АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Благородний олень (Cervus elaphus)

Читайте также:
  1. НЕОБЫКНОВЕННЫЙ ОЛЕНЬ
  2. Песня «Доля доленька» - Билай Т.
  3. Северный олень

Практична робота №6

На тему

" Мисливські тварини України "

 

Виконав:

Студент 4 курсу 3 групи ФЛГ

Карнаух Тимур

Перевірив

Горошко В.В

 

 

Харків-2013

 

Тема- "Мисливські тварини України "

 

Мета роботи

 

Ознайомитися з морфологічними ознаками мисливських тварин.Ознайомитися з технікою стрільби та найбільш забійними місцями основних мисливських тварин України.

 

 

Місце проведення

 

Кабінет лісівництва.Час-4 години.

 

 

Матеріали та обладнення

 

Зразки рогів,щелепів тварин відеопрезентаціїї.

 

 

Хід роботи

 

 

ХІД РОБОТИ

1. Ознайомитися з основними видами мисливських тварин України.

2. Описати які можливо отримати трофеї та іншу продукцію при полюванні на: оленя благородного, кабана дикого, лося, косулю, лисицю, куріпку, фазана.

3. Описати техніку прицілювання та найбільш забійні місця мисливських тварин України.

4. Замалювати сліди мисливських тварин України та їх характеристика.

5. Особливості зброї та набоїв для добування звірів.


 

Основні види мисливських тварин України

Благородний олень (Cervus elaphus)

Благородний олень (Cervus elaphus) - ссавець сімейства оленів загону парнокопитних. Досить велике тварина (вагою до 300 кг) зі стрункою статурою. Дорослі самці мають гіллясті роги з п'ятьма і більше відростками на кожному розі. Самки безрогі. Вуха великі, овальні. Хвіст короткий. У новонароджених тварин забарвлення тіла плямиста; у дорослих представників плямистість відсутній або виражена слабо. На задній частині стегон, у хвоста, мається светлоокрашенное поле, «хвостове дзеркало», яке допомагає цим тваринам не втрачати один одного з виду в густому лісі. У благородного оленя дзеркало заходить вище хвоста і має іржавий відтінок. Роги дорослих самців великі, з численними відростками. Очі вночі світяться червоним або оранжевим світлом.

Сімейство Оленів (Cervidae) включає чотири роду: рід Олені (Cervus), рід Козулі (Capreolus), рід Лосі (Alces) і рід Північні олені (Rangifer). До роду Олені (Cervus) відноситься в Росії три види: благородний олень (Cervus elaphus), плямистий олень (Cervus nippon) і лань (Cervus dama). Середовище перебування: зазвичай олень благородний - це вид відкритих степів. Проте повсюдне розселення людства і постійне переслідування відтіснили цей дикий вид у великі лісові масиви і віддалені гірські ліси. В Європі, колись величезні популяції цих тварин, були розділені на незліченні, ізольовані одна від іншої невеликі групи.
Зовнішній вигляд - Самці благородного оленя мають дуже великі гіллясті роги трьох типів: середньоєвропейський, маралового і хангуловий. У європейських оленів число відростків буває велике за рахунок галуження кінця рогу, де утворюється так звана крона. Роги маралів не утворюють крону, але стовбур їх рогів дуже могутній, товстий і дає 6 - 7 відростків, з яких найкрупніший - 4-й, і на місці його відходження стовбур рогу згинається назад і вниз. У бухарського оленя і інших підвидів з Центральної Азії рогу відносно прості, зазвичай з п'ятьма відростками, і поставлені більш менш прямо. Забарвлення хутра у благородного оленя сірувато-буро-жовта. Літнє хутро дорослих тварин без плям; «дзеркало» велике і піднімається на круп вище підстави хвоста. Роги дорослих самців не менше ніж з п'ятьма відростками, і у багатьох особин на вершині роги утворюється крона. Розміри оленів, що відносяться до різних підвидів, розрізняються. У марала і вапіті довжина тіла досягає 250 - 265 см, висота в холці 135 - 155 см і маса 300 - 340 кг, у той час як у бухарського оленя довжина тіла всього 78 - 86 см, висота в загривку 56 - 60 см і маса 75 - 100 кг. Змішане стадо оленів найчастіше очолює стара самка, біля якої збираються її діти різного віку. Зазвичай розмір таких стад не перевищує 4 - 6 голів. По весні стада розпадаються. Восени самець збирає гарем. Після періоду гону до групи дорослих самок приєднуються телята та підлітки. Такий тип стад вже налічує по 10 і навіть по 30 голів. Отелення припадає на другу половину травня - початок червня. До цього часу самки відділяються від змішаного стада і забираються в зарості, найчастіше по берегах річок і струмків. Як правило, народжуються один-два теляти. Новонароджене теля важить близько 10 кг. Він дуже швидко зростає до півроку, потім ріст сповільнюється, а по досягненні шестирічного віку і зовсім припиняється

. Відмінності самців від самок - Висота: самець - 100-155 см (самки дрібніші 85-100). Статеве дозрівання: самки -з 2-4, самці - з 5-6 років. Благородний олень виділяється круглими стовбурами і гілками своїх рогів, які бувають тільки у самців Самки живуть значно довше за самців. Харчуються благородні олені головним чином травою, листям і пагонами дерев, грибами, лишайниками і очеретом. Однак не гребують і гірким полином, і навіть такими отруйними рослинами, як беладона і аконіт. Потребуючи солі, олені охоче ходять на солонці. Методи полювання: вистежування, із засідки, полювання з манком під час гону (вересень, початок жовтня) або облавне полювання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)