АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційна система

Читайте также:
  1. E согласно механизму сотрудничества с системами фермента.
  2. II. Богословская система
  3. III. Лексика как система (8 часов)
  4. SCADA как система диспетчерского управления
  5. SCADA система Citect
  6. SCADA-система: назначение и функции
  7. SCADA: требования к системам верхнего уровня
  8. Shelter (разработчик USC) – система управления отелем, гостиницей, домов отдыха, пансионатов, санаториев
  9. VІ. Узагальнення і систематизація знань. Практична робота
  10. аблица 10. Строение клетки. Структурная система цитоплазмы
  11. Абсорбционный чиллер предназначен для получения холодной воды, которая в последующем может использоваться в качестве хладагента в системах кондиционирования.
  12. АВТОМАТИЗИРОВАННАЯ СИСТЕМА КОНТРОЛЯ ЭНЕРГОРЕСУРСОВ

Тема: Інформаційна система її структура

План

1. Інформаційна система.

2. Апаратна складова комп’ютера.

 

Основна література:

 

1. Руденко В.Д. “ Практичний курс інформатики” За ред. Мадзігона В.М. – К,: Фенікс, 1999, - с. 5-22

2. Шестопалов Є.А. MS DOS для початківців. Книга 3. 2001,-с. 5-12,20-30.

Додаткова література:

1. Гаєвський О.Ю. Інформатика 7-11 класи. Навчальний посібник.– К.:А.С.К.., 2005, с.51-60

2. Войтюшенко Н.М. Інформатика і комп'ютерна техніка: Навч. пос. з баз. підготовки для студ. екон. І техн. спеціальностей – К.: Центр навчальної літератури, 2006, с. 19-47

3. Литвин І.І., Конончук О.М., Дещинський Ю.Л. Інформатика: теоретичні основи і практикум. Підручник. 2-ге видання, стереотипне.– Львів: «Новий світ – 2000», 2006, с.28-33.

4. Дибкова Л.М. Інформатика і комп'ютерна техніка: Навчальний посібник. Видання 2, перероблене, доповнене – К.: Академвидав, 2005, с. 15-30.

 

Ключові поняття та терміни:

 


þ Апаратна складова

þ Інформаційна система

þ Основні пристрої комп'ютера

þ Принципи роботи комп'ютера

þ Пристрої введення інформації

þ Пристрої виведення інформації

þ Пристрої для роботи в мережі

þ Пристрої зберігання інформації

þ Пристрої обробки інформації

þ Програмна складова

þ Роздільна здатність монітора



Інформаційна система

 

Людство у своїй історії пережило кілька інформаційних революцій, які були зумовлені кардинальними змінами в засобах передавання, накопичення та обробки інформації. Вони суттєво вплинули на всі сфери життя людства, якісно змінили його.

Перша інформаційна революція (кінець IV тисячоліття до н. є.) пов'язана з появою писемності, що дало змогу зберігати й передавати з покоління в покоління набутий досвід і знання. Друга (середина XV ст.) пов'язана з упровадженням книгодрукування. З'явилася можливість тиражувати і поширювати значні обсяги повідомлень, збільшити кількість людей, для яких ці повідомлення стають доступними. Третя інформаційна революція (друга половина XIX ст.) зумовлена активним упровадженням електричних систем передавання повідомлень - теле­графу, телефону, радіо, які забезпечили швидку передачу повідомлень на значні відстані.

Четверту інформаційну революцію вчені пов'язують зі створенням електронно-обчислювальної машини (40-ві роки XX ст.), а особливо - персонального комп'ютера (кінець 70-х - початок 80-х років XX ст.). Це дало змогу вивести на якісно новий рівень усі інформаційні процеси, автоматизувати більшість із них. ЕОМ стала активно використовуватися в різних галузях людської діяльності. Людство вступило в еру інфор­маційного суспільства. Характерні ознаки такого суспільства:

• інформаційні ресурси стають такими самими стратегічними ресур­сами, як і мінеральні, біологічні, земельні, фінансові, енергетичні, трудові та ін.;

• у галузях, пов'язаних з інформаційними процесами, зайнято понад 50% працездатного населення;

• реалізація управління об'єктами на основі комп'ютерних інфор­маційних систем.

 

Розглянемо поняття «інформаційна система».

Система (грец. - ціле, складене з окремих частин) - множина взаємозалежних елементів, які утворюють єдине ціле.

Відповідно інформаційна система - це система, основним завдан­ням якої є реалізація інформаційних процесів - збирання, зберігання, передавання, обробка, захист повідомлень.

Узагальнену схему інформаційної системи зображено на рисунку 2.1

Рис. 2.1. Узагальнена схема інформаційної системи

Розглянемо роботу метеорологічного центру як приклад інформацій­ної системи. Для прогнозування погоди центр має розширену мережу метеорологічних станцій, які через певний інтервал часу збирають дані про стан навколишнього середовища: температуру повітря, його вологість, напрям і силу вітру, наявність і вид опадів тощо. Ці дані через комп'ютерну, телефонну, телеграфну мережу чи за допомогою радіозв'язку надходять до метеорологічного центру. Сюди ж каналами космічного зв'язку надходять повідомлення від спеціалізованих метео­рологічних супутників Землі.

Повідомлення про погоду з різних джерел упорядковуються, за необхідності подаються в іншому вигляді (перекодовуються) і фіксу­ються в базі даних. Вони зберігаються протягом багатьох років. За спеціальною програмою дані обробляються і передаються у вигляді прогнозу погоди споживачам. Такими споживачами є, наприклад, засоби масової інформації - телебачення, радіо, періодичні видання (друковані й електронні), які регулярно повідомляють прогноз погоди своїм глядачам, слухачам або читачам.

Мати достовірний прогноз погоди дуже важливо організаторам польотів літаків, екіпажам морських і річкових суден, працівникам сільського господарства, будівельникам, альпіністам тощо. У більшості випадків вони не можуть обмежитися стандартним прогнозом погоди на один день. Їм потрібна детальніша інформація, і вони звертаються до працівників метеослужби з додатковими запитами. Працівникам сільського господарства важливо знати прогноз погоди на кілька тижнів або місяців, аеропорту важливо знати стан погоди на всьому шляху перельоту літака і на різних висотах над рівнем моря.

Розглянутий приклад дає підстави стверджувати, що для прогнозу­вання погоди в метеорологічному центрі створена інформаційна система:

складові об'єкти, що забезпечують збирання повідомлень із різних джерел, - це метеорологічні станції, метеорологічні повітряні зонди, метеорологічні супутники Землі тощо;

канали передавання повідомлень - радіо, телевізійний, телефонний, телеграфний зв'язок, комп'ютерні мережі тощо;

складові об'єкти, що забезпечують упорядковане зберігання повідомлень та їх обробку, - це сам метеорологічний центр з його системою упорядкування і зберігання повідомлень, зі співробітни­ками, обчислювальними пристроями, спеціальними програмами, які на основі отриманих повідомлень створюють нову інформа­цію - прогноз погоди;

споживачі інформації - ними можуть бути жителі окремого регіону, країни або всієї планети.

Інформаційними системами, але вже з іншими завданнями, є: система управління виготовленням певної продукції, бібліотека, фінансова або товарна біржа, аналітичний центр соціологічних досліджень, довідкова система залізничного вокзалу тощо.

Будь-яка інформаційна система має апаратну і програмну складові.

Апаратна складова - це комплекс технічних засобів, що включає пристрої обробки і зберігання повідомлень, пристрої введення і виве­дення, засоби комунікацій.

Програмна складова - комплекс програм, які забезпечують реалі­зацію інформаційних процесів пристроями інформаційної системи.

Наявність і узгодженість у роботі апаратної і програмної складо­вих є обов'язковою умовою функціонування інформаційної системи.

У подальшому будемо розглядати інформаційні системи, що вико­ристовують комп'ютери для реалізації інформаційних процесів.

Контрольні питання:

1. Що таке інформаційна система?

2. Які основні складові інформаційної системи?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)