АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кредитні спілки як перспективна форма фінансування малого бізнесу

Читайте также:
  1. E Парами формаліну
  2. E-240 Формальдегид – Formaldehyde – консервант.
  3. HTML - Урок 3. Форматирование текста
  4. II. Учебно-информационная модель
  5. III часть Menuetto Allegretto. Сложная трехчастная форма da capo с трио.
  6. III. Внутренняя форма слова. Мотивация номинации.
  7. III. Обеспечение деятельности аккредитованных представителей средств массовой информации
  8. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  9. MS Word 2007. Форматирование шрифта и абзаца
  10. VII. Форма представления индивидуальных сведений и сроки их хранения
  11. XIV. Великое начинается с малого
  12. XIV. ВЕЛИКОЕ НАЧИНАЕТСЯ С МАЛОГО

Для банківської системи малі кредити неефективні і тому даний аспект кредитування вирішується нині через кредитні спілки.

На сьогодні в Україні налічується 400 кредитних спілок, в які залучено близько 50 тис. громадян. В Україні кредитні спілки надали кредитів на загальну суму понад 1 млн грн. Луганська кредитна спілка у першому півріччі 1999 р. виділила підприємцям - членам спілки кредити на суму 18,6 тис. грн. [26].

Роль кредитних спілок надзвичайно зростає для регіонів, які є інвес-тиційно непривабливими: Рівненщина, Сумщина, Івано-Франківщина, Хмельниччина та інші. На жаль, держава на даний час не в змозі повномірно інвестувати зазначені регіони, а «товариства взаємного кредитування суб'єктів малого підприємництва створюються цими суб'єктами для акумулювання коштів учасників зазначених товариств, інших надходжень із метою надання їм взаємної фінансової допомоги». Однією з найбільш поширених фінансових технологій у сфері малого бізнесу є залучення коштів із приватних джерел. Організаційно оформленою одиницею приватного кредитування є кредитна спілка.

Організаційні, правові та юридичні основи створення і діяльності кредитних спілок, їх об'єднань, прав та обов'язків членів кредитних спілок та їх об'єднань визначені Законом України від 20.12.2001р. №2908-111 «Про кредитні спілки». Закон набув чинності від 23.01.2002 р. У ст. 1 Закону визначено, що кредитна спілка — це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

Характер господарської діяльності кредитної спілки визначається Законом «Про кредитні спілки». Зокрема, кредитна спілка відповідно до свого статуту може виконувати такі види господарської діяльності:

1. Приймати вступні, обов'язкові та інші внески від членів спілки.

2. Надавати кредити своїм членам на умовах їх платності, терміновості та забезпеченості в готівковій та безготівковій формі. Отримувати кредити від імені членів кредитної спілки можуть також фермерські господарства та приватні підприємства, що знаходяться в їх власності. Розмір кредиту не може перевищувати 20 % від капіталу кредитної спілки.

3. Залучати на договірних умовах внески (вклади) своїх членів на депозитні рахунки як у безготівковій так і у готівковій формі. Зобов'язання кредитної спілки перед одним своїм членом не можуть перевищувати 10% від загальних зобов'язань кредитної спілки.

4. Виступати поручителем виконання членом спілки зобов'язань перед третіми особами.

5. Розміщувати тимчасово вільні кошти на депозитних рахунках в установах банків, які мають ліцензію на право роботи із внесками громадян.

6. Залучати на договірних умовах кредити банків та інших
установ виключно для надання їх членам кредитної спілки. Загальна
сума залучених кредитів не може перевищувати 50 % вартості загальних зобов'язань та капіталу кредитної спілки на момент залучення.

7. Надавати кредити іншим кредитним спілкам, якщо інше не
передбачено Уповноваженим органом.

8. Бути членом платіжних систем.

9. Оплачувати за дорученням своїх членів вартість товарів,
робіт та послуг у межах наданого кредиту.

10. Займатись благодійною діяльністю за рахунок коштів спеціально створеного фонду.

Кредитна спілка має право самостійно встановлювати:

1. Розмір плати (процентів), розподілюваної на пайові членські внески та нарахованої на внески (вклади), які знаходяться на
депозитних рахунках.

2. Розмір плати (процентів) зі користування кредитами спілки.

3. Ціни (тарифи) на послуги, що надаються кредитною спілкою.

4. Види кредитів, які надаються кредитною спілкою, умови їх
надання та терміни повернення.

5. Способи забезпечення кредитних зобов'язань, вимоги по
забезпеченню погашення кредитів.

Державне регулювання та нагляд за діяльністю кредитних спілок здійснює Уповноважений орган відповідно до законодавства України про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг, інші державні органи згідно з їх компетенцією.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)