судоми, втрата свідомості, смерть настає в результаті пригноблення ферментів тканинного дихання і паралічу серця. При дуже високих концентраціях - смерть миттєва.

Захист - респіратор що фільтрує протигазовий РПГ- 7 В (при концентрації 50 г - 2 мг/л час захисту 50 хвилин), протигази ГП-, ГП- з комплектами додаткових патронів ДПГ- 1, ДПГ- 3(при концентрації 5 мг/л час захисту 50 хвилин), промислові протигази з коробкою марки В, В8 (без аерозольного фільтру - жовта, з фільтром - біла вертикальна смуга), автономні дихальні апарати - ізолюючі протигази з хімічно пов'язаним киснем ІП-4, ІП- (час захисту при різного навантаження в повітрі: важкою 49 хв., середньою 75 хв, легкою 180 хв) або такі ж ізолюючі протигази ІП-46, ІП-46М (час захисту при різного навантаження в повітрі: важкою 50 хв. середньою 60 хв, легкою 180 хв; тільки для ІП-46М у воді: важкою 20 хв, середньою і легкою 120 хв); ізолюючі протигази із стислим киснем КІП5, КПП-7, КПП-8 (час захисту при легкому навантаженні 120 хвилин).

Першамедична допомога

- надіти протигазовий респіратор, що фільтрує, або протигаз з комплектом додаткових патронів, що фільтрує, або промисловий протигаз або ізолюючий дихальний апарат;

- винести на свіже повітря, звільнити від одягу, який заважає вільному диханню;

- зігрівання тіла;

- інгаляція киснем високої концентрації (у перші 3 години - 75- 80%), яке чергується з інгаляцією суміші карбогену з киснем (40- 60%) кожні 15-20 хвилин, ніс, рот, горло прополоскати 2% розчином соди;

- при отруєнні легкої міри - солодке кава, чай, вдихання нашатирю, при болях в очах закапати по 1-2 краплі 1% розчину новокаїну;

- при блювоті - приймати у всередину 0,5% розчин новокаїну чайними ложками;

- при отруєнні середньої міри - внутрішньо м’язове у ведення 10% розчину кофеїну, кордіаміну;

- при зупинці дихання і діяльності серця провести реанімацію;

- негайна госпіталізація.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)