АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок соціально-економічної ефективності заходів щодо боротьби із шумом

Читайте также:
  1. C-3. Розрахунок процесу розпилювання блоків на плити-заготовки (Алмазне дискове розпилювання).
  2. C. Измерение шума. Шумомеры
  3. I. Розрахунок захисного заземлення.
  4. II. Розрахунок блискавкозахисних пристроїв
  5. III. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ АКЦІЙ
  6. IV. Розрахунок показників прибутковості акцій
  7. Аналіз ефективності розміщення виробництва
  8. Бездіяльність слідчого або прокурора при застосуванні заходів безпеки.
  9. Вжити необхідних заходів для забезпечення безпеки особи згідно із законодавством.
  10. Вибір та розрахунок обладнання для підготовки сировини до розпилювання.
  11. Визначення ефективності впровадження вітроенергетичної установки для потреб енергозабезпечення об’єкта
  12. Визначення ефективності впровадження фотовольтаїчна система для потреб енергозабезпечення об’єкта

1. Соціальна ефективність заходів щодо боротьби із шумом визначається за формулою:

(2.1)

де , - число робітників і -ої професії відповідно до й після зміни рівня звуку на робочих місцях; , - розрахункова ймовірність ушкодження слуху в робітників і-ої професії відповідно до й після зміни рівня звуку, визначається з додатку 5 в залежності від еквівалентного рівня Li в дБА на рабочому місці; т і п - число професій, робітники яких перебували під дією шуму, відповідно до й після його зміни.

Позитивному соціальному ефекту відповідають значення С> 0.

2. Розрахунок економічної ефективності охоплює заходу щодо зниження шумів, рівні яких перевищують 85 Дба. При розрахунку враховуються економічні втрати, що виникають при підвищеному виробничому шумі й пов'язані з ростом числа днів тимчасової непрацездатності, частковою стійкою втратою загальної працездатності, зниженням працездатності здорових робітників.

3. Річний економічний ефект у грн./рік, усереднений за нормативний строк окупності капітальних вкладень (8 років), варто визначати за формулою:

, (2.2)

де - щорічні трудові втрати у відсотках, усереднені за 8 років, у робітників і-ої професії при роботі в умовах шуму з еквівалентними рівнями звуку на робочих місцях і відповідно до й після проведення заходів щодо зниження шуму. Еквівалентні рівні звуку на робочих місцях визначають за формулами (2.4) або (2.5). Повні трудові втрати визначають за додатком 9 залежно від еквівалентного рівня звуку на робочому місці й стажу роботи (зміни складу робітників) tc у роках в умовах шуму. Проміжні значення трудових втрат приймаються за лінійною інтерполяцією; Зі – середня за нормативний строк окупності капітальних вкладень річна заробітна плата з нарахуваннями робітника і-ої професії, що визначається за формулою (2.3), грн.; , - число робітників і-ої професії відповідно до й після зниження шуму; КД - додаткові капітальні вкладення в заходи щодо зниження шуму; СЭ - середньорічні експлуатаційні витрати на шумозахисну конструкцію, грн.;

При Э>0 заходи щодо боротьби із шумом дають не тільки оздоровчий ефект, але є й економічно доцільними.

4. Значення 3і, визначається за формулою:

(2.3)

де - середньорічна заробітна плата з нарахуваннями робітника і-ої професії в перший рік після зниження шуму, грн.; α – темпи зростання продуктивності праці, %

5. Рівень звуку в дБа постійного шуму в розрахунковій точці визначається за формулою:

(2.4)

де - рівень звукового тиску в j-ої октавній смузі в розрахунковій точці, дб; - корекція для j -ой октави визначається по довідковим таблицям.

Еквівалентний рівень звуку в дБа переривчастого шуму в розрахунковій крапці визначається за фрмулою:

, (2.5)

де - еквівалентний рівень звукового тиску в j -ій октавній смузі в розрахунковій крапці, що визначається розрахунковим шляхом; К- корекція для j -ій октави визначається по довідковим таблицям.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)