АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Група порядків Гастероміцети

Читайте также:
  1. IV група катіонів
  2. V група катіонів
  3. VI група катіонів
  4. Вхідна група № 3, 4
  5. Гемобластози - це група захворювань пухлинного характеру, котрі розвиваються із кровотворних клітин.
  6. Група 08
  7. Група 21 Б
  8. Група Льовочкіна - Фірташа
  9. Група ударних
  10. І група
  11. І група аніонів

Включає понад 1000 видів. Плодові тіла підземні і наземні, замкнені. У гастероміцетів є особливі пристосування до розповсюдження спор: їстівні підземні плодові тіла поїдаються тваринами і таким чином сприяють розповсюдженню спор, спори наземних грибів переносяться вітром, іноді самі плодові тіла, або зріла глеба переносяться вітром і спори розсіюються, у вологолюбних видів розсіюванню спор сприяють капіліції та ін.

Представники:

Бовіста (Воvistа) росте на луках, лісових галявинах. Плодові тіла кулясті.

Кальвація (Саlvаtіа). Ґрунтовий сапротроф. Схожий на бовісту, але має великі розміри плодового тіла. Плодові тіла кулясті до 70 см і кількох кілограмів ваги.

Дощовик (Lусореrdоn). Ґрунтовий сапротроф, є ксилофільні види, які оселяються на рослинних залишках (мертвій деревині). Плодові тіла округлі, булавовидні.

Молоді плодові тіла дощовиків, кальвації, бовісти їстівні. Молода глеба дощовиків і кальвації під перидієм стерильна і може бути використана як кровоспинний засіб.

2) Підклас Теліобазидіоміцети – Теliobаsidiomусеtidаe

В підклас об'єднані гриби у яких базидія виростає з тонкостінної спочиваючої спори - теліоспори або телейтоспори. Базидії мають перегородки і називаються фрагмобазидії. Плодових тіл немає, вони втрачені в зв'язку з паразитичним способом життя.

Порядок Сажкові (Ustilaginales) - паразити багатьох квіткових рослин, їх нараховується близько 340 видів. Хвороба називається сажка, бо вражені рослини схожі на рослини, які обсипані сажею чи обвуглені і порошать темними сажистими спорами.

Виділяють три основні типи враження рослин: під час проростання зерна (тверда сажка пшениці, вівса, ячменю та ін.); під час цвітіння (порошиста або курна сажка пшениці, ячменю); надземні частини рослини у молодому віці (пухирчаста сажка кукурудзи).

Збудник твердої сажки пшениці - Tilletіа саrіеs. Колос враженої рослини має зернівки які заповнені сферичними темними з чарункуватою поверхнею хламідоспорами (хламідоспори мають запах оселедця). Під час обмолоту хламідоспори прилипають до здорових зернівок і при сівбі потрапляють у грунт. Проростають хламідоспори навесні одночасно із зернівкою. Під час утворення зернівок міцелій сильно розростається всередині їх і поглинає вміст. Оплодень не руйнується, зернівка зберігає зовнішній вигляд, але всередині виповнена міцелієм, який розпадається на хламідоспори.

Курна сажка пшениці (Ustilago tritici) має більш складний життєвий цикл. У враженого колоса колоскові луски і зернівки розруйновані і вкриті чорними хламідоспорами, які не мають чарункуватої поверхні. Вражені зернівки не відрізняються від здорових ні вагою, ні формою і здатні проростати. При сівбі, коли зародок починає рости, міцелій також інтенсивно росте, особливо у суцвітті, де пізніше розпадається на окремі хламідоспори.

Пухирчаста сажка кукурудзи (Ustilago zeae) викликає місцеві враження різних органів рослини: меживузлів стебел, листків, жіночих та чоловічих квіток. Дікаріотичний міцелій проникає у тканини, розростається і утворює здуття. Патологічний ріст здуття стимулюється ростовими речовинами, які утворює гриб. Міцелій розростається всередині здуття, руйнує його і розпадається на хламідоспори.

Сашкові гриби - це облігатні високо спеціалізовані паразити. У них прослідкується тісний зв’язок із рослиною-господарем. Це виявляється в тому, що на перших етапах зараження рослина не пригнічується паразитом сильно (рослина дещо меншого розміру, сильніше кущиться) і лише на кінцевих етапах розвитку рослини-господаря гриб розвиває спороношення (у більшості хлібних злаків у репродуктивних органах) і дуже пригнічує рослину. Крім цього, цикл розвитку паразита збігається із циклом розвитку рослини-господаря. Внаслідок паралельної еволюції у них досить подібні вимоги до умов життя (наприклад температура проростання хламідоспори і зерна).

Заходи боротьби базуються на таких головних моментах. Міцелій і базидії у ґрунті швидко руйнуються ґрунтовими організмами, тому ґрунтова інфекція має невелике значення. Головне значення має інфекція, яка знаходиться на насінні або всередині їх.

При твердій сажці насіння протруюють слабкими розчинами формаліну, обпилюють ртутними і сірчаноорганічними препаратами.

У випадку курної сажки для знезараження зерна застосовують термічну обробку його. Спочатку провокують ріст міцелія (витримують зерно у воді при 28-32°С протягом 4 годин), а потім завантажують зерно у ванни з температурою води 52-530С на 7-8 хвилин. При цій температурі міцелій паразита гине.

При пухирчастій сажці заходи боротьби переважно профілактичні знищення хворих рослин до розпилення спор сівозміни, глибока оранка.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)