АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Короткі теоретичні відомості. Звіт по лабораторній роботі №2

Читайте также:
  1. Бази даних. Основні відомості
  2. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  3. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  4. Відомості про авторів
  5. Відомості про виконання робіт
  6. Відомості про виконання робіт
  7. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  8. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  9. Відомості, що вносяться до ЄРДР
  10. Властивості свідомості
  11. Вправа 206. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  12. Вправа 217. Допишіть відсутні анкетні відомості.

Звіт по лабораторній роботі №2

З дисципліни «Діагностика та надійність ГКС»

 

Київ 2015

Короткі теоретичні відомості

Резервування - метод підвищення надійності ТС за рахунок введення надмірності. Під надмірністю при цьому розуміють додаткові засоби і можливості понад мінімально необхідних для виконання ТС заданих функцій.

Розрізняють три основних види резервування:

- структурне,

- інформаційне,

- часове.

 

Структурне резервування (або апаратне) передбачає використання надлишкових елементів ТС. Його суть полягає в тому, що в мінімально необхідний варіант системи, елементи якої називають основними, вводяться додаткові елементи, вузли, пристрої або навіть замість однієї системи передбачається використання декількох ідентичних систем. При цьому надлишкові резервні структурні елементи, вузли, пристрої і т.д. призначені для виконання робочих функцій при відмові відповідних основних елементів, вузлів і пристроїв.

 

При активному резервуванні структура ТС така, що при появі відмови вона перебудовується й відбувається відновлення її працездатності, тобто відбувається як би «саморемонт» ТС, тобто ТС активно реагує на появу відмови.

При пасивному резервуванні ТС відмова одного або навіть декількох елементів не впливає на її роботу. Елементи з'єднані постійно і перестроювання структури не відбувається. ТС як би пасивно чинить опір появі відмов елементів.

 

За режимом роботи резерву для активного резервування розрізняють навантажений, полегшений і ненавантажений резерви.

Навантажений резерв - резервний елемент знаходиться в тому ж режимі, що й основний. При цьому рахується, що характеристики надійності резервних елементів у період їх перебування в якості резервних і в період їх використання замість основних після відмови останніх залишаються незмінними.

Полегшений резерв - резервний елемент знаходиться в менш навантаженому режимі, ніж основний. При цьому рахується, що характеристики надійності резервних елементів у період їх перебування в якості резервних вище, ніж у період їх використання замість основних після їх відмови.

Ненавантажений резерв - резервний елемент практично не несе навантаження до початку виконання ним функцій основного елемента. При цьому рахується, що такий резервний елемент, перебуваючи в резерві, відмовляти не повинен, тобто володіє в цей період «ідеальною»надійністю. У період же використання резервного елемента замість основного після відмови останнього надійність резервного елемента стає рівною надійності основного.

 

Методика розрахунку ймовірності безвідмовної роботи для послідовних та паралельних структур:

       
 
 
 
 


1. Для послідовних структур:

 

2. Для паралельних структур:
Спершу обчислюється ймовірність відмови кожного з елементів, що дорівнює:
Qi =(1 – Pi)

Виходячи з того, що ймовірність безвідмовної роботи для обох елементів і ймовірність їх відмови утворюють повну групу подій, ймовірність безвідмовної роботи паралельної структури обчислюємо як:

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)