АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ситуаційна задача

Читайте также:
  1. XV. СВЕРХЗАДАЧА. СКВОЗНОЕ ДЕЙСТВИЕ
  2. Вторая задача анализа на чувствительность
  3. Глава III. ЗАДАЧА
  4. Главная задача вакханалии этого этапа — хотя бы частично вывести поедание людей из-под уголовного преследования. Хоть раз, хоть в какой-то исторический момент.
  5. Движение вектора смещения (вторая задача)
  6. Задание 48-2: (Кейс 2 подзадача 1)
  7. Задача .
  8. Задача 1
  9. Задача 1
  10. Задача 1
  11. Задача 1
  12. Задача 1

Ситуаційна задача

Трансформація соціально-політичної системи в Україні відкрила доступ до різноманітної, раніше недоступної інформації, у тому числі і дітям. З усього величезного світу діснеївської мультиплікації для пер­шого масового показу на телебаченні (а перше враження, як відомо, залишає у пам'яті глибокий слід) дітям запропонували «Качині істо­рії», пройняті культом грошей. В особі Скруджа їм представили героя із зовсім іншої етичної системи. Практично всі «чесноти» дядечка Скруджа під кутом зору нашої традиційної культури є огидними.

Однак нову установку складно сформувати за допомогою одного об­разу. Тому масовими тиражами почали друкувати комікси із красномов­ними назвами: «Що таке торгівля і світовий ринок?», «Що таке інфля­ція?», «Жив-був грошик» та ін. Старшим дітям було запропоновано книгу американця Карла Хесса «Так влаштований світ», яка переконує, що все у світі можна і потрібно розглядати під кутом зору товарної вартості.

Багато батьків стали виховувати своїх дітей, керуючись принципа­ми бізнес-ідеології. Коли вони починали платити дітям гроші за дома­шню працю, відносини у сім'ї швидко розладнувалися. А фокусування дитячої уваги на ощадливості, як на одній із найголовніших чеснот, призводило або до бунту, або до розвитку недитячої жадібності, руй­нування ще не сформованої особистості.

Багато батьків відправляють тепер своїх дітей на навчання за кор­дон. Однак молодій людині доводиться адаптуватися до іншої культу­ри, мови, стилю життя, втрачаючи цінності, набуті у нашому ниніш­ньому середовищі і закладені у підсвідомості, як результат генетичної передачі їх від покоління до покоління. Звикнувши до західних цінно­стей, після повернення додому, така особистість часто «не вписується» у координати нашого суспільства, а значить, їй дуже складно набути повноцінності на вітчизняному підприємстві.

Запитання та завдання:

1. Чи можна стверджувати про цілеспрямовану політику з боку за­хідного суспільства щодо формування у наших людей системи ціннос­тей, відмінних від традиційних?

2. Чи можна і чи варто протидіяти проникненню елементів інших культур в Україну за умов глобалізації?

3. Які традиційні моральні і культурні цінності властиві народу України?

4. У якому напрямі слід формувати систему цінностей як основу культури вітчизняних підприємств в умовах становлення ринкової економіки?

 

 

Ситуаційна задача

Один з підлеглих повідомив: «Я не відчуваю задоволення від своєї ро­боти. Вона мені не до душі. Хочу, щоб мені доручили щось цікавіше».

Робота, за яку відповідає цей підлеглий, полягає в тому, що він пі­дбирає і відсилає інформаційний матеріал за замовленням споживачів. Робота така, що її може виконувати навіть випускник середньої шко­ли. Проте, оскільки замовлення на ці матеріали надходять і з-за кордо­ну, то цю роботу повинна виконувати людина, яка має вищу освіту і володіє англійською мовою. Скоріш за все, цей працівник хотів вико­нувати роботу, яка подібна до діяльності бізнесмена.

Запитання та завдання:

Яким чином управляючий повинен відреагувати на таку заяву під­леглого?

а) конкретно визначити, яка робота дала б задоволення кожному, а особливо цьому підлеглому і, якщо є така можливість, то якнайскорі­ше надати цьому працівнику нову роботу.

б) безумовно, кожен працівник хотів би мати роботу до душі і таку, яка б приносила йому задоволення. Проте, в умовах фірми надати таку роботу для всіх працюючих неможливо. В зв'язку з цим необхідно по­яснювати працівнику, що фірма достатньо велика і в ній є багато спів­робітників, які терпляче працюють на своїх ділянках.

в) необхідно пояснювати працівнику, що задоволення роботою ви­значається тим, як до неї ставитись і як її виконувати. Необхідно дове­сти, що і від роботи, що виконується, можна отримати більше задово­лення, якщо ставитись до неї з творчістю,

г) пояснити працівнику, що людей, яких не можна було б замінити, немає, і що при бажанні він може пошукати собі іншу роботу в іншій фірмі.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)