АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лось європейський

Читайте также:
  1. Європейський економічний і соціальний комітет (ЄЕСК)
  2. Програми мікрокредитування (Європейський банк реконструкції та розвитку й Німецько-Український фонд)
  3. Саме на злам XIV–XV століть прийшлися винахід гравюри на папері, а на 1440 рік — європейський початок книгодрукування.

Лось європейський відноситься до роду Лосі сімейства Оленячі. Поширення: Норвегія, Швеція, Фінляндія, Росія, прибалтійські держави, Білорусія, Україна і Польща. Середовище перебування: лось водиться в широколистяних лісах поблизу від боліт і озер, але взимку перекочовує в сухіші і вищі райони.

Опис : Довжина тіла самця до 3 м, висота в холці до 2,3 м, довжина хвоста 12-13 см [2]; маса 360-600 кг Тулуб і шия у нього короткі, загривок високий, у вигляді горба. Ноги сильно витягнуті, тому, щоб напитися, лось вимушений заходити глибоко у воду або ставати на коліна передніх ніг. Голова велика, горбоноса, з нависаючої м'ясистої верхньою губою. Під горлом м'який шкірястий виріст («сережка»), що досягає 25-40 см. Шерсть груба, буро-чорна; ноги світло-сірі, майже білі.
У самців величезні (найбільші у сучасних ссавців) лопатисті роги; їх розмах досягає 180 см, маса - 20-30 кг. Роги лось скидає щорічно в листопаді - грудні і ходить без них до квітня - травня. Самки безрогі. Шерсть у цих тварин сіро-бурого або чорно-бурого кольору з яскравим відтінком на губах і ногах. Гін у лося відбувається в кінці серпня-вересні і знаменуєтся ревом - "стогоном". На відміну від оленя благородного, лось злучається тільки з однією самкою.

Перехід до місць зимівлі йде поступово і триває з жовтня по грудень-січень. Першими йдуть самки з лосенят, останніми - дорослі самці і самки без лосенят. У день лосі проходять по 10-15 км. Зворотні, весняні перекочевкі відбуваються під час танення снігів і в зворотному порядку: першими йдуть дорослі самці, останніми - самки з лосенят. У лосів немає певних періодів годування і відпочинку. Влітку спека робить їх нічними тваринами, удень заганяючи на галявини, де дме вітер, в озера і болота, де можна сховатися по шию у воду, або в густі хвойні молодняки, які трохи захищають від комах. Взимку лосі годуються вдень, а вночі майже весь час залишаються на лежанні. У великі морози тварини лягають в рихлий сніг так, що над ним стирчать тільки голова і загривок, що скорочує тепловіддачу. Лосі харчуються деревинно-чагарникової та трав'янистої рослинністю, а також мохами, лишайниками і грибами. Влітку вони поїдають листя, дістаючи їх завдяки своєму зросту зі значної висоти; годуються водними і навколоводних рослин (вахта, калужніца, кубушки, латаття, хвощі), а також високими травами на гарі і лісосіках - зніту, щавлем. В кінці літа відшукують шапинкових грибів, гілочки чорниці і брусниці з ягодами. З вересня починають скусивает пагони і гілки дерев і чагарників і до листопада майже повністю переходять на гілковий корм. До числа основних зимових кормів лосів належать верба, сосна, осика, горобина, береза​​, малина; в відлиги вони гризуть кору. За добу дорослий лось з'їдає: влітку близько 35 кг корму, а взимку - 12-15 кг; за рік - близько 7 т. Відмінності самців від самок - Самці значно перевершують у розмірах самок; Самки безрогі; Ще однією особливість самців є наявність своєрідного «мішка» зі шкіри на шиї, званого дзвоном. Методи полювання: полювання з підходу, із засідки, пошук з собакою, а також облавне полювання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)