АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ранжирування досліджуваних ґрунтів

Читайте также:
  1. ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО БОНІТЕТУ ҐРУНТІВ
  2. Водопроникність ґрунтів
  3. Капілярні властивості ґрунтів
  4. Магнітні властивості ґрунтів
  5. Метод ВИЗНАЧЕННЯ коЕфІцІЄнтУ реакцІЇ ҐРУНТІВ на техногеннИЙ ВПЛИВ
  6. Можна комбінувати анкету з ранжируванням.
  7. НАПРУЖЕННЯ ҐРУНТІВ
  8. Присвяченій міжнародному року ґрунтів
  9. Результати біотестування міських ґрунтів методом проростків крес-салату
  10. Результати біотестування міських ґрунтів методом проростків пшениці

 

Рівень токсичності Місця забору ґрунтів
  Ефективний (середньотоксичний) ґрунт Склад сільгоспхімії
АЗС
Вокзал
Траса,10 м
Траса, 15 м
Парк
  Сублетальний (високотоксичний) ґрунт Траса, 5 м
Цукровий завод
СТО
Спиртовий завод
Аеродром

Варіювання отриманих даних показника фітотоксичності під час тестування одного й того ж ґрунту різними тест-рослинами (рис. 2.4) можна пояснити різною чутливістю тест-рослин до тих чи інших полютантів (Шунелько, Федорова, 2000.).

Рис. 2.4. Фітотоксичний ефект за довжиною кореня редису, крес-салату та пшениці

Згідно результатів наших досліджень, ґрунти аеродрому, СТО, траси, 5м, забруднені йонами Сd та Zn, про що свідчить високе значення фітотоксичного ефекту під час використання в якості тест-рослини пшениці та редису; ґрунти АЗС, цукрового заводу, вокзалу, траси, 15 м забруднені ще і йонами Cu та Ni (значна різниця у значеннях фітотоксичного ефекту, що визначений за пшеницею та крес-салатом); ґрунти спиртового заводу, аеродрому, СТО, цукрового заводу та хімскладу містять Pb (значення фітотоксичного ефекту, визначеного за коренями крес-салату для даних ґрунтів високе).


ВИСНОВКИ

1. Методи бітестування ґрунтуються на вивченні характеру зворотної реакції тест-організмів і характеризуються: оперативністю проведення; доступністю і простотою проведення досліджень; повторюваністю і достовірністю отриманих результатів; економічністю, низькою собівартістю; об'єктивністю отриманих результатів.

 

2. Встановлено, що серед 11 відібраних зразків ґрунтів найбільший фітотоксичний ефект на корені проростків пшениці мають ґрунти СТО (89,69%), траси, 5 м (67,3%) та аеродрому (59%).

 

3. Виявлено, що серед досліджуваних зразків ґрунтів значним фітотоксичним ефектом на корені проростків крес-салату характеризуються ґрунти аеродрому, спиртового та цукрового заводів – 63,04%, 56,15% та 51,81% відповідно.

 

4. Встановлено, що максимального значення фітотоксичний ефект на корені редису набуває в ґрунтах АЗС (50%), аеродрому (48,26%) та траси, 5 м (44,78%).

 

5. Виявлено, що ґрунти аеродрому, СТО, траси, 5м, забруднені йонами Сd та Zn, ґрунти АЗС, цукрового заводу, вокзалу, траси, 15 м забруднені ще і йонами Cu та Ni, спиртового заводу, аеродрому, СТО, цукрового заводу та хімскладу містять Pb.

 

6. Згідно проведеного ранжирування ґрунти АЗС, вокзалу, траси, 10 м, траси, 15 м та парку мають ефективний (середньотоксичний) вміст токсичних концентрацій полютантів, ґрунти траси, 5 м, цукрового та спиртового заводів, СТО та аеродрому - сублетальний (високотоксичний).

 

7. Результати проведеного дослідження підтверджують необхідність проведення моніторингових досліджень ґрунтів у Кам’янському районі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)