АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ. Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Читайте также:
  1. GG ДРУГИЕ ОТХОДЫ, СОДЕРЖАЩИЕ В ОСНОВНОМ НЕОГРАНИЧЕСКИЕ КОМПОНЕНТЫ, КОТОРЫЕ МОГУТ СОДЕРЖАТЬ МЕТАЛЛЫ И ОРГАНИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ
  2. I. Организационная часть.
  3. I. Организационный момент
  4. I. Особенности организации когнитивного опыта
  5. I. Постановка организационных задач предприятия.
  6. I.Организационно – методический раздел
  7. II. Организационно-технический раздел.
  8. II. ОРГАНИЗАЦИЯ И ЗАСТРОЙКА ТЕРРИТОРИИ
  9. II. Организация и проведение учебно-ознакомительной практики
  10. II. Организация проведения предполетного и послеполетного досмотров
  11. II. Особенности организации метакогнитивного опыта
  12. II. Оформлення і порядок захисту курсового проекту

 

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Р.

 

У препараті червоного кісткового мозку людини визначаються скупчення гігантських клітин, розташованих в тісному контакті з синусоїдними капілярами. Назвіть формені елементи крові, які утворюються з цих клітин.

A *Кров’яні пластинки

B Еритроцити

C Лейкоцити

D Моноцити

E Лімфоцити

 

У препаратах представлені зрізи органів кровотворення і імуногенезу людини, для яких характерна наявність лімфоїдної тканини, що формує різні структури (лімфатичні вузлики, часточки, тяжі) Визначте, в якому з органів відбувається антігеннезалежна проліферація і диференціювання лімфоцитів.

A * Тимус.

B Лімфатичні вузли.

C Селезінка.

D Гемолімфатичні вузли.

E Мигдалина.

При інфекційних захворюваннях, інтоксикаціях у часточках тимуса зростає кількість ретикулоепітеліоцитів, тілець Гасаля, стає ширшою площа мозкової речовини. Дайте назву цим змінам у тимусі.

A *Акцидентальна інволюція

B Вікова інволюція

C Тиміко-лімфатичний статус

D Т-імунодефіцит

E В-імунодефіцит

 

У гістопрепараті виявляється орган, побудований з часточок. Кожна часточка має коркову і мозкову речовину. Паренхіма часточок утворена лімфоїдною тканиною, в якій знаходяться Т-лімфоцити на різних стадіях проліферації диференціювання. Мікрооточення представлено епітеліоретикулярними клітинами. У мозковій речовині виявляються тільця Гассаля. Який орган має дану морфологічну будову?

A * Тимус.

B Нирка.

C Лімфатичний вузол.

D Наднирник.

E Селезінка.

У гістопрепаратіах селезінки і лімфатичного вузла відзначається збільшення об’єму лімфоїдної тканини, що може свідчити про активацію імунних реакцій. Вкажіть в даних органах місце, де здійснюється антигензалежна проліферація і диференціювання В-лімфоцитів (В-зона).

A * Гермінативний центр лімфатичного вузлика.

B Мантійна зона.

C Паракортикальна зона.

D Мозкові синуси.

E Періартеріальна зона.

На препараті мазку червоного кісткового мозку людини серед клітин мієлоїдного ряду та адипоцитів зустрічаються клітини зірчастої форми з оксифільною цитоплазмою, які контактують соїми відростками. Які це клітини?

A *Ретикулярні

B Фібробласти

C Макрофаги

D Дендритні клітини

E Остеоцити

У біоптаті лімфатичного вузла в мозкових тяжах виявлені осередки підвищеного плазмоцитогенеза. Вкажіть, антигензалежна стимуляція яких імунокомпетентних клітин викликала їх утворення?

A * В-лімфоцитів.

B Т-лімфоцитів.

C Макрофагів.

D Дендритних клітин.

E Інтердигітуючі клітин.

Морфологічні дослідження селезінки виявили активізацію імунних реакцій в організмі. В яких структурах даного органу починається антигензалежна проліферація Т-лімфоцитів?

A *Периартеріальна зона білої пульпи.

B Центральна зона білої пульпи.

C Мантійна зона білої пульпи.

D Маргінальна зона білої пульпи.

E Червона пульпа.

В гістологічному препараті досліджується кровотворний орган, який складається із різних за формою часточок. В кожній часточці є коркова і мозкова речовина. Якому органу належать дані ознаки?

A *Тимус.

B Лімфатичний вузол.

C Селезінка.

D Мигдалики

E Червоподібний відросток

На препараті представлено орган, покритий сполучнотканинною капсулою, від якої відходять трабекули. В органі можна розрізнити кіркову речовину, де містяться лімфатичні вузлики та мозкову речовину, представлену тяжами лімфоїдних клітин. Який орган представлений на препараті?

A * Лімфатичний вузол

B Тимус

C Селезінка

D Червоний кістковий мозок

E Мигдалики

Р.

У хворого спостерегається збільшення розмірів селезінки та зменшення кількості ерітроцитів периферійної крові. Підвищена функція яких клітин селезінки причетна до цього явища?

A *Макрофагів

B Лімфоцитів

C Дендритних клітин

D Плазмоцитів

E Ретикулоцити

На гістологічному препараті паренхіма органу представлена лімфоїдною тканиною, яка утворює лімфатичні вузлики, останні розташовані дифузно і містять центральну артерію. Яке анатомічне утворення має дану морфологічну будову?

A *Селезінка

B Червоний кістковий мозок

C Тимус

D Мигдалик

E Лімфатичний вузол

На гістологічному препараті представлений орган кровотворення та імунного захисту, що побудований з часточок, які оточені прошарками сполучної тканини, на периферії часточок кількість клітин значно вища ніж у центрі, лімфатичні вузлики відсутні. Який орган представлений?

A * Тимус

B Червоний кістковий мозок

C Лімфатичний вузол

D Селезінка

E Мигдалик

Новонароджена дитина має недорозвиток тимусу. Який вид гемопоезу буде порушений?

A *Лімфопоез

B Моноцитопоез

C Еритропоез

D Гранулоцитопоез

E Мегакаріоцитопоез

При гістологічному досліджені тимуса чоловіка віком 40 років визначено зменшення частки паренхіматозних елементів тимуса, зростанні частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення тимусними тільцями при незмінній загальній масі органу. Як зветься таке явище?

A * Вікова інволюція тимусу

B Акцідентальна інволюція тимусу

C Гіпотрофія тимусу

D Дистрофія тимусу

E Атрофія тимусу

У гістопрепараті визначається орган, який має коркову і мозкову речовину. Кіркова складається із зовнішньої зони, яка містить лімфатичні вузлики, і паракортикальної зони. У мозковій речовині розташовуються мозкові тяжі, синуси і трабекули. Який орган має дані морфологічні ознаки?

A * Лімфатичний вузол.

B Наднирник.

C Селезінка.

D Тимус.

E Нирка.

В організмі хворого виявлено антитіла проти тимозинів. Диференціація яких клітин порушена у пацієнта в першу чергу?

A * Т-лімфоцитів

B В-лімфоцитів

C Моноцитів

D Макрофагів

E –

В умовах експерименту в організм піддослідної тварини ввели антитіла проти тимозинів. Диференціація яких клітин порушиться в першу чергу?

A * Т-лімфоцитів.

B Моноцитів.

C В-лімфоцитів.

D Макрофагів.

E Плазмоцитів.

При вакцинації дитини у відповідь на введення чужорідних антигенів розвинулася реакція гуморального імунітету. Вкажіть основні клітини селезінки, що залучені в імунній відповіді.

A * Макрофаги, Т-хелпери, В-лімфоцити.

B Т-лімфоцити-кілери, Т-хелпери.

C В-лімфоцити.

D Т-лімфоцити-супресори і хелпери, макрофаги.

E В-лімфоцити.

З метою діагностики у хворої людини взяли паренхіму кровотворного органу, де знайшли мегакаріоцити. Який це орган з означених нижче?

A *Червоний кістковий мозок

B Селезінка

C Тимус

D Лімфовузол

E Мигдалик

У дитини вроджений імунодифіцит. Страждає клітинний імунітет, що обумовлює часті вірусні інфекції. Порушеннями в якому органі найвірогідшіше це викликано?

A *Тимусі

B Червоному кістковому мозку

C Лімфатичних вузлах

D Селезінці

E Піднебінних мигдаликах

Під час гетеротрансплантації органів виявлено відтторження трансплантту. Які клітини головним чином забезпечують цей процес?

A * Т-кілери

B Макрофаги

C В-лімфоцити

D Т-хелпери

E Т-супресори

Студентові дано препарати двох мазків. На одному - все поле зору вкрите еритроцитами, на другому визначаються формені елементи крові різного ступеня зрілості. Що це за мазки?

A *Кров і червоний кістковий мозок людини

B Кров і лімфа

C Кров жаби і кров людини

D Кров і мазок жовтого кісткового мозку

E Мазок жовтого і червоного кісткового мозку

На мікропрепараті з контурами бобоподібного органу спостерігається кіркова та мозкова речовина. Кіркова речовина представлена окремими кулястими вузликами діаметром 0,5 - 1 мм, а мозкова – мозковими тяжами. З якого органа зроблено гістологічний зріз?

A * Лімфатичного вузла.

B Нирки.

C Тимуса.

D Наднирника.

E Селезінки.

У дитини з порушеною імунною реактивністю проведено вивчення антігеннезалежної проліферації і диференціювання Т-лімфоцитів. Пунктат якого органу був узятий для дослідження?

A * Тимуса.

B Селезінки.

C лімфатичного вузла.

D Червоного кісткового мозку.

E піднебінних мигдалин.

Мозкова речовина часточки кровотворного органа на гісто-логічному препараті має світліше забарвлення і містить епітеліальні тільця. Якому органу належать дані морфологічні ознаки?

A *Тимусу.

B Лімфатичному вузлу.

C Селезінці.

D Печінці.

E Нирці.

У гістопрепараті представлений орган, в якому лімфоцити утворюють три види лімфоїдних структур: лімфатичні вузлики, мозкові тяжі і синуси. Який орган представлений?

A * Лімфатичний вузол

B Селезінка

C Тимус

D Мигдалик

E Червоний кістковий мозок

У препараті представлений орган, в ретикулярній стромі якого розташовуються зрілі формені елементи крові і видно лімфоїдні утвори. Який орган представлений на препараті?

A * Селезінка

B Лімфатичний вузол

C Мигдалик

D Тимус

E Червоний кістковий мозок

На електронній мікрофотографії видно клітину відростчатої форми, що містить в глибоких інвагінаціях плазмолемми лімфоцити, що диференціюються. Для якого органу характерна така ультраструктура?

A * Тимус

B Червоний кістковий мозок

C Селезінка

D Мигдалик

E Печінка

На електронній мікрофотографії представлена клітина макрофагічної природи, уздовж відростків якої розташовуються еритроцити на різних стадіях диференціювання. Клітина якого органу представлена?

A * Червоний кістковий мозок

B Тимус

C Селезінка

D Мигдалик

E Лімфатичний вузол

В експерименті тварини в приносну судину лімфатичного вузла ввели вітальний барвник. В яких клітинах лімфатичного вузла, можна буде виявити часточки барвника?

A *Типові і берегові макрофаги.

B Ретикулоендотеліоцити.

C В-лімфоцити.

D Плазматичні клітини.

E Т-лімфоцити.

В червоному кістковому мозку клітини крові, що розвиваються, розташовані острівцями. Деякі з острівців пов’язані з макрофагами. Які формені елементи крові розвиваються в цих острівцях?

A *Еритроцити.

B Попередники Т- і В-лейкоцитів.

C Моноцити.

D Тромбоцити.

E Базофільні гранулоцити.

Студентові видано два гістологічні препарати. На обох органи, які мають лімфатичні вузлики. На першому препараті - тільки фолікули, а на другому - фолікули ексцентрично містять судину. Визначте що це за органи?

A *Перший-лімфатичний вузол, другий-селезінка

B Перший-червоний кістковий мозок, другий-селезінка

C Перший-тимус, другий-селезінка

D Перший-печінка, другий- лімфатичний вузол

E Перший-печінка, другий-селезінка

На мікропрепараті виявлено кулясті утворення з лімфоцитів. В середині утворень - центральна артерія. Який орган досліджується?

A * Селезінка.

B Нирка.

C Тимус.

D Кістковий мозок.

E Лімфатичний вузол.

Зроблено гістологічний зріз через лімфатичний вузол. На мікропрепараті спостерігається розширення його паракортикальної зони. Проліферація якого виду клітин лімфатичного вузла обумовила цей процес?

A * Т-лімфоцитів.

B Береговіх макрофагів.

C Плазмоцитів.

D Макрофагів.

E Ретикулоцитів.

Рр.

При обстежені 20-річного хворого лікар відмітив збільшення розмірів селезінки. У аналізі крові кількість еритроцитів становила 3,2х1012 /л. Підвищена функція яких клітин могла викликати ці зміни?

A. *Макрофаги

B. Ендотеліоцити

C. Дендритні клітини

D. Мікрофаги

E. Інтердигітуючі клітини

Після масивного опромінення в лабораторних умовах мишей, загинула значна частина кровотворних клітин. Але через деякий час відбулося швидке відновлення стовбурових клітин і всіх комітованих клітин-попередників. На рівні якого класу клітин диферону здійснюється гормональна регуляція гемопоетинами процесу гемопоезу?

A. *Ш класу – уніпотентних клітин-попередників.

B. ІІ класу – поліпотентних, частково детермінованих клітин-попередників

C. І класу – поліпотентних стовбурових клітин крові

D. V класу – дозріваючих клітин

E. VI класу – зрілих клітин

Внаслідок великої кровотечі у пацієнта встановлено зменьшення кількості ерітроцитів в одному літрі крові. Через невеликий проміжок часу цей показник нормалізувався. За рахунок яких додаткових джерел гемоцитопоезу відбулося відновлення їх кількості?

A. *Вогнищ гемопоезу жовтого кісткового мозку діафізів трубчастих кісток

B. Червоного кісткового мозку діафізів трубчастих кісток

C. Червоного кісткового мозку плоских кісток

D. Вогнищ гемопоезу жовтого кісткового мозку епіфізів трубчастих кісток

E. Червоного кісткового мозку епіфізів трубчастих кісток

 

Селезінка не являється життєвонеобхідним органом, але її розрив при травмі може викликати смерть людини. Це пов’язано з її функцією:

A. *Депо крові

B. Депо заліза

C. Елімінація еритроцитів і тромбоцитів

D. Утворення В-лімфоцитів

E. Синтез спленіну

 

Серед лімфоцитів розрізняють популяцію клітин, що мають мембранні рецептори до IgM, під впливом специфічних антигенів активуються, мітотично розмножуються, диференціюються у плазматичні клітини, що виробляють антитіла (імуноглобуліни). Як називаються ці клітини?

A *В-лімфоцити

B Т-лімфоцити пам’яті

C Т-лімфоцити кілери

D Т-лімфоцити – супресори

E В-лімфоцити пам’яті

Серед субпопуляцій лімфоцитів імунологічними методами виявляють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), що не є імуноглобулінами; розпізнають антигени, асоційовані з головним комплексом гістосумісності (МНС); виробляють перфорин та інші білки, що руйнують чужі клітини, інфіковані вірусами, деякі пухлинні клітини. Що це за клітини?

A *Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

B Т-хелпер

C Т-супресор

D Т-лімфоцит - пам’яті

E Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

Серед субпопуляцій лімфоцитів розрізняють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), підвищують активність інших Т- і В-лімфоцитів. Як називають ці клітини?

A *Т-хелпер

B Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

C Т-супресор

D Т-лімфоцит - пам’яті

E Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

При обстеженні хворого, який зазнав дії іонизуючого випромінювання, виявлено пошкодження білої пульпи селезінки. Скупчення яких клітин у складі селезінки зазнало при цьому патологічних змін?

A *Лімфоцитів

B Нейтрофільний лейкоцитів

C Базофільних лейкоцитів

D Моноцитів

E Тканинних базофілів

В організмі в результаті впливу несприятливих факторів відбуваютьсямутації соматичних клітин. Які клітини беруть участь у знищеннігенетично змінених клітин організму?

A * NK-клітини

B Т-хелпери

C Плазмоцити

D Моноцити

E В-лімфоцити

 

У хворого після встановленої позитивної реакції імуноферментного аналізу встановлено діагноз СНІД. Які клітини периферичної крові страждають в першу чергу?

A *Т-хелпери

B Т-супресори

C Т-кілери

D Т-клітини пам’яті

E Макрофаги

У хворого спостерігаються ознаки аутоімунного враження органів, що може бути наслідком порушення структури і функції гематотимусного бар'єру. Які структури беруть участь у його утворенні?

A Ендотеліоцити і базальна мембрана капілярів

B Дендритні макрофаги

C Тільця Гассаля

D Посткапілярні венули мозкової речовини

E Сполучнотканинні трабекули

В експерименті тварині двічі, через визначений проміжок часу, вводили той самий антиген. При цьому вторинна імунна відповідь розвивалася набагато швидше і була більш інтенсивною. Які клітини забезпечують таку швидку відповідь?

A Клітини пам'яті Т- і В- типу і імунобласти

B Плазматичні клітини

C NK-клітини

D Т-кілери

E Т-супресори

На гістологічному препараті лімфатичного вузла на межі кіркової і мозкової речовини є клітини, що продукують речовини, що стимулюють проліферацію Т – лімфоцитів і втратили здатність до фагоцитозу. Назвіть ці клітини?

A *Інтердигітатні клітини

B Т – лімфоцити

C В – лімфоцити

D макрофаги

E плазмоцити

У ембріона курчати видалили фабрицієву сумку. Яке порушення імунітету виникає в цьому випадку?

A Відсутність гуморальних реакцій

B Дефіцит Т-кілерів

C Дефіцит Т-хелперів

D Гіперпродукція Т-супресорів

E Нестача Т- і В-лімфоцитів

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.034 сек.)