АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Т-4. Загальна характеристика, елементи та класифікація виборчих систем

Читайте также:
  1. Аутопоэз естественных систем.
  2. Банківські операції, їх класифікація
  3. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  4. Бронзовий вік: загальна характеристика
  5. Валы и оси. Общие сведения. Характеристика, классификации, материалы, термообработка.
  6. Валюта, валютні цінності, класифікація валют.
  7. Види економічної інформації та її класифікація
  8. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  9. Види та класифікація банків.Банківські групи
  10. Види та класифікація бухгалтерських документів з касового виконання бюджетів
  11. Види цін та їх класифікація
  12. Виды систем.

 

1. Виділіть головні компоненти виборчої системи: а) виборча формула, б) розподіл мандатів, в) величина (магнітуда) виборчого округу, г) виборча квота, д) форма та характеристика виборчого округу, е) виборчий бар’єр, є) характер голосування, ж) рівень диспропорційності, з) структура виборчого бюлетеня.

2. Відзначте основні завдання виборчої системи: а) формування виборного органу, який відповідає настроям виборців; б) легітимізувати перебування при владі правлячої еліти, в) забезпечити формування уряду, який відповідає бажанням виборців, сформованих на основі відповідного розподілу голосів; г) забезпечити відповідне соціально-політичне представництво, д) забезпечити стабільність і тривалість існування уряду; е) забезпечити представництво національних меншин, є) добір таких людей, особисті якості яких кваліфікуються як здатність реалізувати завдання, які ставлять перед виборним органом та урядом.

3. Яка головна ознака, що відрізняє одну виборчу систему від іншої? а) рівень конкурентності, б) рівень пропорційності, в) порядок визначення результатів виборів.

4. За якими основними показниками оцінюють виборчу систему? а ) чи вона сприяє формуванню працездатного уряду? б) чи вона забезпечує рівний доступ до влади, в) чи вона забезпечує справедливе представництво, г) чи забезпечує вона права жінок, д) чи поважаються права меншин, е) чи забезпечує наступність влади, є) чи несуть відповідальність обрані депутати перед своїми виборцями, ж) чи забезпечує вона політичну стабільність.

5. Яким вимогам повинна відповідати виборча система (за М. Херропом)? а) робити управління можливим для “верхів” і прийнятним для “низів”; б) забезпечувати рівність та справедливість доступу до влади, в) сприяти зменшенню політичної фрустрації і толерантності в суспільстві; г) сприяти розвитку опозиції, д) не створювати нових проблем на додаток до вже існуючих.

6. Як між собою співвідносяться виборча та партійна системи? а) виборча система детермінує партійну систему, б) партійна система визначає тип виборчої системи, в) існує складна взаємозалежність між партійною та виборчою системами.

7. Які політичні наслідки застосування: а) мажоритарної однотурової виборчої системи _ формув.двопартійної системи _ б) мажоритарної двотурової виборчої системи ___ багтопарт. в) пропорційної виборчої системи багатопарт.сист.

8. Який з існуючих типів виборчих систем сприяє повнішому представництву національних меншин та жінок? а) пропорційна виборча система, б) мажоритарна виборча система, в) змішана виборча система.

9. Як М. Дюверже, назвав: а) тенденцію, яка полягає в тому, що всі, партії, які беруть участь у виборах, за винятком двох найсильніших, перманентно підпрезантаційні ____ механічний б) схильність виборців голосувати за сильнішу партію побоюючись “втрати” свого голосу___ психологічний ефект. ___

10. Що таке позитивна дискримінація? а) застосування особливих виборчих процедур для представників національних меншин, б) переслідування представників національних меншин, в) створення сприятливіших умов для забезпечення представництва національних меншин в етнічно однорідних суспільствах.

11. Що таке магнітуда виборчого округу? а) кількість депутатів, що обираються по даному округу, б) величина виборчого округу, в) рівень пропорційності виборчого округу.

12. Як впливає магнітуда виборчого округу на пропорційність результатів виборів та шанси різних за розмірами партій? а) чим більша магнітуда - тим вищий рівень пропорційності і вищі шанси малих партій, б) чим менша магнітуда – тим вищий рівень пропорційності і тим меншими є шанси малих партій.

13. Як називаються наступні типи виборчих округів: а) виборчий округ від якого обирають лише одного депутата _ одномандатний б) виборчий округ, від якого обирають кількох депутатів _ багатомандатний _регіональний в) виборчий округ, від якого обирають багатьох кандидатів і межі якого поширюються на всю державу___ багатомандатн. _ загальнонаціон..

14. Як впливає магнітуда виборчого округу на взаємини з виборцями (відзначте правильне твердження)? а) у одномандатному виборчому окрузі виборці більшою мірою орієнтуються на особу кандидата, б) у одномандатному виборчому окрузі виборці більше орієнтуються на політичну партію, в) у багатомандатному виборчому окрузі виборці більше орієнтуються на особу кандидата, г) у багатомандатному виборчому окрузі виборці більше орієнтуються на політичну партію.

15. Яке загальне правило формування виборчих округів? а) у виборчому окрузі повинна бути більш-менш однакова кількість виборців, б) у виборчому окрузі повинна обиратися однакова кількість депутатів, в) у виборчому окрузі повинна бути однаковою “вага” виборчого голосу.

16. Який засіб голосування сьогодні є найпоширенішим? а) голосування камінцями, б) голосування бюлетенями, в) голосування голосом, г) голосування поштою, д) голосування через Інтернет, е) голосування за допомогою машин для голосування.

17. Який тип 1) категоричного а,в,_ чи 2) порядкового б,г _ виборчого бюлетеню застосовується при наступній процедурі голосування: а) виборець обирає лише одного із запропонованих кандидатів, б) виборець визначає преференції у виборчому списку, в) виборець обирає лише одну партію з запропонованого списку, г) виборець може скласти свій список з запропонованих партіями кандидатів.

18. Про який тип виборчих списків йдеться: а) форма виборчих списків, яка надає право виборцям виражати своє ставлення до кожного з кандидатів, занесених у конкретний партійний список _ відкриті __ б) форма виборчих списків, яка дає виборцям можливість перейти межі партійних та скласти власний список з інших партійних списків _ вільн і__ в) форма виборчих списків, яка дає право виборцям виражати своє ставлення до кожного з кандидатів, занесених у виборчий список за винятком першої п’ятірки списк напіввідкриті г) така форма виборчих списків, за якої порядок розташування прізвищ кандидатів у виборчому списку визначається самою партією, а виборець голосує за весь список в цілому й не може внести у нього зміни _ закриті

19. Д. Нохлен, аналізуючи різні типи партійних списків, дійшов висновку, що масові партії традиційно підтримують закриті _списки, натомість кадрові партії виявляють тенденцію до підтримки _ преференційного _ голосування.

20. Які чинники впливають на вибір відкритих та вільних виборчих списків: а) досвід у сфері демократії, б) рівень соціально-економічного розвитку, в) рівень політичної системи, г) тип виборчої системи, д) роль партій, е) розвиток інститутів громадянського суспільства.

21. Зазначте про які методи голосування йдеться: а) кожен виборець має один голос передача поодинокого голосу б) своїм голосом виборець може висловити ставлення до визначеного кандидата у списку _ перед.преференційного голосу в) кожен виборець має кілька голосів або стільки голосів, скільки є представників для обрання у виборчому окрузі перед.значної кількості голосів г) кількість голосів виборців є меншою від кількості представників, які обираються у даному виборчому окрузі _ обмежена д) виборець може віддати подвійний, потрійний чи почетвірний голос _ пер.альтернативного голосу е) виборець може віддати кілька голосів за одного кандидата кумуляція голосів є) виборець може розділити свій голос за кандидатів з різних списках _ мінанина _ ж) виборець має два голоси – один за кандидата партії в мажоритарному окрузі, а другий за партійний список на рівні виборчого округу сист.двох голосів

22. Як називається: а) кількість місць, що належить політичній партії при визначенні результатів виборів за пропорційною виборчою системою _____ виборча квота _ б) найменша кількість голосів, потрібна для обрання одного депутата ____ виборч.метр

23. Зазначте, які з перелічених способів використовують при розподілі голосів виборців за: 1) методом квот _ а,в,д,е та 2) методом чисел б,г а) проста квота, б) формула д’Ондта, в) квота Хагенбаха-Бішофа, г) формула Сен-Лагю, д) квота Імперіалі, е) квота Друпа.

24. Формула д’Ондта сприяє представництву __ великих _ партій, формула Сен-Лагю – сприяє представництву малих партій, модифікована формула Сен-Лагю – сприяє представництву середніх партій.

25. Виборчий бар’єр, який встановлюється законодавчо називається ____ легальним ___ а виборчий бар’єр, який існує де-факто реальний _

26. Виборчі системи, які зорієнтовані на диспропорційність, підтримку великих партій та урядову стабільність називаються сильним _ а виборчі системи, які зорієнтовані на збільшення ступеня пропорційності між відсотком здобутих голосів і отриманих мандатів називаються слабким

27. Як називається: а) явище, коли партія отримує більшу кількість мандатів, ніж голосів виборців надпрезентація б) явище, коли партія отримує меншу кількість мандатів, ніж голосів виборців підпрезентація _ в) величина, яка означає поріг підтримки, нижче якого з’являється явище підпрезентації пункт перелому _ г) змінна, яка показує відповідність частки голосів, отриманих партією на виборах – частці отриманих нею депутатських мандатів рівень пропорційності _ д) закономірність, яка полягає в тому, що пропорція мандатів, отриманих двома сильнішими партіями, є кубометром пропорції здобутих нею голосів __ право кубометру

28. Відзначте, які з зазначених індексів стосуються рівня пропорційності виборчої системи: а) індекс ефективної кількості партій, б) індекс Гюнтера, в) індекс Шаблі-Шубіка, г) індекс найменших квадратів, д) індекс урядової істотності, е) коефіцієнт диспропорційності.

29. Зазначте (підкресліть) як вказані чинники впливають на рівень пропорційності виборчої системи: а) мажоритарна виборча формула - збільшує/ зменшує /не впливає, б) збільшення величини виборчого округу - збільшує /зменшує/не впливає, в) зменшення ефективної кількості партій - збільшує /зменшує/не впливає, г) вирівнювальним розподіл мандатів - збільшує /зменшує/не впливає, д) застосування виборчого бар’єру - збільшує/зменшує/ не впливає, е) застосування пропорційної виборчої формули - збільшує /зменшує/не впливає.

30. Вкажіть про який з типів виборчих систем йдеться у кожному випадку: а) виборчі системи, які достатньо чітко відображають структуру преференцій виборців – _________________________ б) системи, в яких процес розподілу місць в парламенті можна охарактеризувати, як щось середнє між пропорційністю і мажоритарністю -_________________________ в) виборчі системи,які не відповідають структурі преференцій виборців - _________________________ г) виборчі системи, які помірковано спотворюють преференції виборців - __________________________________

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)