АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Читайте также:
  1. ДОВІДКА
  2. ДОВІДКА.
  3. ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
  4. ІСТОРИЧНА ДОЛЯ АНТИЧНОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ МОДЕЛІ
  5. Історична тенденція капіталістичного нагромадження і зростання сил пролетаріату
  6. Історична характеристика кримінальної відповідальності за заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження
  7. Історична школа.
  8. КОРОТКА ДОВІДКА ПРО КАФЕДРУ, ЦИКЛОВУ КОМІСІЮ
  9. Критерії морального прогресу.Історична картина розвитку моралі.
  10. Нова історична школа та соціальний напрям.
  11. Українська історична наука на сучасному етапі.

Одним із найвидатніших філософів XVIII ст. в Україні був Гри­горій Сковорода (1722-1794 рр.). Син козака Полтавського полку, він учився в Київській академії, потім в університетах Мюнхену, Відня, Бреслау. Повернувшись в Україну, Г. Сковорода був короткий час про­фесором Харківського університету. Потім жив у постійних пе­реїздах, зупинявся у дідичів, навчав їхніх дітей і їхав далі. Основою йо­го філософії був антропологізм, а засобом для досягнення мети — са­мопізнання. Його девізом було: «пізнай самого себе». Сковорода вважав, що світ складається з двох чинників: ма­теріалістичного — безвартісного і вищого — духовного, цінного. Він стояв вище від усіх принад життя, не мав нічого, не прагнув посад, життєвих благ. Сковорода відмовлявся, коли пропонували висвятити його в єпископи, і негативно ставився до монастирського життя. Ас­кетичне життя, прагнення свободи — викликали порівняння його із Сократом.

 

У другій половині ХУП-першій половині XVIII ст. розвивався жанр історико-мемуарної прози. До неї належали «Кройніка» Ф. Сафоновича, «Синопсис» — короткий нарис історії України та інші праці. 1789 р. в Санкт-Петербурзі була опублікована «Енеїда» І. Котля­ревського. Після цього саме мова, створена на основі полтавського «наріччя», стала базою української літературної мови. Адже до цьо­го українська література являла собою сукупність текстів, написа­них елітарною мовою, не завжди зрозумілою навіть її сучасникам.

Українська література цього періоду відчувала значний вплив європейського Просвітництва й гуманізму. Справжнім літератур­ним явищем стала творчість Г. Сковороди. Його твори «Сад боже­ственних пісень»,«Діалог, або розглагол про стародавній світ» та багато інших відіграли вагому роль у становленні української літератури. Видатними її представниками були також Л. Баранович, І. Величковський, Ф. Прокопович та ін. Значне місце в українській літературі посідала драматургія. В той час з'являються такі твори, як: «Володимир» Ф. Прокоповича, «Успенська драма» Д. Ростовського, «Про блудного сина» С. Полоцького. Усна народна творчість існувала у найрізноманітніших формах — піснях, думах, казках, легендах тощо. В історичних піснях і думах оспівувалася героїчна бо­ротьба народу в роки Визвольної війни, під час гайдамацького та опришківського руху, численних селянських повстань. Наука в Україні розвивається у тісному взаємозв'язку з досягнен­нями загальноросійської наукової думки. Видатний внесок у розви­ток науки зробили Д. Самойлович (медицина), Л. Магницький (ма­тематика), А. Шафонський (епі­деміологія) та багато інших.

Центром музичного життя України першої половини XVIII ст. була Київська академія, де навчали нотної грамоти, хорового співу, гри на музичних інструментах. 1736 року в Глухові відкрилася перша школа співаків та музикантів для хорових ор­кестрів. Кращим оперним співаком Російської імперії другої по­ловини XVIII ст. виявився уродженець Чернігівщини М. Полторацький. Величезний внесок у розвиток української музичної культури зробили такі відомі композитори, як: М. Березовський, А. Ведель, Д. Бортнянський. Починається становлення про­фесійної української музики.

Розвивається архітектура та будівництво. Особливого значен­ня надавалося спорудженню православних храмів, де домінує стиль українського або козацького бароко. Національного коло­риту сповнені Андріївський собор та Покровська церква в Києві, Троїцький храм у Чернігові тощо. В стилі європейського бароко збудовані Успенський собор Почаївської лаври, собор Св. Юра у Львові. Видатними архітекторами цього часу були С. Ковнір, І. Григорович-Барський.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)