АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні методи. Самовиховання

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Бази даних. Основні відомості
  4. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  5. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  6. Варистори та їх основні характеристики.
  7. Визначники та їх основні властивості.
  8. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  11. Вступ. Основні взаємодії суспільства і природи. Предмет і завдання екології.
  12. Глава 1. Основні положення

17. Предмет педагогіки і основні проблеми її досліджень.

У процесі відповіді зверніть увагу на історію розвитку педагогічної науки, її основні категорії; розглянути провідні галузі сучасної педагогіки як науки, що є фундаментом освіти. З іменем якої видатної людини пов’язують виокремлення педагогіки як наукової дисципліни? Хто з наших співвітчизників прославився своїм вкладом у розвиток педагогічної науки?

Дайте характеристику предмета педагогіки. Перелічіть дисципліни, що становлять систему педагогічних наук. Укажіть сучасні напрями розвитку української педагогіки (див. Степанов О. М., Фіцула М.М. Основи психології та педагогіки: навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2005. – С. 231-446).

18. Сутність процесу навчання, його завдання і структура.

З’ясуйте сутність дидактики як галузі педагогіки. Хто з учених-педагогів може вважатися основоположниками дидактики? Схарактеризуйте основні закономірності навчання. Проаналізуйте зв’язки, що існують між принципами навчання. Перелічіть відомі Вам класифікації методів навчання. Які критерії технологічності Вам відомі? (див. Степанов О. М., Фіцула М.М. Основи психології та педагогіки: навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2005. – С. 231-446).

19. Виховання як процес і результат цілеспрямованого впливу на розвиток особистості, його загальні методи і засоби.

Поясніть зміст терміна «виховання» в його широкому і вузькому розумінні. Чи узгоджується такий підхід до цього явища з концепцією функціональної динамічної особистості (за К.К. Платоновим)? Які істотні відмінності між процесами навчання та виховання Вам відомі? Спробуйте самотужки продовжити цей перелік. Як співвідносяться між собою методи, засоби й прийоми виховання? Що таке принципи виховання? Які загальні принципи виховання Вам відомі? У чому полягає мета національного виховання в сучасній Україні? (див. Степанов О. М., Фіцула М.М. Основи психології та педагогіки: навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2005. – С. 231-446).

 

Загальні методичні поради до самостійної роботи студентів

Важливим завдання вищої школи України у підготовці студентів на сучасному етапі є формування у них цілісної системи знань про закономірності психічного розвитку людини. Майбутній спеціаліст повинен уміти практично використовувати психологію для розв’язання будь-яких виробничих проблем. Знаючи себе та інших, особистість прагнутиме до вдосконалення власних можливостей, поліпшення своїх взаємин із навколишнім світом. Успіх у професійній діяльності будь-якого спеціаліста значною мірою залежить від наявності у нього системи психологічних знань і вміння повсякденно застосувати їх у своїй життєдіяльності.

Вивчення психології займає чільне місце в підготовці майбутніх спеціалістів інженерного спрямування. Курс „Психологія і педагогіка” орієнтує студента в психології людини, озброює його досягненнями психологічної та педагогічної науки, формує ставлення до людини як до найвищої цінності.

У вивченні курсу „Психологія педагогіка” студентами інженерних і економічних спеціальностей важливу роль відіграє самостійна робота. Самостійна робота в умовах активного впровадження у вищих навчальних закладах нових технологій навчання є засобом формування самостійності особистості студента. Самостійна робота як засіб організації навчального та наукового пізнання студента виступає як навчальне завдання, як форма прояву певного способу діяльності з виконання відповідного навчального завдання. Спосіб діяльності приводить студента до здобуття нового, раніше невідомого йому знання, а також до поглиблення і впорядкування вже наявних знань. У результаті цього здійснюється розумовий розвиток студента й удосконалення його професійної підготовки.

Самостійна робота студентів у ПолтНТУ виступає як специфічний засіб організації й управління самостійною діяльністю студентів інженерних спеціальностей у навчальному процесі та передбачає ознайомлення з теоретичним матеріалом у підручниках, підготовку до практичних занять, виконання письмових модульних контрольних і тестових завдань.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)