АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Каркасні перегородки

Читайте также:
  1. Алюминиевые и ПВХ-перегородки
  2. В перегородках дверные коробки укрепляют к стойкам каркаса перегородки.
  3. Где уместны цельностеклянные перегородки?
  4. Гипсобетонные перегородки
  5. Деревянные перегородки
  6. Капитальные наружные и внутренние стены, а также перегородки, расположенные в секущей плоскости.
  7. Межкомнатные перегородки
  8. Панели для ванных комнат и стеклянные перегородки
  9. Перегородки
  10. Перегородки
  11. Перегородки

 

Для пристрою каркасних перегородок можуть застосовуватися різні матеріали: гіпсокартонні листи, ДВП, ДСП, і т.д. Найбільш широко застосовуються каркасні перегородки з гіпсокартонними листами, тому розглянемо даний конструктивний тип перегородок на основі цього матеріалу.

 

Найбільш широке поширення в отримали гіпсокартонні листи фірми KNAUF, а також продукція фінської фірми GIPROC.

 

Широке застосування каркасних перегородок з гіпсокартонних листів пов’язано, перш за все, з простотою монтажу і швидкими термінами виконання робіт. Ще один чинник, завдяки чому проектувальники із задоволенням закладають каркасні перегородки в проекти, – це дивовижна здатність до формоутворення гипсокартона. З нього можливо виконувати перегородки з ламаними, криволінійними формами, створювати інтер’єри з перетікають просторами, включати в інтер’єр колони, пілястри тощо.

 

Каркасна гіпсокартонна перегородка складається з профільного металевого каркасу (можливе використання і каркаса з дерев’яних брусків), обшитого з обох сторін гіпсокартонними листами. Каркас по периметру кріпиться до будівельних конструкцій і є несучою частиною для гіпсокартонних листів. При наявності вимог до теплової, звукової та вогнезахисної ізоляції порожнину перегородки між гіпсокартонними листами заповнюється ізолювальним матеріалом з мінеральних волокон.

 

Елементами металевого каркаса є профілі напрямні та стієчні, виготовлені довжиною 2,75 – 4,5 м з рулонної оцинкованої сталі товщиною 0,55-0,7 мм. Вони являють собою довгомірні елементи зі швеллероподібним перетином.

 

Конструкції перегородок з гіпсокартонних листів можуть бути різні: з одношарової обшивкою на металевому каркасі; з двошаровою обшивкою на металевому каркасі; із тришаровою обшивкою на металевому каркасі; на подвійному металевому каркасі; на подвійному металевому каркасі з простором для комунікацій.

 

Дані конструктивні типи дозволяють звести перегородку з необхідним рівнем звукоізоляції і вогнестійкості. Фірмою KNAUF розроблено таблиці з порівняльними даними по вогнестійкості перегородок різних конструкцій – на металевому і дерев’яному каркасі з обшивками зі звичайних і вогнестійких гіпсокартонних листів завтовшки 12,5 мм. А також таблиця розрахункових характеристик звукоізоляції багатошарових перегородок з гіпсокартонних листів. Використання даних таблиць полегшує вибір конструктивного рішення.

 

Слід пам’ятати, що в умовах підвищеної вологості (санвузли, кухні, ванні) рекомендується використовувати вологостійкі гіпсокартонні листи, при цьому необхідно враховувати, що в місцях прямого попадання води на стіни поверхню листів слід покривати гідроізоляцією.

 

Допустима висота перегородки з гіпсокартонних листів (завтовшки 12,5 мм) залежить від розмірів поперечного перерізу використовуваних стоєчних профілів і відстані між ними в каркасі перегородки, а також від її конструктивного рішення. Висота перегородки на металевому каркасі може бути до 5 – 6,5 м (вага одного кв. Метра – 25 – 49 кг). Перегородка на дерев’яному каркасі (бруски перетином 60х80) може мати висоту до 4,1 м (вага одного кв. Метра – від 30 до 50,5 кг).

 

Монтаж гіпсокартонних перегородок має починатися в період обробних робіт, до влаштування чистих підлог, коли всі ‘мокрі’ процеси закінчені і виконані розводки електротехнічних і сантехнічних систем, в умовах сухого і нормального вологого режиму (СНіП II-3-79 *) і температурі не нижче +15 °С.

 

Основна небезпека, яка підстерігає конструкції з гіпсокартону при неправильно виконаних роботах – це можливість появи тріщин на місцях стиків гіпсокартонних листів між собою і зі стіною (капітальною стіною, балкою тощо). Щоб уникнути цього необхідно, перш за все, дотримуватися технологію, розроблену виробниками гіпсокартонних листів, і чітко дотримуватися їх рекомендацій.

 

На завершення нашого короткого огляду по гіпсокартонних каркасним перегородок необхідно зупинитися ще на одному важливому питанні – консольних навантаженнях. Допустиме навантаження на перегородку від навісного обладнання не повинна перевищувати 0,7 кН на 1 п. м довжини перегородки.

 

Для більш точного розрахунку фірмою KNAUF розроблені спеціальні діаграми. У випадку, коли навісне обладнання має габарити або вага, що перевищують гранично допустимі, необхідно у відповідних місцях каркаса стіни передбачити установку заставних елементів.

 

Легкі предмети, вага яких не перевищує 15 кг (фотографії, картини, полиці), підвішуються безпосередньо на гіпсокартонну обшивку за допомогою цвяхів, шурупів або гачків. Стінні шафи або полиці, вага яких перевищує 15 кг, кріпляться як мінімум у двох точках дюбелями для порожніх стін. Мінімальна відстань між дюбелями – 75 мм.

 

На російському ринку гіпсокартонні листи в основному представлені концерном KNAUF (Росія), а в невеликих обсягах – фірмою GIPROC (Фінляндія).

 

Конструктивні варіанти каркасних перегородок на металевому каркасі (KNAUF):

 

 

1 – лист гіпсокартонний;

2 – профіль спрямовує;

3 – профіль стієчний;

4 – шуруп самонарізний;

5 – шпаклівка “фугенфюллер” (“Уніфлот”);

6 – стрічка армуюча;

7 – дюбель;

8 – стрічка ущільнювальна;

9 – грунтовка “тіфенгрунд”;

10 – плита мінераловатна.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)