АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік скорочень 14 страница

Читайте также:
  1. DER JAMMERWOCH 1 страница
  2. DER JAMMERWOCH 10 страница
  3. DER JAMMERWOCH 2 страница
  4. DER JAMMERWOCH 3 страница
  5. DER JAMMERWOCH 4 страница
  6. DER JAMMERWOCH 5 страница
  7. DER JAMMERWOCH 6 страница
  8. DER JAMMERWOCH 7 страница
  9. DER JAMMERWOCH 8 страница
  10. DER JAMMERWOCH 9 страница
  11. II. Semasiology 1 страница
  12. II. Semasiology 2 страница

Прийомо передавальне обладнання стандартом МРТ 1327 не специфікуються. Для цього було розроблено стандарт МРТ 1347. Відповідно до нього інтервал між несучих сусідніх каналів повинен становити 12,5 кГц, рознос дуплексних каналів (спадний/висхідний) - 8 МГц, робочий діапазон висхідних/спадних каналів - 201,2125-207,4875 й 193,2125-199,4875 МГц відповідно. При передачі мови передбачається фазова модуляція, для передачі даних - FFSK.

Мережі МРТ 1327 дозволяють передавати не тільки мовні повідомлення, але й дані зі швидкостями до 1200 біт/с.

Бурхливий розвиток технологій цифрового радіозв'язку й успішна їх реалізація призвели до появи цифрових транкінгових систем.

Переваги, які дозволяє отримати перехід від аналогової до цифрової транкінгової системи:

- по-перше, поліпшення секретності радіопереговорів. Для прослуховування цифрових радіопереговорів прості аналогові сканери непридатні, що забезпечує захист від широкого кола "радіоаматорів" навіть без вживання спеціальних заходів по закриттю каналів зв'язку.

- по-друге, шифрування мови в цифрових системах реалізується у вигляді цифрової обробки низько швидкісного потоку даних, що дозволяє використовувати складні алгоритми з високої криптостійкостю, причому якість відновленої мови не погіршується.

- по-третє, цифрові системи в принципі дозволяють більш ефективно використовувати радіочастотний спектр, тобто збільшити кількість розмовних каналів у відведеній смузі частот. Цей ефект забезпечується завдяки сполученню сильної компресії мовного потоку й складної модуляції несучої частоти.

Крім того, у цифрових системах забезпечується вирівнювання якості мовного радіообміну по всій зоні обслуговування ретранслятора. Для аналогових систем характерно сильне погіршення якості передачі мови при віддаленні від базової станції. В умовах міста, коли має місце багатопроменеве поширення, якість помітно змінюється навіть при пересуванні усередині одного кварталу. Застосування цифрових сигналів у сполученні із завадостійким кодуванням дозволяє істотно поліпшити якість передачі мови в межах всієї зони обслуговування.

 

4.6.6 Загальна характеристика транкінгової систем зв’язку TETRA

 

Система стандарту TETRA (транс`європейська система транкінгового зв'язку) являє собою сукупність специфікацій, розроблених ETSI. Стандарт на цифрову транкінгову систему базується на технічній ідеології GSM. Стандарт TETRA використовує весь корисний досвід GSM з урахуванням специфіки корпоративного сектора ринку. TETRA - цифрова транкінгова система, що забезпечує абонентам широкий набір послуг. Стандарт TETRA містить у собі дві специфікації: TETRA Voice + Data (TETRА V+D) і TETRA Packet Data Optimized (TETRA PDO). TETRA V+D - це стандарт на інтегровану систему передачі мови і даних. TETRA PDO - стандарт орієнтований тільки на ПД. Склад системи TETRA типовий: центр комутації, базові станції, диспетчерські пульти, термінали обслуговування й експлуатації, абонентські станції. Стандартом TETRA передбачене використання АС як ретранслятора для розширення зони обслуговування.

Для систем стандарту TETRA можуть використовуватися діапазони від 150 МГц до 900 МГц.

У стандарті TETRA використовується доступ МДЧвР із чотирма часовими каналами (вікнами) в одному частотному. Ширина смуги частотного каналу 25 кГц.

Стандарт передбачає дистанційне (із БС) управління потужністю сигналу, що випромінюється АС.

Інформація передається пакетами довжиною 510 біт, з яких 432 інформаційні і 78 - службові.

Загальна швидкість передачі мовного сигналу після його перетворення з аналогової форми в цифрову, наступні його кодування, перемеження та формування пакетів становить 36 кбіт/с.

Стандарт TETRA передбачає можливість дистанційного включення абонентської станції на передачу, що забезпечує прослуховування обставин в абонента, що, зокрема, дозволяє виявляти неординарні ситуації (наприклад, напад на співробітників охоронної служби, служби суспільної безпеки й ін).

У стандарті TETRA передбачається прямий зв'язок між АС, а також використання АС в якості ретранслятора для розширення зони обслуговування.

4.6.7 Режими роботи системи TETRA

 

Система стандарту TETRA може функціонувати в наступних режимах: транкінгового зв'язку; з відкритим каналом; безпосереднього зв'язку.

У режимі транкінгового зв'язку територія, що обслуговується, перекривається зонами дії БС. Стандарт TETRA дозволяє будувати як системи з виділеним частотним КК, так і з розподіленим. При роботі мережі зв'язку з виділеним КК прийомо-передаючі станції надають абонентам кілька частотних каналів, один із яких (КК) спеціально призначається для обміну службовою інформацією. При роботі мережі з розподіленим КК службова інформація передається або в спеціально виділеному часовому каналі (одному з 4-х каналів, що організуються на одній частоті), або в контрольному кадрі мультікадра (одному з 18).

Канали передачі повідомлень можуть виділятися у відповідності з такими способами.

1. Транкінг повідомлень. Канал привласнюється на початку сеансу зв'язку й звільняється по його закінченню.

2. Транкінг передач. Канал привласнюється тільки на час однієї транзакції (періоду передача/прийому), після чого він звільняється. Для наступної транзакції може бути виділений новий канал.

3. Квазітранкінг передач. Канал так само, як і в транкінгу передач, звільняється після транзакції, однак з деякою затримкою, що дозволяє знизити кількість сигналів управління.

У режимі з відкритим каналом група користувачів має можливість встановлювати з'єднання "крапка – багато крапок" без настановної процедури. Будь-який абонент, приєднавшись до групи, може в будь-який момент використати цей канал. У цьому режимі PC працюють у двочастотному симплексі.

У режимі безпосереднього (прямого) зв'язку між терміналами встановлюються дво- і багато точечні з'єднання по радіоканалах, не пов'язаних з КК мережею, без передачі сигналів через БС.

В системах стандарту TETRA мобільні станції можуть працювати в режимі "подвійного спостереження" (Dual Watch), при якому забезпечується прийом повідомлень від абонентів, що працюють як у режимі транкінгового, так і прямого зв'язку.

У системах стандарту TETRA підтримуються передача мови й даних.

При цьому мова й дані можуть передаватися одночасно з одного термінала по різних логічних каналах.

Для передачі мови використовуються служби мовного зв'язку, що забезпечують наступні режими:

- мовний зв'язок з індивідуальним викликом абонентів (що комутує двоточечне з'єднання між двома мобільними абонентами (МА) або між МА й стаціонарним терміналом для забезпечення прямого двостороннього зв'язку в режимі дуплекса або двочастотного симплекса):

- багатобічний мовний зв'язок, що припускає груповий виклик абонентів (що комутують багато пунктові двонаправлені з'єднання між стороною, що здійснює виклик і декількома викликуваними абонентами при використанні симплексного режиму зв'язку);

- циркулярний зв'язок із широкомовним викликом (однобічна передача мовної інформації від сторони, що здійснює виклик декільком викликуваним абонентам).

Всі режими мовного зв'язку передбачають можливість передачі як відкритої мовної інформації, так і мови, захищеної за допомогою певних алгоритмів шифрування. У стандарті можливі наступні види передачі даних (ПД):

- ПД із комутацією ланцюгів. Даний вид має режими передачі, аналогічні мовному обміну (двоточечне та багатоточечне з'єднання, широкомовна передача). Швидкість обміну визначається числом часових інтервалів, виділених для зв'язку, і класом захисту від помилок;

- пакеты даних, що комутуються. Транслюються по віртуальних ланцюгах або у вигляді дейтаграм. У першому випадку можливі тільки двоточечні з'єднання, у другому - багатоточечні з'єднання й широкомовна передача;

- короткі повідомлення (до 2048 біт). Передаються оперативно незалежно від передачі мови й даних.

4.6.8 Архітектура мережі стандарту TETRA

 

До складу мережі стандарту TETRA входять наступні основні елементи.

- базова прийомо-передаюча станція (BTS) - забезпечує зв'язок у певній зоні (осередку). БС виконує основні функції, пов'язані з передачею радіосигналів: сполучення із МС, шифрування ліній зв'язку, просторово-рознесений прийом, управління вихідною потужністю мобільних радіостанцій управління радіоканалами;

- пристрій управління БС (BCF) - елемент мережі з можливостями комутації, що керує декількома БС і забезпечує доступ до зовнішніх мереж ISDN, PSTN, PDN;

- контролер БС (BSC) - елемент мережі з більшими в порівнянні з пристроєм BCF комутаційними можливостями, що дозволяє обмінюватися даними між декількома BCF. Так само, як й BCF, забезпечує доступ до зовнішніх мереж. BSC має гнучку модульну структуру, що дозволяє використовувати велику кількість інтерфейсів різного типу. У мережах TETRA контролери БС можуть виконувати функції сполучення з іншими мережами TETRA і управління централізованими БД;

- ДП - пристрій, що підключає до контролера БС по провідній лінії і забеспечує обмін інформацією між оператором (диспетчером мережі) і іншими користувачами мережі;

- мобільна станція (MS);

- стаціонарна радіостанція (FRS - Fixed Radio Station) - PC, яка використовується абонентом у певному місці.

- термінал ТОЭ - термінал, що підключає до УУ базовову станцію BCF і призначений для контролю за станом системи, проведення діагностики несправностей, обліку тарифікаційної інформації й т.п. За допомогою таких терміналів реалізується функція управління ЛС (LNM - Local Network Management).

Завдяки модульному принципу розробки обладнання, ТСЗ стандарту TETRA можуть бути реалізовані з різними ієрархічними рівнями й різною географічною довжиною (від локальних до національних). Функції управління БД і комутації розподіляються по всій мережі, що забезпечує швидку передачу викликів і збереження обмеженої працездатності мережі навіть при втраті зв'язку з її окремими елементами.

На національному або регіональному рівні структура мережі може бути реалізована на основі порівняно невеликих підмереж TETRA, з'єднаних один з одним за допомогою міжсистемного інтерфейсу ISI для створення загальної мережі. Під підмережею зазвичай розуміють автономну мережу і мережу, що самоузгоджується. При цьому можливо централізоване управління мережею. Варіант побудови такої мережі показано на рис. 4.60.

 

 

Рис. 4.60 - Структура мережі національного або регіонального рівня

 

Кожна підмережа TETRA виконує свої функції управління і комутації, а також надає можливість для централізованого управління мережею більш високого рівня. Структура підмережі залежить від трафіку, а також від вимог до ефективності встановлення зв'язку. Варіант складної конфігурації підмережі стандарту TETRA показаний на рис. 4.61.

.

Рис. 4.61 - Конфігурація підмережі стандарту TETRA

 

У ТСЗ стандарту TETRA передбачаються різні способи забезпечення відмовостійкості, що дозволяють у випадку відмови окремих елементів мережі зберігати повну або часткову працездатність, можливо, з погіршенням ряду параметрів, таких як час встановлення з'єднання й т.д. Для мереж національного рівня, як правило, використовується кілька альтернативних маршрутів з'єднання мереж регіонального рівня, шляхом з'єднання контролерів БС. Крім цього, для регіональних мереж передбачається взаємне копіювання БД у контролерах БС.

У випадку, якщо не потрібне резервування каналів, можливо й досить створення підмережі по конфігурації зірки (рис. 4.62).

 

Рис. 4.62 -Підмережа TETRA, побудована по конфігурації зірки

 

При використанні лінійних трактів підмережа TETRA може бути реалізована у вигляді довгої лінії (ланцюга). У цьому випадку кожен модуль УУ базової станції BCF (Base Station Control Function) поряд з необхідною дальністю зв'язку забезпечує локальний доступ до зовнішніх мереж (рис. 4.63).

 

 

Рис. 4.63 - Конфігурація підмережі стандарту TETRA у вигляді ланцюга

Найпростіша конфігурація підмережі TETRA (рис. 4.64) включає тільки один модуль BCF.

 

 

Рис. 4.64 - Конфігурація TETRA з одним модулем BCF

 

Крім того, для з'єднання мереж TETRA застосовується і стандартний міжсистемний інтерфейс (ISI). Структура підмережі залежить від трафіку та вимог до ефективності й доступності. Тому в одних випадках вона може бути простою, в інших, коли елементи мережі зв'язані один з одним численними каналами зв'язку, порівняно складною. Якщо не потрібне резервування каналів, оптимальна конфігурація зірки. При використанні лінійних трактів найкраще рішення - структура ланцюга. У цьому випадку кожен модуль пристрою управління базовою станцією забезпечує як необхідну дальність радіозв'язку, так і локальний доступ до зовнішніх мереж (телефонні мережі загального користування, АТС закладів). Найпростіша конфігурація мережі включає лише один такий модуль.

 

4.6.9 Структура радіо інтерфейсу системи TETRA

 

TETRA являє собою транкінгову систему зв'язку, засновану на технічних рішеннях і рекомендаціях стандарту GSM. Радіоканали рознесені з інтервалом 25 кГц. Дуплексний рознос радіоканалів для передачі і прийому - 10 МГц. У системі використана технологія часового поділу каналів (TDMA) - в одній частотній смузі послідовно приділяється час для передачі чотирьох логічних каналів. Структуру часових канальних інтервалів наведено на рис. 4.65. Ці чотири канальних інтервали (слоти) утворюють TDMA-кадри. Повідомлення передаються мультікадрами тривалістю 1,02 с. Мультікадр містить 18 TDMA-кадрів, один із яких - контрольний. TDMA-кадр складається із чотирьох часових пакетів по 510 біт кожний. 432 біта в пакеті (два блоки по 216 біт) відносяться до інформаційного повідомлення. У середині пакета - синхропоследовність SYNCH для синхронізації й навчання адаптивного канального еквалайзеру в приймачі. Крім того, пакети у висхідному каналі містять інтервал PA (Power Amplifier), призначений для установки потужності випромінювання. У цьому випадку наприкінці пакета розміщається захисний інтервал GP (Guard period) тривалістю 0,167 мс (еквівалентно часу передачі 6 біт), що виключає перекриття сусідніх пакетів.

Рис. 4.65 – Структура часових канальних інтервалів

 

Передачу чотирьох мовних каналів у смузі 25 кГц забезпечує низкошвідкісний кодер мови з алгоритмом CELP. Швидкість потоку на виході кодера 4,8кбіт/с. У стандарті TETRA застосовується цифрова дворазова відносна фазова модуляція QPSK (ДОФМ), що дозволило знизити швидкість передачі з 36 кбіт/с до 18 кбіт/с. Зниження швидкості передачі вдвічі пояснюється тим, що кожен з елементів сигналу з ДОФМ містить два біти інформації (використовується алфавіт із чотирьох символів: ±π/4, ±3π/4, кожному з яких відповідають два біти: 00, 01, 10 або 11). Для перетворення мови в стандарті TETRA V+D використовується кодек з алгоритмом CELP. Швидкість цифрового мовного потоку на виході кодека становить 4,8 кбіт/с. До надходження на вхід модулятора, до мовного потоку додається корегувальний код, після чого робиться міжблокове перемеження. Загальна швидкість цифрового потоку даних після кодування й включення службової інформації - 36 кбіт/с. Однак завдяки застосовуваній у системі тг/4-ОС;Р8 модуляції (диференціальна квадратурна фазова модуляція) частота модуляції кожної несучої вдвічі менше - 18 кбіт/с.

 

4.6.10 Послуги, що надаються системою TETRA

 

У системах стандарту TETRA інформаційний обмін забезпечується за допомогою телесервісних служб. Підтримуються передача мови й даних. При цьому мова й дані можуть передаватися одночасно з одного термінала по різних логічних каналах.

Режими передачи мовної інформації

Передбачено наступні режими мовного зв'язку: мовний зв'язок з індивідуальним викликом (ВЕРБ) абонентів; багатобічний мовний зв'язок, що припускає груповий виклик (ГВ) абонентів; широкомовна передача мови.Всі режими мовного зв'язку передбачають можливість передачі як відкритої мовної інформації, так і мови, захищеної за допомогою певних алгоритмів шифрування.

Індивідуальний виклик припускає встановлення з'єднання, що комутирує, між двома МА або між МА й стаціонарним терміналом для забезпечення прямого двостороннього зв'язку. ВЕРБ може бути ініційований будь-яким користувачем TETRA і спрямований будь-якому абоненту, зареєстрованому в даній системі з певною адресою, включаючи абонентів ТФОП, зовнішніх УАТС і т.п.

Груповий виклик (ГВ) припускає встановлення комутуємого двонаправленого з'єднання між стороною, яка здійснює виклик і декількома викликуваними абонентами. Обмін мовною інформацією після ГВ виконується тільки в режимі двочастотного симплекса. При цьому обмін повідомленнями між членами групи здійснюється в режимі "кожен чує кожного". ГВ може бути ініційований або МА, або диспетчером мережі.

Широкомовний виклик (ШВ) призначений для організації однобічної передачі мовної інформації від сторони, що здійснює виклик декільком викликуваним абонентам. ШВ і наступна передача мовної інформації виконується в симплексному режимі. Він може бути ініційований або МА, або диспетчером мережі за допомогою ЛТ.

Додаткові послуги

Вони забезпечуються допоміжними службами стандарту TETRA і надаються абонентам при включенні список доступних послуг, що зберігаються в його терміналі й мережі.

Додаткові послуги можна розділити на 2 класи:

· спеціалізовані (введені в стандарт за заявкою служб суспільної безпеки й правоохоронних органів);

· стандартні (призначені для всіх користувачів, включаючи комерційних операторів мереж).

Даний розподіл носить досить умовний характер, тому що послуги, введені в стандарт за заявками служб суспільної безпеки, можуть використовуватися й комерційними організаціями за згодою між ними й операторами мереж стандарту TETRA.

До спеціалізованих послуг ставляться наступні:

· виклик, санкціонований диспетчером;

· пріоритетний виклик;

· пріоритетний доступ;

· виборне прослуховування;

· дистанційне прослуховування;

· динамічне перегрупування;

· ідентифікація сторони, яка здійснює виклик.

Виклик, санкціонований диспетчером реалізує можливість здійснення прямих з'єднань між певними категоріями абонентів (наприклад, зв'язок рухомих абонентів із ТФОП, УАТС і т.п.) тільки із санкції диспетчера мережі. Якщо виробляється виклик, що вимагає санкціонованого з'єднання, він направляється диспетчеру, який або переадресує його викликуваному абонентові, або перериває виклик.

Пріоритетний виклик. Забезпечує можливість кращого обслуговування викликів деяких абонентів, що мають більш високий статус у порівнянні з іншими. У системі може бути кілька рівнів пріоритетів. Пріоритетний виклик може бути переданий на будь-який AT.

Пріоритетний доступ. Дозволяє у випадку перевантаженості мережі припиняти з'єднання з більш низьким пріоритетом, надаючи ресурси, що вивільняються, більш пріоритетному виклику.

Вибіркове прослуховування. Дана послуга дозволяє несанкціонованому для даного виклику користувачеві прослуховувати розмову. Як правило, така можливість надається диспетчеру мережі, хоча допускається організація прослуховування переговорів будь-яким абонентом мережі. При прослуховуванні диспетчер може або вступити в розмову, або припинити ведення розмови. Стандарт допускає можливість одночасного прослуховування декількох переговорів. Вибір абонентів, що користуються даною службою, є прерогативою оператора мережі.

Дистанційне прослуховування. Забезпечує можливість включення за певною командою АС у режим передачі без дозволу на це її користувача. Даний режим може застосовуватися для акустичного прослуховування обстановки в конкретного абонента.

Динамічне перегрупування. Забезпечує можливість створення, модифікації й видалення груп користувачів у процесі роботи в мережі зв'язку, тобто можливість вилученого управління АС. Абонент, що має право на проведення динамічного перегрупування, направляє відповідний запит в інфраструктуру, у якому вказує новий номер, що присвоєний, групи й список індивідуальних ідентифікаторів, яким повинен бути привласнений цей ГН. Після цього інфраструктура розсилає всім зазначеним абонентам новий ГН.

Ідентифікація сторони, яка здійснює виклик. Надає користувачам мережі (диспетчерові й МА) можливість отримання інформації про персональний ідентифікатор абонента, який здійснює виклик (фактично зробити аутентифікацію абонента). При цьому сторона, яка здійснює виклик не може заборонити даний режим.

До стандартних послуг відносяться: вибір зони; ідентифікація номера абонента; повідомлення про виклик; зміна маршруту проходження виклику; виклик з використанням списку абонентів; адресація з використанням коротких номерів; очікування виклику; утримання виклику; завершення виклику для зайнятого абонента; передача управління груповим з'єднанням; підключення виклику; обмеження встановлення виклику; збереження виклику; підключення до з'єднання протягом сеансу зв'язку; інформація про оплату.

Вибір зони. Дозволяє абоненту задавати зону, у якій повинне бути встановлене з'єднання. При цьому до абонентів, що перебувають поза межами обраної зони, виклик не надходить. Обирані зони маршрутизації виклику можуть обмежуватися одним осередком або включати кілька осередків.

Ідентифікація номера (ИН) абонента. У стандарті визначені наступні 4 незалежні служби ИН: ИН абонента, який здійснює виклик; обмеження ИН абонента, який здійснює виклик; ИН викликуваного абонента; обмеження ИН викликуваного абонента.

ИН абонента, який здійснює виклик дозволяє викликуваному абонентові визначати ідентифікаційний номер користувача мережі, від якого отриманий виклик. Можливість визначення ИН абонента, який здійснює виклик може бути блокована за допомогою служби обмеження ИН абонента, який здійснює виклик, що призначається викликуваним абонентом.

Служба ИН викликуваного абонента надає абоненту, який здійснює виклик можливість одержання додаткових відомостей про точну адресу викликуваного абонента. Можливість визначення номера абонента, якому посилає виклик, може бути блокована службою обмеження ИН викликуваного абонента, що призначається викликуваним абонентом.

Повідомлення про виклик. Надає абоненту, який здійснює виклик можливість інформувати іншого абонента про свій виклик і залишити йому свій номер для здійснення зворотного з'єднання.

Зміна маршруту проходження виклику. У стандарті визначені наступні 4 допоміжні служби переадресації: безумовної переадресації виклику; при зайнятості абонента; при відсутності відповіді від абонента; при знаходженні абонента поза зоною зв'язку.

Всі служби переадресації дозволяють МА перенаправляти вступні виклики (всі або від певної групи абонентів) до іншого користувача мережі (по іншому номері). Переадресація може виконуватись як при будь-якій ситуації (1 служба), так і залежно від певних умов (2...4 служби). Активізація даних служб не забороняє викликуваному абонентові самому ініціювати виклики.

Виклик з використанням списку абонентів. Дозволяє користувачеві визначити список номерів, які можуть бути викликані послідовно. Цей список може містити в собі індивідуальні або групові номери. При ініціалізації процедури виклику за списком виклик направляється до першого абонента в списку. Якщо виклик проходить, виконується з'єднання з ним і процедура припиняється. У випадку зайнятості першого абонента або його неприступності виклик перенаправляється другому абонентові в списку й т.д. доти, поки не буде встановлені з'єднання або не закінчиться список. При закінченні списку процес пошуку не відновляється. У службі зберігається пріоритетність викликів. Якщо виклик за списком направляється групі абонентів, зайнятий веденням переговорів, то абонент, який здійснює виклик може бути приєднаний до поточного ГС.

Адресація з використанням коротких номерів. Забезпечує користувачам мереж стандарту TETRA можливість здійснювати виклик шляхом передачі скороченого номера замість повного, здійснюваною інфраструктурою. При цьому користувачі не мають можливості змінювати короткі номери, тобто призначення цього номера є функцією оператора мережі.

Очікування виклику. Забезпечує сповіщення користувача, що веде переговори, про надходження іншого виклику. Визначається й відображається на індикаторі тип виклику й ідентифікаційний номер абонента, який здійснює виклик. Викликуваний абонент може або відповісти, або ігнорувати виклик. Число викликів, що очікують, не може перевищувати 1.

Утримання виклику. Дозволяє користувачеві перервати поточне з'єднання, підключитися до виклику, що очікує, а потім повторно встановити перерване з'єднання. Служба призначається тільки при наявності в АС індикації режиму утримання виклику.

Завершення виклику для зайнятого абонента. Дозволяє користувачеві автоматично завершити виклик у випадку зайнятості абонента на момент первісної спроби встановлення з'єднання. При зайнятості абонента і отриманні запиту на автоматичне завершення виклику інфраструктура мережі ставить даний виклик у чергу, аналізує стан викликуваного абонента, а після припинення його з'єднання направляє йому затриманий виклик.

Передача управління груповим викликом. Визначається як дозвіл на відключення з'єднання. У будь-який час ініціатор ГС (зухвалий абонент) має можливість відключитися від з'єднання й передати функцію управління їм іншому абонентові в межах групи. Після цього даний абонент стає контролером групи й одержує право на відключення ГС.

Підключення виклику. Можливе включення режиму, при якому один користувач, взаємодіючий з іншим, може зробити учасником виклику третього абонента. При цьому місцезнаходження абонента, що підключає до з'єднання, не обмежується межами тих зон, у яких перебувають абоненти, що ведуть переговори. Можливе число абонентів, що підключають у плин з'єднання, визначається оператором мережі.

Обмеження встановлення виклику. Дозволяє користувачеві блокувати певні категорії вхідних або вихідних викликів. При блокуванні вхідних викликів абоненту, який здійснює виклик передається повідомлення про накладені на даний виклик обмеженнях.

Збереження групового з'єднання при пріоритетному виклику. Надає можливість збереження ГС при надходженні пріоритетного виклику до одному зі членів групи. Для індивідуального з'єднання надходження пріоритетного виклику автоматично перериває сеанс зв'язку. У випадку ГС і при наявності доступних ресурсів мережі, пріоритетний виклик не припиняє сеанс зв'язку в цілому, а тільки відключає викликуваного абонента від ГС. Якщо викликуваний абонент є ініціатором (контролером) ГС його функції по завершенню сеансу зв'язки передаються іншому абонентові.

Підключення до з'єднання протягом сеансу зв'язку. За допомогою служби абонент має можливість приєднатися до ГС послу моменту первісного встановлення зв'язку, у процесі ведення переговорів у групі. У випадку ГВ із підтвердженням абоненту, який здійснює виклик надається інформація про номер нового абонента та час його приєднання.

Інформація про оплату. Надає користувачеві відомості про вартість розмови на початку, протягом або по закінченню розмови.

Більшість додаткових послуг, забезпечуваних допоміжними службами, доступні користувачам мереж стандарту TETRA у всіх режимах передачі мовної інформації, однак деякі з них мають обмеження по використанню в певних режимах. Доступність використання допоміжних служб показана в табл. 3.1.

 

4.6.11 Забезпечення інформаційної безпеки в системах TETRA

 

Захист інформації - найважливіший аспект побудови системи TETRA, оскільки однієї з основних груп користувачів є служби суспільної безпеки, для яких високий рівень захисту - обов'язкова вимога. У стандарт увійшли тільки добре перевірені методи захисту, у першу чергу із систем GSM й DECT. Це механізми аутентифікації мобільного термінала, забезпечення конфіденційності радіоканалу (GSM), а також взаємна аутентифікація термінала з мережею і функції управління ключами кодування (DECT).

Один з основних елементів системи управління захистом - ключові послідовності (ключі). Вони застосовуються при процедурах аутентифікації і шифрування інформації.

Аутентифікаційний ключ використовується для взаємного впізнавання мобільного термінала й базової станції. Застосовуються три види таких ключів:

- користувальницький аутентифікаційний ключ (UAK) довжиною 128 біт, збережений у пам'яті мобільної станції або Smart-карти;

- аутентифікаційний код, що вводить користувачем вручну;

- комбінація UAK й ідентифікаційного номера вводить, що користувачем персонального, (PIN-коду).

При передачі повідомлень захистом від несанкціонованого прослуховування служить шифрування. Шифрувальні ключі можна формувати, розподіляти, вибирати й скасовувати при встановленні зв'язку між абонентами. Використовують чотири види шифрувальних ключів:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.017 сек.)