АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вправа 107. Запишіть 5 термінів з фаху, у структурі яких є м’який знак, апостроф, а також ті, які пишуться через дефіс

Читайте также:
  1. Q.1.1. Прохождение света через кристаллы.
  2. Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді розглядається не пізніш як через три дні після її надходження до суду апеляційної інстанції.
  3. Близькі родичі та члени сім'ї обвинуваченого і потерпілого, а також представники засобів масової інформації мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання.
  4. В вытяжных системах удаляемый воздух возмещается в помещении за счет притока через воздухопроницаемые конструкции, неплотности притвора окон, форточки и фрамуги.
  5. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  6. Ввоз и вывоз культурных ценностей через таможенную границу Украины
  7. Вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.
  8. Вправа 100. Запишіть 5 термінів з фаху, у структурі яких є м’який знак, апостроф, а також ті, які пишуться через дефіс.
  9. Вправа 103. Подані прикметники запишіть за правописними правилами. Прокоментуйте написане.
  10. Вправа 106. Замість крапок, де потрібно, вставте пропущені букви та апостроф.
  11. Вправа 112. Запишіть дієприкметники українською, зробіть висновки щодо правил перекладу активних і пасивних дієприкметників з російської мови на українську.

Вправа 108. Випишіть з підручників із спеціальності та фахових журналів речення, у яких зустрічаються власні назви. Поясніть написання слів з великої літери.

Вправа 109. Утворіть складні слова з першою частиною супер-, внутрішньо-, прес-, загально-, мікро-, анти-, аеро-, агро-.

Вправа 110. Назвіть орфограми, проілюстровані нижче прикладами. Розподіліть слова на групи за наявністю в них певної орфограми, а також на підгрупи за правилами переносу.

Член-кореспондент, з-під, президентський, військкомат, подвоєння, раз у раз, бароко, де-не-де, півдня, транс’європейський, недобачати, віце-прем’єр, ненаписаний твір, ніскільки, хтозна-котрий, ірреальний, бланк не заповнений, казна в чому, з давніх-давен, хобі, Тибет, панно, бовваніти, Києво-Печерська лавра.

Вправа 111. Укажіть варіант, у якому всі слова написано згідно з орфографічними правилами.

а) обов'язок, мовлення, науково-технічний, упродовж, досвід, східнослов'янський, високорозвинений;

б) спілкування, устний, мовець, багатоаспектний, об'єкт, співрозмовник, загальнообов'язковий;

в) життєво важливий, мовознавець, коммунікація, взаємозв'язок, державотворення, культурно-громадський, пам'ятка;

г) культуроносний, взаємодія, зусилля, півстоліття, законодавство, суспільно-політичний;

ґ) давньоруський, самосвідомість, багатофункціональний, престиж, зв'язок, унормованність, інтелектуал.

Вправа 112. Від поданих словосполучень утворіть складні прикметники, прокоментуйте їх написання.

Мала рентабельність, виробничий і технологічний, кредитний і розрахунковий, взаємна вигода, різати метал, сто двадцять сім кілометрів, легко розчиняти, короткий час, висока кваліфікація, очистити нафту, військовий і юридичний, північна Німеччина, гострий дефіцит, Західна Європа, відомий на весь світ, північний захід, заготівля льону, кислуватий і солодкий.

Вправа 113. Від поданих власних назв утворіть прикметники за допомогою суфікса - ський. У ліву колонку запишіть слова, у яких перед суфіксом - ський пишеться м'який знак, у праву – без м'якого знака.

Ніжин, Урал, Прип'ять, Ірпінь, Тула, Березань, Чорнобиль, Ятрань, Оскол, Забайкалля, Тбілісі, Відень, Ворзель, Кавказ, Полісся, Бершадь, Німан, Казань, Хорол, Поділля, турист, ненець, француз, якут, черкес, гуцул.

Вправа 114. Подані іменники запишіть в орудному відмінку однини. Прокоментуйте наявність-відсутність подовження приголосних.

Загибель, галузь, мідь, мати, сіль, кров, радість, жовч, верф, вість, височінь, міць, міцність, ніч, тінь, подорож, суміш, дотепність, шерсть, смерть, гниль, розкіш, зустріч, фальш, пригорщ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)