АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні відомості. Взаємодія світла з дисперсними системами має деякі особ­ливості, пов'язані з розсіюванням світла частинками дисперсної фа­зи

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Бази даних. Основні відомості
  4. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  5. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  6. Варистори та їх основні характеристики.
  7. Визначники та їх основні властивості.
  8. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  11. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  12. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

 

Взаємодія світла з дисперсними системами має деякі особ­ливості, пов'язані з розсіюванням світла частинками дисперсної фа­зи. Теорія оптичних властивостей дисперсних систем досить склад­на. Релеєм був розглянутий найпростіший випадок розсіювання світла в колоїдних системах за умов, що а) частинки, які розсіюють світло є прозорими або білими (так звані “білі” золі); б) концент­рація дисперсної фази в колоїдних розчинах низька, тобто розчини є розведеними; в) розмір частинок дисперсної фази складає 0,1 від довжини хвилі падаючого світла; г) форма частинок дисперсної фази є ізометричною (близькою до сферичної); д) речовина диспер­сної фази не поглинає падаючого світла, оптично ізотропна і неелектропровідна.

Розмір частинок визначають за величиною “характеристичної” мутності (у випадку відповідності закону Релея) або методом “спектра мутності”.

За законом Релея інтенсивність світла, розсіяного одиничним об’ємом дисперсної системи, визначається рівнянням:

(2.1)

де Iр та Iо — інтенсивності розсіяного у всіх напрямках та падаючо­го світла, відповідно; nо та n — показники заломлення речовини дисперсійного середовища та дисперсної фази; n — часткова кон­центрація системи; V — об’єм частинки та l — довжина хвилі па­даючого світла.

Це рівняння застосовується для розведених систем з незабарв­леними частинками, що не проводять електричний струм та мають сферичну форму і розміри менші, ніж 0,1 l.

 

 

 
 

Значно складнішими є закономірності світлорозсіювання час­тинками з розмірами, близькими до довжини світлової хвилі, а та­кож закономірності світлопоглинання чи світлопроведення. У ви­падку світлорозсіювання змінюється характер залежності інтенсив­ності розсіювання світла від довжини його хвилі. Для непровідних і непоглинаючих частинок показник ступеня при λ зменшується від 4 (при релеєвському розсіюванні) до 0 (при переході до відбиття світла великими частинками), так що τ~ λ –x. На рис.17.1 наведена залежність показника ступеня x при λ від радіуса частинок r, харак­терна для систем із сильною відмінністю показників заломлення

Рис.17.1. Залежність x від розміру частинок.

 

частинок дисперсної фази і дисперсійного середовища. На цьому заснований метод "спектра мутності", який широко використо­вується в експериментальній практиці.

Рівняння 17.1 після відповідних перетворень можна записати у вигляді:

Iр/Iо = kjV, (2.2)

де j — об’ємна концентрація дисперсної фази, яка дорівнює n·V, а

(2.3)

Відношення Iр/Iо для шару розчину з довжиною 1 м називається мутністю (t) системи. Оскільки реальні вимірювання проводять в оптичних кюветах визначеної довжини, то

t = (Ip/I0) /L (2.4)

де L – довжина кювети.

Підставляючи у рівняння 17.2 t = Iр/Iо та перетворюючи його, одержуємо:

V= τ/(jk) (2.5)

Враховуючи те, що рівняння Релея справедливе лише для роз­ведених колоїдних розчинів, то для визначення розмірів частинок рівняння 17.5 перетворюють у рівняння:

V = [ t ]/ k (2.6)

де [ t ] — характеристична мутність, яка дорівнює lim (t / j) j ® о.

 

Для дисперсних систем, що містять частинки з розмірами в інтервалі 0,1 l < r < 0,3 l, показник ступеня довжини хвилі світла у рівнянні Релея 17.1 стає відмінним від 4, зменшуючись при збіль­шенні розміру частинок до 0. Тоді рівняння Релея перетворюється у рівняння Гелера:

t = k 1lx , (2.7)

де (2.8)

Величина x є функцією розміру частинок, обчислена за теорією К.С.Шифрината та І.Я.Слонима і представлена на рис.17.1. Для її визначення експериментально вимірюють мутність системи на різ­них довжинах хвиль світла.

Використовуючи рівняння (17.7) у логарифмічній формі,

lnt = lnk 1 - xlnl, (2.9)

визначають х за тангенсом кута нахилу прямої координатах lntlnl (або координатах lgDlgl). Знаючи величину х і, корис­туючись графіком на рис.17.1, визначають середній размір частинок золю.

Мутність колоїдних систем t визначають не за прямим вимірю­ванням інтенсивностей розсіяного Iр та падаючого Iо світла, а роз­раховують із величини інтенсивності світла, що пройшло через систему In, яку вимірюють за допомогою фотоелектроколориметра КФК-2.

Зменшення інтенсивності світла dI за законом Бугера-Ламбер­та-Бера, при проходженні через шар речовини пропорційне інтен­сивності світла I та довжині шару dL, що приводить до рівняння

ln (Iо/ In) = εL, (2.10)

де ε — коефіціент екстинкції

Для розчинів “білі золі”, з якими проводять дослідження у ро­боті, поглинення світла (перетворення світлової енергії у теплову) відсутнє і зменшення інтенсивності світла при проходженні його через шар колоїдного розчину відбувається тільки за рахунок роз­сіювання світла у всіх напрямках частинками, що містяться у цьому розчині.

Тому In = Iо – Iр. Підставляючи значення In у рівняння (17.10), одержуємо:

ln (I0/(I0 – Ip)) = εL. (2.11)

Оскільки загальна інтенсивність розсіяного світла набагато менша, ніж інтенсивність падаючого (Iр «Iо), то рівняння (17.11) можна перетворити, розкладаючи натуральний логарифм у ряд та відкидаючи другий і наступні члени розкладання як величини другого та наступних ступенів малості, в рівняння:

lnI0/(I0-Ip) ≈ Ip/I0 = ε L (2.12)

 

Порівнюючи рівняння (17.12) з визначенням мутності системи (рівняння 17.4), бачимо, що t = e, тобто для систем, де поглинення світла визначається тільки його розсіюванням, коефіцієнт екстинк­ції дорівнює мутності.

 

Таким чином, рівняння (17.12) можна записати у вигляді tL = Iр/Io, а оскільки Iр = Iо – In, то:

t = (Iо – In)/L*Iо. (2.13)


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)