АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типи вогнегасників. Будова, призначення та правила використання вуглекислотних вогнегасників

Читайте также:
  1. I. Общие правила
  2. II. КРИТИКА: основные правила
  3. II. Правила стрельбы
  4. IV. Правила подсчета результатов
  5. IX. ОБЫЧАИ, ПРАВИЛА И ГАДКИЙ УТЕНОК
  6. V ПРАВИЛА БЕЗОПАСНОСТИ И ПЕРВАЯ МЕДИЦИНСКАЯ ПОМОЩЬ ПРИ ПРОВЕДЕНИИ БАРОКАМЕРНЫХ ПОДЪЕМОВ
  7. А кто наблюдает над всеми? Кто задает стратегию? Кто создает правила?
  8. Адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам'яток історії та культури. Ведення адвокатом таких справ.
  9. Алгоритм призначення ДМПА
  10. Базовые правила переговоров
  11. Беседа «Что такое улица и по каким правилам она живет?»
  12. Бетти отправилась в департамент детских больниц и сумела оформить свидетельства о рождении, сочинив даты, годы и места рождения для 219 детей всех возрастов.

Вогнегасники - технічні пристрої, призначені для гасіння пожеж в початковій стадії їх виникнення. Вогнегасники класифікуються по виду гасячої речовини, що використовується, об'єму корпусу і способу подачі вогнегасячого складу.

По виду вогнегасячогої речовини:

- пінні;

- газові;

- порошкові

- комбіновані.

За об'ємом корпуса:

- ручні малолітражні з об'ємом корпусу до 5 л;

- промислові ручні з об'ємом корпусу від 5 до 10 л;

- стаціонарні і пересувні з об'ємом корпусу понад 10 л.

За способом подачі вогнегасячого складу:

- під тиском газів, що утворюються в результаті хімічної реакції компонентів заряду;

- під тиском газів, що подаються із спеціального балончика, розміщеного в корпусі вогнегасника;

- під тиском газів, закачанних в корпус вогнегасника;

- під власним тиском вогнегасячого засобу.

По виду пускових пристроїв:

- з вентильним затвором;

- із замочно-пусковим пристроєм пістолетного типу;

- з пуском від постійного джерела тиску.

Залежно від умов гасіння загорянь створені різні типи вогнегасників, які класифікуються за видом вогнегасної речовини і способами його витіснення.
У рідинних вогнегасниках застосовують чисту воду, воду з добавками поверхнево-активних речовин або водні розчини різних хімічних сполук.
Хімічні пінні вогнегасники призначені для гасіння хімічної піною, яка виходить всередині вогнегасника внаслідок реакції між лужної масою (на основі NaHCO3), залитої в сталевий корпус вогнегасника, і кислотної (на основі Н2SO4 + Fe (SO4) 3), залитої в поліетиленовий стакан, поміщений у верхній частині корпусу. Щоб привести в дію хімічний пінний вогнегасник, необхідно рукоятку, яка відкриває клапан кислотного стакана, підняти вгору, вогнегасник перекинути вниз голівкою. Внаслідок реакції між кислотної і лужної масами, які випливають із стакана, перед входом у насадок виникає вуглекислий газ, який створює усередині корпусу тиск 1,4 МПа (14 кгс/см2), що струменем виштовхує піну.
Кратність виходу піни, тобто відношення її об'єму до об'єму розчину, дорівнює 4-6.
Повітряно-пінні вогнегасники призначені для гасіння загорянь різних речовин і матеріалів, за винятком лужних металів і електроустановок, які знаходяться під напругою, а також речовин, які горять без доступу повітря. Повітряно-механічна піна утворюється при проходження 5-6%-го водного розчину поверхнево активної речовини через насадок. У розпилювачі-насадці розчин раздробляется на краплі, потік яких переміщається з ежектірованіем в насадок повітрям, утворюючи піну кратністю 6-8. У насадці з сіткою піна утворюється в результаті видування на сітці бульбашок, кратність піни 50-70. Довжина струменя 3-6 м.
Повітряно-пінний вогнегасник Cостоит з сталевого корпусу, кришки із замочно-пусковим пристроєм, балона для газу-виштовхувача (вуглекислота) і сифонної трубки з насадком для утворення повітряно-механічної піни. Заряджаючи повітряно-пінний вогнегасник корпус заповнюють розчином піноутворювача і ставлять газовий балон у кришку вогнегасника. Готують розчин в окремій ємності при температурі води 15... 200С.
Порошкові вогнегасники призначені для гасіння загорянь легкозаймистих і горючих рідин, лужно-земельних металів, електроустановок, які знаходяться під напругою, а також проти пожеж на об'єктах з великими матеріальними цінностями (лабораторії, музеї, картинні галереї і т.п.).
Огнегасящім речовиною порошкових вогнегасників є порошкові суміші, які з корпусу вогнегасника витісняються надлишковим тиском газу, який знаходиться в додатковому балончику.
Вуглекислотні вогнегасники призначені для гасіння загорянь різних речовин і матеріалів, за винятком речовин, які можуть горіти без доступу повітря. Вуглекислотними вогнегасниками можна гасити електроустановки, які знаходяться під напругою не більше ніж 1000 В.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)