АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Індекс умов зовнішньої торгівлі

Читайте также:
  1. Верхні і нижні індекси
  2. Види і роль транспорту у сфері торгівлі
  3. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  4. Вплив зовнішньої торгівлі на умови формування економічної рівноваги: метод “ витрати-випуск”, метод “вилучення-ін’єкції”.
  5. Географічна структура зовнішньої торгівлі товарами Херсонської області
  6. Глава 60. Відкриття та експлуатація магазину безмитної торгівлі
  7. Експлуатація торговим капіталом враціаникі» торгівлі та інших трудащях
  8. Завдання 2. Зробити кореляційний аналіз показників грошової маси (money), індексу споживчих цін (cpi) та поточного рахунку в Україні (ca).
  9. Індекс згуртованості групи (З) розраховується за такою формулою
  10. Індекс споживчих цін та індекс цін (дефлятор) ВВП.
  11. Індекси

Індекси умов торгівлі “цінові” та “кількісні” характеризують в якій мірі країна виграє (втрачає) за рахунок зміни цін (кількості) товарів у зовнішній торгівлі з певною країною (країнами) за відповідний період часу.

Показник умов торгівлі вимірює відносну динаміку експортних цін за певний період і розраховується для проведення аналізу зовнішньоторговельної діяльності, що вимірюється співвідношенням середньої виручки від експорту товарів і середніх витрат на імпорт за певний період часу. Розраховуються “цінові” та “кількісні” показники умов торгівлі:

,

де – цінові умови торгівлі,

– зведений індекс середньої ціни експорту за поточний період у порівнянні з базисним періодом,

– зведений індекс середньої ціни імпорту за поточний період у порівнянні з базисним періодом.

,

де – кількісні умови торгівлі,

– індекс фізичного обсягу експорту за поточний період у порівнянні з базисним періодом,

– індекс фізичного обсягу імпорту за поточний період у порівнянні з базисним періодом.

Індекс умов торгівлі є одним з найважливіших показників, що використовується при аналізі тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі. Він визначається кількісно і за його допомогою можна з’ясувати наскільки сприятливими або несприятливими були умови торгівлі країни у періоді, що вивчається, у порівнянні з базисним періодом.

Загальну уяву про чинники, що впливають на розвиток імпорту й експорту країни можна отримати тільки шляхом комплексного вивчення показників зовнішньої торгівлі як в поточних, так і в порівнянних цінах, що дозволяє визначити зміни кількісних обсягів експорту та імпорту країни, ціни на ввізні та вивізні товари й умови торгівлі, що склалися, у порівнянні з базисним періодом.

Наприклад:

За попередніми розрахунками зведені індекси по експорту цукру становили , . Аналогічно обчислюємо індекси по імпорту того ж товару. В результаті розрахунків індекси по імпорту будуть дорівнювати та . Тепер ми маємо дані для розрахунку індексу умов торгівлі: або 82,2 % та або 82,1%.

Розрахований показник умов торгівлі свідчить про те, що середні ціни, які виплачені за експорт товарів, нижче середніх цін, отриманих за імпорт за даний період, порівняно з цінами базового періоду. Тобто торгівля проводиться неефективно, середня виручка від експорту товарів перевищує середні витрати за імпорт на 17,8%.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)