АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЩО ВИ ПОВИННІ РОБИТИ, ЩОБ ЧОЛОВІК СПРИЙМАВ ВАШІ ЗАУВАЖЕННЯ, НЕ ЗАЙМАЮЧИ ОБОРОННИХ ПОЗИЦІЙ

Читайте также:
  1. Бо Ти благий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.
  2. Вагова категорія 100 кг ліва рука (чоловіки)
  3. Вагова категорія 100 кг права рука (чоловіки)
  4. Вагова категорія 90 кг права рука (чоловіки)
  5. Вимоги до композиційних частин випускної кваліфікаційної роботи
  6. Вирішить справу. Визначить коло спадкоємців у випадку, якщо чоловік помер би пізніше дружини на дві години в одну добу?
  7. ВІСІМ ПРИКЛАДІВ, ЯК ЧОЛОВІК РАНИТЬ СВОЮ ДРУЖИНУ
  8. За позиційного торгу («Zone of possible Agreement»)
  9. Пізнай свого чоловіка
  10. Реклама унікальних політичних пропозицій
  11. ЧОМУ ЧОЛОВІКИ ДІЮТЬ ТАК, А НЕ ІНАКШЕ
  12. ЩО В ЧОЛОВІКОВІ НАЙБІЛЬШЕ ПРИВАБЛЮЄ ЖІНКУ?

 

«Серце її мужа покладається на неї; йому не бракуватиме прибутку» (Прип. 31, 11)

«Ти приділяєш цьому дурному собаці більше уваги, ніж мені! - кричала Шейла своєму чоловікові. - Як дорослий чоловік може любити собаку більше, ніж свою дружину?» Упродовж років в її душі накопичувалася гіркота образи, відколи Білл взяв собі за звичку гратися з Пеппі, не встигнувши навіть привітатися з дружиною. Від гніву і болю вона втратила врешті самовладання. Це ще більше роздратувало Білла і знову спричинило сварку. У цьому розділі ви дізнаєтеся, як Шейла повинна була б висловлювати свої зауваження, щоб досягти бажаних результатів. Проаналізуйте наведених 7 думок і навчіться чинити так, щоб чоловік сприймав ваші зауваження не захищаючись і щоб вони не спричинили сварки. Потім випробуйте це на практиці. На вас чекає приємна несподіванка.

 

Метод «канапки»

 

Сформулюйте свої зауваження у вигляді двох похвальних висловлювань. Якщо ваш чоловік, наприклад, скаржиться, що ви витрачаєте занадто багато грошей на дитячий одяг, спробуйте застосувати метод «канапки». Спочатку хліб: «Коханий, я справді дуже вдячна, що ти так важко працюєш, щоб ми могли дозволити собі купувати гарні речі. Я знаю, як ти нас любиш». Потім ковбаса (ваше зауваження): «Інколи в мене виникає відчуття, що ти вважаєш, ніби я легковажно ставлюся до грошей і купую дітям більше, ніж вони насправді потребують. Я хочу, щоб ти знав, що я намагаюся бути економною і купую лише найнеобхідніше, на мою думку». А потім друга скибка хліба: «Але передусім ти повинен знати, що ми вдячні за твою працю, завдяки якій ми все це можемо мати. Ми говорили разом з дітьми, що ти чудовий батько і чоловік...» Як правило, апостол Павло, перш ніж висловити якусь науку, розпочинає свої послання з похвали. Послання до Филип'ян починається словами: «Дякую Богові моєму щоразу, коли вас згадаю» (Флп. 1, 3). Навіть люди, які завжди захищаються, більш прихильні до зауважень, висловлених у доброзичливій формі.

Хоч це належало до його обов'язків, один поліцейський завжди мав страх зупиняти водія, який перевищив швидкість, боячись наштовхнутися на ворожість з його боку. Він дуже страждав від цього, поки один старший колега не довірив йому свою таємницю: «Кожного разу, коли я когось зупиняю, я роблю щось дуже важливе. І саме це вберігає мене від негативних реакцій». Він з посмішкою наближався до порушника правил дорожнього руху і доброзичливо говорив водієві «Доброго ранку» чи «Добрий день», потім щиро цікавився: «Як у вас сьогодні справи?» Переважно водії відповідали, що у них був дуже важкий день. Так розповідаючи поліцейському про свої проблеми, вони забували про напругу і ставали привітними. І лише тоді поліцейський вимагав водійські права. Виписавши квитанцію на штраф, він так само привітно прощався. Молодий поліцейський спробував цей метод і пересвідчився, що він майже ніколи не підводив. Він може допомогти також вам і вашому чоловікові. Усміхніться до нього. Потім з'ясуйте, які в нього проблеми. Якщо ви виявили «болюче місце», то вам легше буде зрозуміти його поведінку і ви зможете швидше висловити конструктивну критику. Пам'ятайте, що «лагідна відповідь гасить гнів» (Прип. 15, 1). Чим більше ми покірливі і обережні, тим швидше інші сприймуть наші зауваження.

Зверніть особливу увагу на один аспект методу «канапки». Ви повинні час від часу хвалити свого чоловіка, не висловлюючи при цьому критики. Інакше він не зможе проковтнути вашої «канапки».

 

Метод складанок

 

Складанки неможливо скласти, якщо немає всіх деталей, і так само не можна розв'язати проблему, не знаючи всіх фактів. Іспанською складанки - «rompeca-bezas», що означає «ламати собі голову». І саме це робитиме ваш чоловік, якщо ви не викладете йому всіх деталей.

Чим більше фактів про розбіжності думок між Нормою і мною я знаю, тим легше знайти однозначне розв'язання проблеми. Коли я дізнаюся щось про її почуття чи думки, то це лише частина загальної картини. Це ще не дає мені повного уявлення про увесь стан справ. Коли я ставлю їй запитання, штрих за штрихом вимальовуються контури цієї картини. Трапляється, що я намагаюся приєднати неправильні деталі, але вона відразу вказує мені на це. Інколи я намагаюся вгадати, як виглядає повна картина, однак з повною впевненістю про це можна сказати лише за наявності всіх деталей. Іноді загальна картина настільки проста, що ми запитуємо себе, чому ж відразу не здогадалися.

Ваш чоловік не зможе знайти рішення, якщо ви дасте йому лише уривки інформації і він змушений буде оперувати тільки ними. Але він знову ж таки не зможе зорієнтуватись у всіх фактах, якщо ви назвете йому їх одразу 500. Подавайте йому поступово окремі відомості, аж поки не поінформуєте про всі факти. Можна повідомити йому «голі» факти, і нехай він сам робить висновки. Якщо ви не змальовуватимете його поведінку у звинувачувальній формі, то ви будете здивовані, як легко він сприйматиме ваші зауваження. Можливо, йому потрібно тиждень, місяць, півроку чи більше часу. Це залежить від суті проблем, від вашого способу подавання йому окремих відомостей, а також від «якості» ваших стосунків. Метод «складанок» допоможе розв'язати особисті проблеми, дати пораду дітям, прийняти правильне рішення. Якщо є час, щоб зібрати всі факти, то будь-яку проблему можна розкласти «по поличках».

 

Замініть «Ти»-висловлювання на висловлювання «Я почуваюся», «Мені здається»

 

«Ти»-висловлювання містить набагато більше звинувачення і критики, ніж ви хотіли б висловити; ви створюєте своєму чоловікові почуття провини. Спробуйте замінити «ти» на «я відчуваю». Пригадайте собі початок розділу, як Шейла звинувачувала Білла: «Ти приділяєш дурній собаці більше уваги...» її «ти»-висловлювання розлютило чоловіка і примусило «зайняти оборонні позиції», так що вони не змогли обговорити цієї проблеми. Якби вона сказала «я відчуваю», то це мало б цілком відмінний вплив. «Коханий, я знаю, ти не робиш це умисно, але я почуваюся так, що Пеппі означає для тебе більше, ніж я. Я знаю, що це звучить дуже смішно, але я лише хотіла розповісти тобі про те, як я почуваюся». - «Чому ти так почуваєшся?» - «Ну, бо мені здається, що коли ти повертаєшся з роботи додому, то більше часу проводиш з Пеппі, ніж зі мною. Можливо, це і дрібниця, не варта уваги, але якщо ми хочемо, щоб наші стосунки зміцнювалися, то важливо, щоб ти знав про мої почуття». Якщо б розмова тривала, то вона, напевно, могла б запропонувати якесь розв'язання цієї проблеми, однак лише у відповідь на його запитання. Можливо, ви запитаєте: «Чому мій чоловік сам не може знайти рішення?» На превеликий жаль, багато чоловіків не помічають проблеми, доки не наштовхнуться на неї. У більшості випадків чоловік потребуватиме «поштовху», щоб він міг побачити проблему і розв'язати її.

 

Правильно використайте принцип солі

 

Уявіть собі, що ваш чоловік заглибився у футбольну гру двох найкращих команд країни. Ви робите лише маленьке зауваження - і він відривається від телевізора й усю свою увагу зосереджує на вас. «Неможливо!» - скажете ви? Читайте далі.

Принцип солі пробуджує інтерес вашого чоловіка до тем, які він вважає нецікавими. Таємниця полягає у способі викладення теми. Якщо ви правильно застосуєте принцип солі, то він буквально палатиме від зацікавлення, бажаючи почути, що ви йому скажете, незалежно, похвала це чи критика. Але ви повинні «тягнути» зі своїм зауваженням, доки його допитливість досягне максимального рівня. Наведений нижче приклад демонструє правильне застосування принципу солі.

 

Що має змінитися в ньому? Як з допомогою запитань повідомити йому це?
Він дуже критичний «Коханий, що тебе найбільше дратує в твоєму шефові?» Якщо він скаже, що критика, причіпки і т.д., то запитайте, як він себе тоді почуває. Можливо, він відповість: «Це відбиває в мене будь-яку охоту щось робити». І зараз слушна нагода пояснити йому свої почуття. «Коханий, так само я почуваю себе, коли ти мене критикуєш. Це відбирає в мене всякі бажання і змінює моє ставлення до тебе».
Він нетактовний «Коханий, чи думаєш, що наші стосунки з кожним роком покращуватимуться?» «Так, звичайно». «Знаєш, якщо ми цього року владнаємо одну важливу справу, то вони справді можуть покращитися. Хочеш почути, яку саме?» Якщо він скаже «так», можете продовжувати: «Коханий, якщо ти буваєш грубий до мене за те, що я щось не так зробила, то це відштовхує мене, особливо коли я сама визнаю свої помилки. Я так хочу, щоб ти обійняв мене і запитав, як я себе почуваю».
Він ігнорує її «Коханий, чи ми могли б поговорити про розв'язання проблем, які в мене часто виникають, коли ми йдемо в гості. Якщо він скаже «Так», ви можете продовжувати: «Я інколи почуваюся так самотньо, коли ти зайнятий спілкуванням з іншими людьми. Я знаю, що ти потребуєш бувати з друзями, але тоді я почуваю себе зайвою, непотрібною. Що ми можемо зробити?» Ви самі могли б запропонувати вихід з цієї ситуації. Наприклад, ви можете домовитися, що на одній вечірці ви залишаєтеся разом, а на іншій - кожен спілкується зі своїми друзями. Або постановіть, що на кожній вечірці ви проводите частину часу разом зі своїм чоловіком. Ще одна можливість - ви домовляєтесь зі своїм чоловіком про умовний знак, з допомогою якого ви могли б сповістити його, що хочете більше часу побути разом з ним. Цей знак може полягати в тому, що ви підходите до групи людей, з якими він саме розмовляє, і наче мимохідь кидаєте свій погляд на нього. Доки ваш чоловік погоджується з такою домовленістю, ви не повинні боятися, що він вважає вас «реп'яхом». Якщо ви про це завчасно домовитеся, то в гостях почуватиметеся краще, впевненіше.

 

Станьте для нього взірцем і з радістю сприймайте його зауваження

 

Розуміти і сприймати його критику - це мудре рішення, яке сприятиме тому, що його кохання до вас зростатиме: про це твердить Приповідка 9.8. Якщо чоловік вказує вам на помилку, то не відповідайте йому тим самим. Продемонструйте йому, як треба сприймати критику, не займаючи «оборонних позицій». Визнайте, що його критика містить зерно правди, яким би маленьким воно не було. Залишившись наодинці, ще раз обдумайте його критику із твердим наміром сприйняти її аргументовані пункти. Потім вжийте необхідних заходів. Це найкращий шлях до його серця. Ніщо так не впливає на чоловіка, як поступливість його дружини. Якщо ви хочете, щоб він з готовністю сприймав зауваження, то активно шукайте його конструктивну критику. Якщо ви відчуваєте, що він чимось занепокоєний, попросіть, щоб він вам усе розповів. Зробіть так, щоб він вам сказав, чим ви його розгнівали. Якщо ви бачите, що він споруджує між вами і собою бар'єр, не чекайте, доки він сам усе пояснить. Самі шукайте його зауважень. Лише «мудрі беруть у насліддя славу, доля безумних - ганьба» (Прип. З, 35). Що посієм, те й пожнем.

 

Намагайтеся зберегти відверте спілкування

 

Ви можете зруйнувати бар'єри, які постали через вашу вразливу натуру, якщо попросите пробачення у свого чоловіка. Якщо ви до кінця не збагнули свої проблеми, то не варто перепрошувати лише для того, щоб пом'якшити розмову. Ви мусите зрозуміти кожну образу, завдану йому, якщо хочете, щоб і на майбутнє чоловік сприймав ваші зауваження. Нехай ваша чутливість допоможе вам проаналізувати ці проблеми, щоб ваші зауваження не наштовхнулися на невидиму стіну.

 

Поясніть, чому ви хочете виправити його

 

Я часто здивований передбачливістю, вдумливістю і чуйністю своєї дружини: вона бачить результати моїх вчинків ще задовго до того, як я їх здійсню. Як і більшість жінок, вона повністю передбачає вплив моїх рішень на наш дім і сім'ю. Я вважаю за її обов'язок висловлювати свої спостереження. Ваша надзвичайна жіноча передбачливість буде для чоловіка тим кермом, з допомогою якого ваша сім'я ніколи не зійде з правильного курсу. Можливо, ви знаєте відповіді не на всі запитання; звичайно, ви не завжди буваєте праві; але незважаючи на це, ваша передбачливість буде для чоловіка безцінним джерелом інформації. Тактовно поясніть йому, що ви хочете допомогти прийняти найкраще рішення. Скажіть, що інколи ви бачите проблему в іншому ракурсі, який міг би бути цікавий і для нього. Якщо ви таким чином поясните йому свою передбачливість, то він не вважатиме вас «всезнайкою» і не відчуватиме щодо себе загрози.

 

Для роздумів

Прочитайте деякі розділи Приповідок і зверніть увагу, як часто Біблія заохочує нас сприймати зауваження від інших і з яких причин ми повинні це робити.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)