АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація шуму різних джерел за характером спектра і за часовими характеристиками

Читайте также:
  1. E Знищення гризунів - джерел інфекцій
  2. Акти цивільного законодавства як джерело цивільного права
  3. Банківські операції, їх класифікація
  4. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  5. БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ У СПИСКУ ДЖЕРЕЛ
  6. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  7. Важливість національних атласів. Національний атлас України як джерело фактографічної та аналітичної інформації.
  8. Валюта, валютні цінності, класифікація валют.
  9. Види економічної інформації та її класифікація
  10. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  11. Види та класифікація банків.Банківські групи
  12. Види та класифікація бухгалтерських документів з касового виконання бюджетів

Лекція 2. ДЖЕРЕЛА ШУМУ І ЇХ ШУМОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Основні джерела шуму у містах.

1 Основними внутрішніми джерелами шуму в будинках різного призначення є технологічне, інженерне обладнання.

2 Шум в будинках і на територіях створюється також функціональною діяльністю людей (гучна мова, музика, спів, дитячі і спортивні ігри, дискотеки, святкові розважальні заходи з використанням музичних інструментів, піротехнічних засобів тощо).

1 Основними джерелами зовнішнього шуму є потоки автомобільного, залізничного, водного, повітряного транспорту, промислові і енергетичні підприємства та їх окремі установки, складські і транспортні підприємства, внутрішньоквартальні джерела шуму (трансформаторні і газорозподільні підстанції, котельні, насосні, бойлерні тощо).

Класифікація шуму різних джерел за характером спектра і за часовими характеристиками

4 Шуми різних джерел класифікують за характером спектра і за часовими характеристиками (ГОСТ 12.1.003, ДСН 3.3.6.037).

За характером спектра шуми поділяють на такі:

- широкосмугові з безперервним спектром шириною більше ніж одна октава;

- тональні, в спектрі яких є виражені дискретні тони.

За часовими характеристиками шуми поділяють на такі:

- постійні, рівень звуку яких змінюється у часі не більше ніж на 5 дБА;

- непостійні, рівень звуку яких змінюється у часі більше ніж на 5 дБА.

Непостійні шуми поділяються на такі:

- коливальні, рівень звуку яких безперервно змінюється у часі;

- переривчасті, рівень звуку яких змінюється ступінчасто на 5 дБА і більше, при цьому довжина часових інтервалів, під час яких рівень звуку залишається сталим, становить більше ніж 1 с;

- імпульсні, які складаються з одного, декількох або періодичних звукових сигналів (імпульсів) тривалістю менше ніж 1с.

3. Шумові характеристики технологічного і інженерного обладнання

5 Шумовими характеристиками технологічного і інженерного обладнання з постійним шумом є рівні звукової потужності в дБ в октавних смугах частот нормованого діапазону і коригований за стандартною характеристикою корекції “А” рівень звукової потужності в дБА.

6 Шумовими характеристиками технологічного і інженерного обладнання з непостійним шумом є еквівалентний коригований рівень звукової потужності в дБА і максимальний коригований рівень звукової потужності в дБА.

7 Технологічне, інженерне та інше обладнання має бути сертифіковане за акустичними параметрами, а його шумові характеристики повинні бути наведені в технічному паспорті або в іншій технічній документації на дане обладнання.

 

 

В інших випадках шумові характеристики визначаються за даними інструментальних акустичних вимірювань.

8 Установлення шумових характеристик джерел шуму і вимоги до них регламентуються ГОСТ 12.1.003, ГОСТ 12.1.023, ДСТУ ГОСТ 23941, ГОСТ 27409.

9 Визначення шумових характеристик машин, механізмів та іншого обладнання виконується експериментальним шляхом згідно з ДСТУ ГОСТ 31172, ДСТУ ГОСТ 31273, ДСТУ ГОСТ 31274, ДСТУ ГОСТ 31275, ДСТУ ГОСТ 31276, ДСТУ ІSO 3741, ГОСТ 12.1.026, ГОСТ 12.1.027, ГОСТ 12.1.028, ГОСТ 30457 (ІSO 9614-1).

4. Шумові характеристики транспортних потоків і локальних внутрішньоквартальних джерел

10 Шумовими характеристиками транспортних потоків і локальних внутрішньоквартальних джерел є:

- для автотранспортних потоків – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 7,5 м від осі найближчої до краю смуги руху транспорту;

- для потоків трамваїв – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 7,5 м від осі колії, найближчої до розрахункової точки;

- для потоків залізничних поїздів і поїздів наземного метро – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 25 м від осі найближчої до розрахункової точки колії руху;

- для водного транспорту – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 25 м від лінії суднового ходу;

- для повітряного транспорту – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА в розрахунковій точці;

- для локальних внутрішньоквартальних джерел - еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 7,5 м від границь контуру джерела шуму.

 

 

Шумові характеристики транспортних потоків та локальних джерел шуму, розташованих на сельбищній території, визначаються згідно з додатком Л.

 

 

5. Шумові характеристики джерел зовнішнього промислового шуму

11 Шумовими характеристиками джерел зовнішнього промислового шуму є:

- для промислових і енергетичних підприємств з максимальним лінійним розміром в плані менше 300 м, розташованих на сельбищних територіях, і для окремих установок таких підприємств, а також вентиляційних і інших аеродинамічних установок з постійним шумом – рівні звукової потужності , дБ, в октавних смугах частот або коригований рівень звукової потужності , дБА, а для підприємств і їх установок, які створюють непостійний шум – еквівалентний , дБА і максимальний , дБА, кориговані рівні звукової потужності;

- для промислових і енергетичних підприємств з максимальним лінійним розміром в плані більше 300 м, розташованих на території сельбищних зон, і для усіх інших підприємств розташованих зі спільною ділянкою границі із сельбищною територією – еквівалентний коригований рівень звуку , дБА, і максимальний коригований рівень звуку , дБА, на границі з сельбищною територією в напрямку розрахункової точки.

12 Шумові характеристики джерел шуму є вихідними даними для розрахунків очікуваних рівнів шуму в установлених розрахункових точках.

13 Шумові характеристики обладнання об’єкта, що проектується або джерел шуму, що впливають на цей об’єкт, повинні бути внесені в розділ «Акустичний проект об’єкта» проектної документації.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)