АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лисиця руда або звичайна (Vulpes vulpes)

Читайте также:
  1. II. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Тренувальні вправи.
  3. IV. Тренувальні вправи.
  4. Iван Якович Франко (1856-1916)
  5. Section 2: The Internet
  6. VII. Домашнє завдання.
  7. Void establishSetpoint(Temperature setpoint,
  8. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  9. Авторська казка Дж. Ролінг «Гаррі Поттер»
  10. Алгоритм призначення ДМПА
  11. Анкета «Усі професії цікаві»
  12. Архаїчна доба

Хижий ссавець родини собачих, найбільш поширений і самий великий вид роду лисиць. Довжина тіла 60-90 см, хвоста - 40-60 см, маса - 6-10 кг. Зовнішній вигляд Забарвлення та розміри лисиць різні в різних місцевостях; всього нараховують 40-50 підвидів, не враховуючи дрібніших форм. Загалом, при просуванні на північ лисиці стають крупнішими та світлими, на південь - дрібнішими та більш тьмяно забарвленими. У північних районах та в горах також частіше зустрічаються чорно-бурі та інші меланистическая форми забарвлення лисиць. Найбільш поширений окрас: яскраво-руда спина, біле черево, темні лапи. Часто у лисиць присутні бурі смуги на хребті і лопатці, схожі на хрест. Загальні відмітні риси: темні вуха і білий кінчик хвоста. Зовні лисиця являє собою звіра середнього розміру з витонченим тулубом на невисоких лапах, з витягнутою мордою, гострими вухами і довгим пухнастим хвостом.
Линька починається в лютому-березні і закінчується в середині літа. Відразу ж після цього у лисиці починає відростати зимове хутро, в який вона повністю одягається до рубежу листопада і грудня. Літнє хутро набагато більш рідкісний і короткий, зимовий - більш густий і пишний. Лисиці відрізняються великими вушними раковинами-локаторами, за допомогою яких вони вловлюють звукові коливання. Вуха для лисиць - «ловець» видобутку. Харчування - Лисиця, хоч і належить до типових хижаків, харчується дуже різноманітними кормами. Серед їжі, яку вона вживає, виявлено більше 400 видів одних тільки тварин, не рахуючи кількох десятків видів рослин. Повсюдно основу її харчування складають дрібні гризуни, головним чином полевковие. Можна навіть сказати, що від достатності їх числа і доступності в значній мірі залежить стан популяції цього хижака. Особливо це відноситься до зимового періоду, коли лисиця живе в першу чергу полюванням на польових мишей: звір, відчувши під сніговим покривом гризуна, прислухається до його писку, а потім швидкими стрибками пірнає під сніг, або розкидає його лапами, намагаючись зловити здобич. Цей спосіб полювання отримав назву мишкованіе. Більш крупні ссавці, зокрема зайці, відіграють в харчуванні багато меншу роль, хоча в деяких випадках лисиці їх цілеспрямовано ловлять (особливо зайчат), а під час заячого мору можуть поїдати трупи. Розмноження- лисиця належить до моногамних тварин, що розмножуються тільки один раз на рік. Час гону та його ефективність залежать від погоди та вгодованості звірів. Ще взимку лисиці починають пошук місць для того щоб вивести молодняк, і ревно охороняють їх. Безгоспних нір у цей час практично не буває, у разі загибелі однієї самки, її житло відразу займає інша. За самкою часто доглядають за два-три самця, між ними відбуваються криваві бійки. Самці беруть активну участь у вихованні потомства, а також дбають про подруг ще до появи лисенят. Вагітність у лисиць триває 49-58 діб. У виводку налічується від 4-6 до 12-13 цуценят, вкритих темно-бурою шерстю. Зовні вони нагадують вовченят, але відрізняються білим кінчиком хвоста. У двотижневому віці лисенята починають бачити і чути, у них прорізаються перші зуби. У вихованні лисенят беруть участь обидва батьки. Батько і мати проявляють в цей час крайню обережність, і в разі загрози негайно перенесуть дитинчат в запасну нору. Також вони змушені полювати цілу добу, щоб прогодувати потомство. Підростаючі цуценята рано починають відлучатися від «дому» і часто зустрічаються далеко від нього, будучи ще зовсім маленькими.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)