АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Письмові джерела про виникнення християнства

Читайте также:
  1. Алгоритм дій у разі виникнення кровотечі/мажучих кров'янистих виділень при використанні ДМПА
  2. Апеляційна скарга подається в письмовій формі.
  3. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  4. Визначення постійних витрат за їх величиною та за місцем їх виникнення
  5. Використані нормативні та наукові джерела
  6. Використані нормативні та наукові джерела
  7. ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ТА НАУКОВІ ДЖЕРЕЛА
  8. Використані нормативні та наукові джерела
  9. Використані нормативні та наукові джерела
  10. Використані нормативні та наукові джерела
  11. Використані нормативні та наукові джерела
  12. Використані нормативні та наукові джерела

Виникнення та еволюція християнства

 

1. Виникнення християнства та його культурно-історичне оточення.

2 Біблія - священна книга і літературно-історична пам'ятка.

3. Становлення церковної організації. Вселенські собори. Чернецтво.

Причини

1. Християнство виникло в І ст. н.е. на території Римської імперії за часів глибокої кризи рабовласницького ладу: постійно точилася боротьба між рабами і вільними, багатими і бідними, загарбниками і підкореними.

Поразка народних рухів породжувала настрої відчаю, беззахисності, надію на допомогу надприродних сил. Відбувалася потреба в новій ідеології. Особливості духовного розвитку того часу були такі, що нова ідеологія могла виступити лише в релігійній формі. Отже, виникла необхідність у новій релігії.

Нова релігія зародилася в Палестині й спочатку поширювалася серед євреїв. У І ст. з'явилося чимало мандрівних проповідників, що сповіщали про скорий прихід месії, який звільнить народ від римського панування і стане справжнім "царем іудейським". Відомим проповідником був Іоанн Хреститель. Він говорив, що треба покаятись хрещенням у водах річки Йордан. Він похрестив і Ісуса Христа.

Найбільш відомим і авторитетним був геніальний іудейський проповідник і мислитель, якого було названо Христом (Христос – по-єврейськи Месія, грецький переклад – Помазаник, ім’я Ісус - Спаситель). На думку більшості вчених, він був реальною особою.

попередники християнства

Релігійним попередником християнства в Палестині була релігійна громада єссеїв ( з сірійської - праведник), яка існувала в II ст. до н.е. - І ст.н.е. Це була іудейська напівчернецька секта, члени якої жили в пустелі і створили замкнуту релігійну організацію. Вони ще називалися кумранітами (за іменем місцевості Ваді-Кумран в Іудейській пустелі).

Єссеї сповівдували іудаїзм, але вони розірвали відносини з храмом, вважаючи, що там жреці спотворили вчення Бога і стали йменуватися «Новим союзом» або «Новим заповітом», чи "синами світла".

Вони вірили в кінець світу і в прихід спасителя, помазаника Божого — вчителя праведності.

Письмові джерела про виникнення християнства.

Це християнські твори:

- об'явлення (Одкровення) св. Іоанна Богослова – називають Апокаліпсисом; к. 68 - п. 69 н.е. - це ряд послань до віруючих у М. Азії.

- Послання апостола Павла, Соборні послання - пер. пол. II ст. - це листи інструктивного характеру.

- Євангелія - сер. II ст. - завершення написання біографії Ісуса Христа.

- Дії святих апостолів - II ст.

Всі ці твори входять до Нового Заповіту, це 2 частина Біблії.

Серед нехристиянських джерел найважливіші:

- „Аннали” Тацита – римського історика (~57-117) - про страту Ісуса прокуратором Понтієм Пілатом.

- Светоній (~ 70-140) - римський історик і письменник повідомляє, що імператор Клавдій вигнав з Риму іудеїв, яких підбурював якийсь Хрест.

- Цельс - II ст. викладав історію Ісуса з антихристиянських позицій.

- Йосиф Флавій (~37-100) іудейський письменник згадує різні месіанські рухи, діяльність різних проповідників і серед них Іоанна Хрестителя.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)