АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні відомості

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Бази даних. Основні відомості
  4. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  5. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  6. Варистори та їх основні характеристики.
  7. Визначники та їх основні властивості.
  8. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  11. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  12. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Лабораторна робота 1

Визначення розміру частинок та фракційного складу дисперсної системи методом седиментаційного аналізу

Мета роботи ─ побудова седиментаційної кривої осідання дис­персної фази водної суспензії, визначення її гранулометричного складу та побудова кривих розподілу частинок за радіусами.

 

Основні теоретичні відомості

Колоїдні дисперсні системи — це гетерогенні системи, в яких подрібнена фаза називається дисперсною, а речовина, в якій вона розподілена — дисперсійним середовищем. У реальних системах частинки, що утворюють дисперсну фазу, за своїми розмірами не бувають однаковими — це, як правило, полідисперсні системи. В усіх дисперсних системах, де відсутня здатність частинок до броу­нівського руху, буде відбуватися їх поступове осідання, завдяки дії сили тяжіння, до тих пір поки ці частинки повністю не випадуть в осад. Процес осідання частинок під дією сили тяжіння називається седиментацією, а системи, де відбуваються такі процеси є кінетич­но нестійкими. На спостереженні осідання частинок в дисперсій­ному середовищі заснований метод седиментаційного аналізу, ме­тою якого є знаходження розподілу частинок дисперсної фази за розмірами. Седиментаційний метод дисперсійного аналізу викорис­товується лише для систем, що містять частинки, радіуси яких ле­жать у межах 1–100 мкм. При осіданні більших за розміром части­нок у малов’язких середовищах, наприклад у воді, необхідно вра­ховувати вплив турбулентних потоків при обтіканні частинок се­редовищем, а також вводити поправки на прискорення руху час­тинок на початку їх седиментаційного осідання. Седиментаційний аналіз застосовують для визначення розмірів часток та фракційного складу дисперсних систем методом безперервного зважування.

Більшість методів седиментаційного аналізу грунтується на зас­тосуванні гідродинамічного закону Стокса, відповідно до якого си­ла опору F руху осідаючої кулястої частинки радіусом r у рідині з в’язкістю h пропорційна швидкості руху частинки u:

F = 6phu. (1.1)

Якщо частинка осідає під дією сили земного тяжіння, то сила, що викликає її рух, є силою ваги Р, пропорційною ефективній масі частинки (r – r0)×V:

P = (r - r0)×V g, (1.2)

де r — густина речовини частинки, r 0 — густина середовища, V — об’єм частинки, g — прискорення вільного падіння, r 0× V×g — втра­та ваги частинки за законом Архімеда.

 

 

При рівномірному осіданні дисперсної частинки F = P (тобто сила ваги врівноважена силою опору середовища), і для сферичних частинок з рівнянь (16.1 і 16.2) одержимо:

, (1.3)

звідки

. (1.4)

Таким чином, основне рівняння седиментаційного аналізу, що пов’язує розмір частинок з їх швидкістю осідання, має вигляд:

(1.5)

Виведені рівнняння справедливі, якщо виконуються наступні умови: а) частинки дисперсної фази є сферичними; б) частинки не заважають одна одній при осіданні (тому седиментаційний аналіз проводять при невеликих концентраціях дисперсної фази: 0,5–2 %); в) швидкість осідання частинок є сталою; г) поверхня частинки добре змочується дисперсійним середовищем (відсутнє ковзання між фазами).

Якщо всі сталі величини в рівнянні (16.5) об’єднати в одну константу K:

(1.6)

то рівняння для розрахунку еквівалентного радіусу частинок дис­персної фази набуває вигляду:

. (1.7)

Очевидно, що u = H/t, де H — висота осідання частинок, м; а t — час осідання.

 
 

Визначивши експериментально ці величини та розрахувавши константу K, можна обчислити еквівалентні радіуси частинок, які осідають за певний проміжок часу. Розмір частинок безпосередньо може бути визначений лише для монодисперсійної системи. Для полідисперсних систем седиментаційний аналіз проводять методом безперервного зважування осаду. За експериментальними даними будують седиментаційну криву осідання, тобто залежність маси Q частинок, що осіли, від часу осідання t (рис.16.1).

Початкова ділянка будь-якої кривої седиментації повинна представляти собою пряму лінію (OA на рис.16.1). Це пов’язане з тим, що на початку процесу осідання відбувається осідання час­тинок усіх розмірів, а оскільки накопичення частинок кожного роз­міру пропорційне часу осідання, то для накопичення всього осаду зберігається така ж закономірність.

Після того як осіли найбільші частинки (точка A на кривій відповідає часу t mіn) швидкість накопичення осаду зменшується, оскільки в кожний наступний момент часу закінчується осідання все менших за розміром частинок дисперсної фази, а коли осіли найменші частинки, (точка G на графіку відповідає t max), тоді швидкість накопичення осаду дорівнює нулю dQ/dt = 0.

За значеннями t max та t mіn розраховують мінімальні та макси­мальні значення радіусів частинок даної суспензії. На кривій седиментації вибирають не менше п’яти точок (B, C, D, E, F) через певні інтервали часу (t 1, t 2, t 3, t 4, t 5) і розраховують радіуси части­нок, які повністю осіли на даний момент часу.

Для побудови кривих розподілу частинок дисперсної фази за радіусами можна використовувати графічний або аналітичний спо­соби.

При графічному способі побудови кривих розподілу використо­вують експериментальну криву осідання частинок в часі. Для цього в кожній з вибраних на графіку точок проводять дотичні до кривої седиментації до перетину з віссю ординат. Тоді відрізок QmaxQ6 буде відповідати масі частинок з радіусами від r n до r5; відрізок Q6 Q5 — від r5 до r4 і т.д.; відрізок Q2Q1 — від r1 до rmax. Якщо прийняти відрізок Qmax за 100%, то за величинами відрізків можна розрахувати масову частку кожної фракції, %:

(1.8)

і так далі.

Очевидно, що q1 + q2 +... + q6 = 100 %.

За результатами розрахунків кривої седиментації можливо побудувати диференційну криву розподілу частинок за розмірами в координатах qі/ D rі = f(rі сер.), де D rі, відповідно, rmіn – r5; r5 – r4;…; r1 – rmax. Ця залежність представляє собою відношення маси кожної фракції до інтервалу радіусів частинок у цій фракції D rі від середнього радіуса частинок фракції (рис. 16.2).

Положення максимуму на графіку визначає пере­важаючий радіус r диспер­сних частинок у суспензії.

 

У реальній полідис­персній системі значення r розподілені в деякому інтервалі від r min до r max, а тому фракційний склад може бути охарактеризо­ваний відповідною функ­цією розподілу маси частинок за їхніми розмірами f(rі). У цьому випадку

(1.9)

представляє собою частку маси частинок, що мають радіус в інтервалі від r до r + dr.

При обробці даних седиментаційного аналізу використається графічне диференціювання кривої накопичення осаду. Цей спосіб визначення кривої розподілу частинок за розмірами базується на рівнянні Сведберга-Одена:

(1.10)

у якому Qi — вага частинок розміром, що закінчують осідання в момент часу τі, тобто всіх тих фракцій, які повністю осіли до моменту τі. Це рівняння має простий фізичний зміст: швидкість збільшення ваги осаду dQ/dτ у будь-який заданий момент часу τ обумовлена осіданням частинок, розмір яких менший r = r(τ). Оскільки до цього моменту нагромадження таких частинок йшло з постійною швидкістю, добуток τ(dQ/dτ) представляє собою вагу частинок розміром r < rτ, що осіли до часу τ на шальку седименто­метра, а залишок Qi = Qτ(dQ/dτ) — вага більших частинок, що вже завершили осідання.

Величина Qi графічно представляє собою відрізок, який відти­нає на осі ординат дотична до кривої Qіі) (рис. 16.1). Проводячи такі дотичні до різних точок цієї кривої й визначаючи для кожної з них відповідні значення Qi(rі) і rі, одержують дані для побудови інтегральної кривої розподілу Qi(rі)/Qmax (рис. 16.3).

Побудовою диференційної, а потім інтегральної кривих роз­поділу частинок полідис­персної системи за раді­усами закінчується аналіз седиментації.

Крім графічного спо­собу розрахунку фракцій­ного складу суспензій ши­роко застосовуються ана­літичні способи обробки експериментальних даних седиментаційного аналізу. Один із таких способів полягає в тому, що залежність маси речовини, яка осіла в процесі седиментації, від часу можна описати рівнянням:

, (1.11)

де константа Qmax характеризує масу частинок усієї дисперсної фази. Фізичний зміст τ0 легко визначити, прирівнюючи τ до τ0. Тоді Qτ0 = Qmax/2, тобто τ0 є часом, за який осіла половина частинок дис­персної фази суспензії.

Приведення рівняння (16.11.) до виду лінійної залежності:

, (1.12)

дозволяє визначити константи Qmax та τ0. Тангенс кута нахилу прямої у координатах τ/Qτ дорівнює 1/Qmax, а відрізок, відсічений лінійною залежністю на осі ординат, дорівнює величині τ0/Qmax.

Далі можна побудувати інтегральну Qi/Qmax = f(rі) та диферен­ційну ( ) криві розподілу, використовуючи аналітич­ний метод.

Для цього ми скористаємося рівнянням (16.9), і виразимо Q i з цього рівняння:

Qi= Q - τ(dQ/dτ) (1.13)

Провівши необхідні перетворення, скориставшись формулами (1.11 і 1.12) та виразом r через τ, отримаємо:

(1.14)

де .

Рівняння (16.14.) є аналітичним виразом інтегральної кривої розподілу частинок.

Для отримання диференційної кривої розподілу візьмемо похід­ну і враховуючи рівняння (16.14) отримаємо:

(1.15)


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)