АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансування придбання устаткування

Читайте также:
  1. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  2. ВИБІР ЗМІШУВАЛЬНОГО УСТАТКУВАННЯ
  3. Вибір устаткування і засобів технологічного оснащення операцій
  4. За яким методом здійснюється кошторисне фінансування?
  5. Завантаження устаткування з урахуванням сезонності робіт
  6. Заходи з охорони праці, техніки безпеки та пожежної безпеки при обслуговуванні та ремонті електроустаткування
  7. Кошторисно-бюджетне фінансування.
  8. Кредитні спілки як перспективна форма фінансування малого бізнесу
  9. Лізингове фінансування як особливий вид кредитування
  10. Локальні кошториси на придбання і монтаж освітлювального і силового електрообладнання цеху.
  11. Міжбюджетне фінансування
  12. На придбання акцій додаткових випусків

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

Факультет економіки і підприємництва

Кафедра фінансів, обліку і аудиту

ГРОШІ І КРЕДИТ

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи № 2

Для студентів спеціальностей: 8.050106 «Облік і аудит»,

Маркетинг», 7.050104 «Фінанси»,

Економіка підприємства»,

Економічна кібернетика»,

Міжнародна економіка»

Київ -2006
Методичні вказівки по виконанню контрольної роботи

По дисципліні «Гроші та кредит»

 

Тема: Вибір джерел фінансування

Переозброєння і розвитку виробництва

 

Ціль роботи: необхідно розглядати і проаналізувати на підставі проведених розрахунків альтернативні варіанти фінансування придбання підприємством необхідного устаткування і вибрати найбільш ефективний варіант фінансування.

 

Вихідні дані

 

Підприємству потрібно устаткування для випуску продукції (провадження робіт) вартістю (100000+1000N) доларів США. Воно буде використовуватися 6 років. Можлива ліквідаційна ціна устаткування після шести років буде приблизно складати 6550 доларів США. Можливими варіантами фінансування придбання устаткування є: покупка устаткування за рахунок кредиту чи банку ж придбання устаткування в лізинг на підставі договору лізингу. Якщо підприємство купить устаткування за рахунок довгострокового кредиту, то банк надасть підприємству кредит в розмірі 100% вартості обладнання під (25-n)% на 6 років зі сплатою процентів за кредит і проведенням частини боргу щорічно. Вартість технічного обслуговування устаткування для підприємства випадку придбання устаткування у власність складає 6000 дол. США у рік. У випадку придбання устаткування в лізинг. Виробник пропонує технічне обслуговування устаткування в розмірі 5000 доларів США в рік. Лізингові платежі повинні виплачуватися лізингоотримувачем щорічно протягом 6 років. Ставки лізингової маржі складає (14-n%) річних. Після закінчення договору лізингу можливий викуп об'єктів лізингу по залишковій вартості.

N – останні дві цифри залікової книжки студента;

n – остання цифра залікової книжки студента

 

Завдання

Необхідно розрахувати і порівняти рух засобів (витрат) підприємства при різних варіантах придбання устаткування і вибрати оптимальну форму фінансування своєї програми. Для порівняння двох варіантів необхідно підрахувати чисту приведену вартість по кожному з них і вибрати той варіант, у якого чиста приведена вартість буде менше.

 


Методика проведення аналізу варіантів

фінансування придбання устаткування

 

І. Розрахунок руху засобів (витрат) підприємства при покупці устаткування за рахунок кредиту банку.

1.1. При висновку кредитного договору банком розраховується і встановлюється по роках за допомогою спеціального розрахунку платежу по кредиту для позичальника з урахуванням виплат основного боргу і кредитів по ньому.

Середній розмір платежів по кредиту по роках кредитного договору розраховується по формулі:

,

де - платіж по кредиту в t-ом розрахунковому році; - сума боргу згідно кредитного договору; d – процентна ставка за користування кредитом; t – термін надання кредиту.

Цей розмір платежу по кредиту встановлюється банком у договорі однаковому на щороку кредитного договору, за винятком останнього року. Наприкінці останнього року залишок неоплаченої частини основного боргу додається до суми середнього платежу по кредиту. Сума середнього платежу по кредиту останнього року визначається по формулі:

,

де: Пкрt – річний відсоток за користування кредитом у поточному t-ому розрахунковому періоді (році);

НЧДt-1 – неоплачена сума основного боргу (кредиту) за минулий t-1-ий попередній розрахунковий період (рік).

1.2. Відсоток за користування кредитом розраховується на основі несплаченої частини основного боргу по кредиту за минулий t-1-ий розрахунковий період по формулі:

1.3. Основний платіж (борг) по кредиту являє собою платіж по кредиту, установлений банком по роках кредитного договору, за мінусом відсотків за кредит, і визначається по формулі:

,

де: ОПt – основна сума боргу по кредиту, що підлягає сплаті позичальником банку в поточному розрахунковому t-ом року;

ПКt – платіж по кредиту, установлений банком на поточний t-ий розрахункового року;

Пкрt – сума відсотків за кредит, що підлягає сплаті банку позичальником у поточному t-ом розрахунковому періоді.

1.4. Неоплачена частина основного боргу, являє собою залишок по основному боргу за попередній t-1-ий розрахунковий рік за винятком основного платежу по кредиту за поточний t-ий розрахунковий період і розраховується по формулі:

,

де НЧДt, НЧДt- 1 – відповідно неоплачена частина основного боргу по кредиту за поточний і попередній розрахунковий періоди.

Розрахунок платежів позичальники по обслуговуванню боргу зводиться в таблиці 1.

Таблиця 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)