АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класична та кейнсіанська теорія

Читайте также:
  1. Економічна теорія добробуту. Функція корисності Бетмана і Неша.
  2. Економічна теорія у США
  3. Ж) Квантова теорія поля
  4. ЗАВДАННЯ І ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ПО ДИСЦИПЛІНІ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»
  5. Загальна теорія політичних партій
  6. Кардиналістська теорія поведінки споживача
  7. Квантова теорія фотоефекту
  8. Кейнсіанська функція попиту на гроші. Попит на гроші і швидкість обертання грошей.
  9. Кейнсіанська функція споживання. Середня та гранична схильність до споживання і заощаджень.
  10. Класична задача про оптимальний розподіл ресурсів.
  11. КЛАСИЧНА ЛІРИКА ЕЛЛАДИ
  12. Класична послідовність формування фізичних понять з розділу «Квантова фізика»

На ринку домогосподарства в ролі найманих робітників пропонуть свою робочу силу (N), а підприємці як родотадавці задовоьняють свій попит у робочій силі. Залежно від співвідношення між попитом і пропозицією робочої сили формується зарплата (W) і певний рівень безробіття.

Існує кілька теорій, які по-різному пояснюють механізм функціонування ринку праці. Згідно з класичною теорією зарплата є основним регулятором ринку праці, а попит і пропозиція на цьому ринку є високоеластичними щодо зарплати. Це означає, що в умовах зростання зарплати попит скорочується, а пропозиція збільшується. І навпаки. Отже, рівновага на ринку праці забезпечується автоматично за допомогою абсолютно гнучкої зарплати. (мал.). На мал. початкова рівновага між попитом та пропозицією на робочу силу в т. Т1 зазезпечується рівноважною зарплтою на рівні W1. Якщо через зовнішні причини зарплата збільшитья до W2, то попит на робочу силу впаде до N2, а її пропозиція збільшиться до N3. Унаслідок цього виникає безробіття: SL>DL. Згідно з класичню теорією причиною безробіття є надмірна зарплата. Проте ринок здатний усунути нерівновагу через вплив попит ут пропозиції на зарплату. Недостатній попит і надлишкова пропозиція швидко змусять зарплату зменшития до рівноважного рівня (W1), що відновить рівновагу на ринку праці.

тже, згідно з класичною теорією надмірна зарплата викликає безробітя, а безробіття, зменшуючи зарплату, віднвлює рівновагу і в такий спосіб само себе усуває. Якщо певна частка робітників не бажає найматися на роботу за зниженої зарплати, то. за цією теорією, таке безробіття є добровільним.

Але, як показує практика, зниженню зарплати протистоять наймані працівники та профспілки. Роботодавці теж не завжди зацікавлені в її зниженні, оскільки воно викликає соцільані конфлікти і негативно впливає на продуктивність праці. Це враховує кейнсіанська теорія, згідно з якою в короткостроковому пеіроді зарплата майже не змінюється під впливом попитук та пропозиції на ринку праці, особливо в бік зниження. За цих умов ринок неспроможний швидко усувати безробіття і забезпечувати повну зайнятість. вирішити цю проблему можливо з допомогою державного втручання в економіку.

Згідно з кейсіанською теорією причиною безробіття є недостатність сукупного попиту. Тому фактичний ВВП менше потенційної величини, а беробіття перевищує природну норму. З метою усунення вимушеного (циклічного) безробіття Кейнс пропонував застосовувати державну політику стимулювання сукупного попиту. Завдяки зростанню сукупного попиту збільшується попит на ринку праці, усувається вимушене безробіття та підвищується номінальна зарплата.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)