АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Транспортний шум та відносні показники для його оцінки

Читайте также:
  1. АБСОЛЮТНІ І ВІДНОСНІ ПОКАЗНИКИ
  2. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  3. Аналізуючи спірограму обстежуваного Р., 25 років чоловічої статі виявили наступні показники. Який з визначених показників не відповідає нормі?
  4. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  5. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  6. В. Показники оцінки фінансової стійкості
  7. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  8. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  9. Глава 2. Підходи до оцінки
  10. Графічний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  11. Економічне зростання, його показники і значення
  12. Експертні оцінки

Користуватися абсолютними значеннями показників, що змінюються в широких межах не зручно, тому для полегшення процесу виміру транспортного шуму та звуження меж варіювання цих характеристик використовуються відносні показники, виражені в логарифмічних одиницях – децибелах (дБл):

- рівень звукового тиску;

- рівень звукової потужності;

- рівень інтенсивності звуку:

,

- порогове значення інтенсивності звуку;

- рівень звукової потужності.

Таким чином шум якісно та кількісно характеризується двома основними показниками:

1) рівень звукового тиску чи рівень інтенсивності звуку;

2) спектр – це сукупність частот звуків, що складає шум, поділяється на октави (смуга частот, в якій кінцева частота в 2 рази більша ніж початкова)

Октаву визначають середньо геометричною частотою

В техніці виділяють 8 октав:

Октави                
Частота, Гц                

Транспортний шум класифікується за частотною характеристикою:

- тональний – шум, в спектрі якого яскраво відбиті дискретні тони, тобто рівень шуму в одній октаві на 10 дБл вищий ніж в іншій;

- широкосмуговий – шум з безперервним спектром понад одну октаву (шум транспортного потоку).

У шумомірах існують 4 коригуючі фільтри за частотною характеристикою.

А, В, С, D.

А – корекція шуму по шкалі А в найбільшій мірі відповідає 30 фонам,тобто гучності шуму 30дБ, на частоті 1000 Гц. Шум транспортного потоку міста вимірюється по шкалі А. Це рівень звуку в дБА.

Рівень шуму в дБА – це сумарний рівень звукового тиску, шуму заміреного шумоміром з використанням коригуючого контуру по шкалі А.

В – шум від вантажного транспортного потоку, він відповідає 70 фонам, тобто гучності 70 дБ на частоті 1000 Гц. Вимірюється в дБВ.

С – відповідає 100 фонам і застосовується для виміру імпульсного шуму. Вимірюється в дБС.

D – корекція за шкалою D введеної для виміру авіаційного шуму, відповідає діапазону частот 1 – 20 кГц і вимірюється в дБD.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)