АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА І : Бюджетний устрій і побудова бюджетної системи України

Читайте также:
  1. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  2. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  3. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  4. База даних як складова інформаційної системи
  5. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  6. Банківська система України. Види банків.
  7. Банківської системи в Україні.
  8. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.
  9. Бюджетна система та бюджетний устрій.
  10. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  11. Бюджетний календар
  12. Бюджетний кодекс України – фінансова конституція держави. Відносини, що регулюються бюджетним кодексом

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Коломийський економіко-правовий коледж

Київського національного торговельно-економічного університету

 

 

Термінологічний словник

з курсу

“Бюджетна система”

 

для спеціальностей:

5.03050801 „Фінанси і кредит”

5.03050901 „Бухгалтерський облік”

освітньо – кваліфікаційний рівня молодший спеціаліст

 

 

КОЛОМИЯ, 2013

 

«Обговорено і схвалено»

на засіданні ц/к економічних дисциплін

Протокол №__ від ___________________________

Голова циклової комісії_______________________

 

 

Вступ

Мета і завдання дисципліни „ Бюджетна система ”

Бюджетна система є провідною ланкою державних фінансів. Держава використовує бюджет як інструмент реалізації своєї соціально-економічної політики, адже він відображає складну систему перерозподільних відносин у суспільстві, охоплює практично кожну юридичну та фізичну особу. Саме це визначає мету навчальної дисципліни – вивчення сутності бюджетних відносин і характеру їх впливу на суспільство. Тільки на цій основі можливо забезпечити ефективне управління бюджетом і фінансовою діяльністю держави в цілому.

 

Завдання вивчення дисципліни полягають у:

- засвоєнні теоретичних основ формування і використання бюджету держави;

- розумінні засад бюджетного устрою і принципів побудови бюджетної системи;

- формуванні теоретичних і практичних знань щодо методів і джерел формування доходів бюджету та напрямів і форм фінансування видатків;

- оволодінні методикою визначення обсягів бюджетних видатків, які забезпечують реалізацію функції держави;

- формуванні знань з питань державного кредиту та управління державним боргом.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення сутності бюджетних відносин, які виникають між державою з одного боку, і юридичними та фізичними особами – з іншого боку.

В запропонованому термінологічному словнику дано визначення основних економічних термінів, що застосовуються для викладення тем і вивчення яких є необхідною умовою для розуміння та якісного засвоєння матеріалу. Грунтовне засвоєння цих понять є обов’язковою вимогою вивчення дисципліни.

Термінологічний словник повинен допомогти студентам у засвоєнні програмних питань, орієнтувати на існуючі вимоги до рівня знань з дисципліни.

Термінологічний словник можна використовувати на лекційних, семінарських заняттях, під час самостійної роботи студентів.

 

ТЕМА І: Бюджетний устрій і побудова бюджетної системи України.

Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджетна політика – це сукупність заходів держави з організації та використання бюджетних ресурсів для забезпечення її економічного і соціального розвитку.

Бюджетний механізм – це сукупність певних видів бюджетних відносин, специфічних методів мобілізації та використання бюджетних коштів.

Фінансовий механізм – це комплекс спеціально розроблених і законодавчо закріплених у державі форм і методів створення та використання фінансових ресурсів для забезпечення економічного розвитку та соціальних потреб громадян.

Бюджетна система – це сукупність окремих її ланок, юридично пов’язаних між собою, яка базується на загально прийнятих принципах, що відповідають міжнародним стандартам.

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи.

Бюджетне субсидіювання – передача коштів з бюджету вищого рівня до бюджету нищого рівня з метою надання фінансової допомоги.

Бюджетна субвенція – різновид цільової субсидії, яка передбачає участь у фінансуванні певних заходів і програм бюджету, що її видає, та бюджету, що її отримує.

Бюджетна дотація – цільова фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного бюджету.

Вилучення коштів – явище, зворотнє дотації, тобто передача коштів бюджетного надлишку з бюджетів нищого рівня до бюджету вищого рівня.

Бюджетні позички – отримання коштів на покриття тимчасового касового розриву(незбіг у часі фінансування видатків і надходження доходів)

Взаємні розрахунки бюджетів – передача коштів з одного бюджету до іншого в зв’язку з перерозподілом між ними доходів чи видатків після затвердження бюджетів.

ТЕМА 2. Склад і структура доходів державного бюджету України

 

Державний бюджет – це сукупність економічних відносин з приводу формування, розподілу та використання централізованого фонду грошових коштів держави.

Бюджетна класифікація – це обов’язкове групування доходів і видатків бюджету за однорідними ознаками з чіткою системою розміщення та присвоєння окремими підрозділами бюджету певних найменувань і порядкових номерів.

Доходи державного бюджету – це частина централізованих фінансових ресурсів держави, які регулюються відповідними нормативними актами і необхідні для виконання її функцій.

Емісія грошей – це формування доходів бюджету за рахунок спеціально випущених додаткових грошових коштів.

Податкові надходження – це передбачені податковими законами України загальнодержавні та місцеві податки, збори й інші обов’язкові платежі.

Трансферти – це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)