АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НЕРВОВА ТКАНИНА

Читайте также:
  1. Автономна нервова система
  2. ЕПІТЕЛІАЛЬНА ТКАНИНА
  3. Кісткова тканина
  4. Кісткова тканина
  5. НЕРВОВА СИСТЕМА
  6. Нервова система
  7. Нервова система.
  8. НЕРВОВА ТКАНИНА. НЕЙРОЦИТИ. НЕЙРОГЛІЯ. НЕРВОВА ТКАНИНА. НЕРВОВІ ВОЛОКНА. НЕРВОВІ ЗАКІНЧЕННЯ.
  9. СПОЛУЧНА ТКАНИНА
  10. ХРЯЩОВА ТКАНИНА
  11. ЦЕНТРАЛЬНА НЕРВОВА СИСТЕМА.

 

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Р.

 

В умовному експерименті дія токсичної речовини порушує механізм передачі нервового імпульсу. Яка структура забезпечує виконання даної функції?

A *Синапс.

B Нейролема.

C Нейрофібрила.

D Мітохондрія.

E Субстанція Нісля.

Р.

При травматичному пошкодженні верхніх кінцівок можливий розвиток дегенерації нервових волокон, яка супроводжується поломкою осьових цилиндрів, распадом миєліну. За рахунок яких нервових структур відбувається відновлення миєліну при регенерації?

A *Нейролемоцитів (Шваннівських клітин).

B Лізаксону.

C Периневриту.

D Ендоневриту.

E Астроцитів.

Чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів кулястої форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини?

A *Псевдоуніполярні

B Уніполярні

C Біполярні

D Мультиполярні

E Аполярні

Рр.

При функціональному виснаженні нейрона спостерігається тигроліз – просвітлення нейроплазми, внаслідок розпаду базофільної субстанції. Зі зміною якої органели пов’язане це явище?

A. *Гранулярної ендоплазматичної сітки

B. Нейрофібрилами

C. Лізосомами

D. Комплексом Гольджі

E. Мітохондріями

Хворому, що потрапив в аварію, була надана швидка медична допомога і протягом тривалого часу на передпліччя було накладено джгут для зупинки кровотечі. Це спричинило за собою втрату чутливості і рухів у кисті. Обстеження пацієнта дозволило встановити порушення нервової провідності по змішаному нерву, обумовлене його руйнуванням без зміщення фрагментів нервових волокон. Проліферація яких клітин нервової тканини забезпечить регенерацію осьових циліндрів у змішаних нервах?

A. *Шванівських клітин

B. Астроцитів волокнистих

C. Нейронів

D. Епіндімоцітов

E. Астроцитів протоплазматических

 

До невропатолога звернувся пацієнт похилого віку з скаргами на утруднення при рухах шиї, оніміння і втрату чутливості правої кисті. Обстеження пацієнта дозволило встановити деформацію хребта в нижньому шийному і верхньому грудному відділах, обумовлене надмірним відкладенням солей кальцію. Втрата чутливості в області кисті у пацієнта обумовлена порушенням функції яких клітин?

A. *Псевдоуніполярних нейронів

B. Нейронів передніх рогів спинного мозку

C. Нейронів задніх рогів спинного мозку

D. Нейронів бічних рогів спинного мозку

E. Пірамідних нейронів

 

На гістологічному препараті поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних?

A *Кількістю відростків.

B Довжиною відростків.

C Формою термінального розширення аксона.

D Формою перикаріона.

E Розмірами клітин.

Під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження?

A * Мікрогліоцити.

B Епендимоцити.

C Астроцити волокнисті.

D Астроцити плазматичні.

E Олігодендроцити.

На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу мієлінового волокна чітко видно концентрично орієнтовані темні та світлі кільця, які розташовуються навколо осьового циліндра. Якими речовинами утворені темні кільця?

A * Ліпідами.

B Білками.

C Вітамінами.

D Вуглеводами.

E Водою.

На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу волокна чітко візуалізуються декілька осьових циліндрів з мезаксонами. Яке це волокно?

A * Нервове безмієлінове.

B Ретикулярне.

C Колагенове.

D Еластичне.

E Нервове мієлінове.

При розвитку нервової трубки в умовах експерименту зруйнували спонгіобласти. Які порушення відбудуться при подальшій диференціації нервової тканини?

A Порушиться розвиток нейроглії

B Порушиться розвиток білої речовини спинного мозку

C Порушиться розвиток сірої речовини спинного мозку

D Порушиться розвиток спинномозкових вузлів

E Порушиться розвиток головного мозку

На препараті поперечного розрізу спинного мозку спостерігаємо канал, який оточений щільним шаром клітин. Як називаються ці клітини і де вони ще розташовані в організмі?

A Епендимоцити, всі шлуночки мозку

B Астроцити, всі шлуночки мозку

C Олігодендроцити, сіра речовина спинного мозку

D Астроцити, біла речовина спинного мозку

E Нейроцити, мієлінова оболонка

В препараті нервової тканини, обробленому осмієвою кислотою, розрізняють волокно, одна із оболонок якого зафарбовується в чорний колір і має світлі насічки, розташовані під кутом до осьового циліндра. Яка це оболонка?

A мієлінова

B нейролема

C аксолема

D базальна мембрана

E ендоневрій

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)