АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок Пероноспоральні – Реronosporales

Читайте также:
  1. II. Оформлення і порядок захисту курсового проекту
  2. II. Порядок аккредитации
  3. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  4. II. Порядок медицинского освидетельствования
  5. II. Порядок подачи заявки на участие в Конкурсе
  6. II. Порядок приема и увольнения
  7. II. Порядок формирования экспертных групп, организация экспертизы заявленных на Конкурс проектов и регламент работы Конкурсной комиссии
  8. III . Порядок присвоения квалификационной категории
  9. III. Миропорядок
  10. III. Порядок вынесения медицинских заключений во ВЛЭК ГА (ЦВЛЭК ГА)
  11. III. Сроки и порядок проведения Конкурса
  12. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА

Лекція 12. Класифікація Відділу Справжні гриби (Eumycota).

Клас Ооміцети – Ооmусеtеs.

Клас Зигоміцети – Zygomycetes.

Клас Аскоміцети — Ascomycetes.

Клас Базидіоміцети – Basidiomycetes.

 

 

I. Клас Ооміцети – Ооmусеtеs.

Водяні гриби, деякі наземні. Сапротрофи і паразити. Нараховують близько 550 видів.

Вегетативне тіло від одноклітинного до добре розвинутого неклітинного міцелію. Клітинна оболонка включає целюлозу. Хітин відсутній.

Розмноження. Безстатеве розмноження відбувається дводжгутиковими зооспорами. Статевий процес – оогамія. Антеридій не диференційований на гамети. Найбільш поширені два порядки (всього їх 4).

Порядок Сапролегніальні - Sарrоlеgnіаlеs

Цей порядок включає близько 150 видів. Більшість з них водяні сапротрофи, деякі паразити риб, жаб, водоростей, водяних грибів та ін.

Вегетативне тіло у типового представника сапролегнії (Sарrоlеgnіа) - багатоядерний розгалужений неклітинний міцелій, який паразитує на рибах та їх ікрі, чим завдає шкоду рибному господарству.

Безстатеве розмноження сапролегнії відбувається дводжгутиковими зооспорами. Статевий процес - злиття спеціальних статевих органів - оогоніїв і антеридіїв.

Порядок Пероноспоральні – Реronosporales.

Включає близько 300 видів. У межах порядку просліджується еволюція від водяних форм до наземних від сапротрофного способу життя до облігатного паразитизму.

Вегетативне тіло - добре розвинутий нечленистий міцелій. Нестатеве розмноження зооспорами і конідіями. Статеве – оогамія. Особливу увагу заслуговують роди фітофтора (Рhуtорhthоrа), плазмопара (Рlаsmораrа) і пероноспора (Реrоnоsроrа).

Фітофтора (Рhуtорhthоrа) паразит вражає надземну вегетативну масу і бульби картоплі. Хвороба називається фітофтороз (епіфіторія). На бульбі з'являються сірі плями. Гриб завдає великої шкоди висадкам картоплі, томатів. У вражених рослин врожайність бульб картоплі знижуються іноді на 70%.

Заходи боротьби: сівозміна та знезараження бульб у розбавленому розчині хлориду ртуті, обприскування бордоською рідиною, як профілактичний засіб.

Плазмопара (Рlаsmораrа) збудник несправжньої борошнистої роси, або мільдью. Вражає виноград. На листках утворюються жовтуваті, блідо-зелені маслянисті плями. Ягоди стають зморшкуваті і опадають.

Заходи боротьби обробка бордоською рідиною, склад якої було запропоновано французьким професором з Бордо який вивчив заходи боротьби з мільдью.

Види пероноспори (Реrоnоsроrа) є збудниками несправжньої борошнистої роси на різних рослинах: капусті, цибулі, буряку, маку та ін.

Інші представники: білий альбуго (Аlbugо саndida) - викликає захворювання хрестоцвітих (капусти, ріпи, редьки та ін.) Конідії і конідієносці утворюють скупчення під епідермісом рослини-господаря.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)