АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні поняття Microsoft Excel

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  5. III. Основні правила та обов’язки працівників
  6. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  7. IV. Основні поняття і визначення,
  8. Microsoft Antivirus
  9. Microsoft Business Solutions – Axapta
  10. Microsoft Excel
  11. Microsoft Excel 8.0 Отчет по устойчивости
  12. Microsoft Excel 8.0 Отчет по устойчивости

Вікно програми містить ряд типових елементів: рядок заголовка, рядок меню, панелі інструментів, рядок формул, вікно робочої книги, рядок стану.

Рядок заголовка ( верхній рядок вікна) містить назву програми «Microsoft Excel». Зліва від назви міститься кнопка виклику системного меню. У правій частині рядка заголовка розміщені відповідно кнопки згортання, розгортання і закриття вікна.

Рядок меню знаходиться під рядком заголовка і включає наступні пункти:

§ Файл – для роботи з файлами книг (створення, збереження, відкриття файлів, друк);

§ Правка – редагування книг;

§ Вид – перегляду книг;

§ Вставка – вставка в сторінки книг, малюнків діаграм і інших типів даних;

§ Формат – форматування книг (установка параметрів і форматів таблиць);

§ Сервіс – установка параметрів настройки Excel;

§ Дані – робота з базою даних;

§ Вікно – робота з вікнами книг;

§? – виклик довідкової системи програми.

Кожен пункт меню має вертикальне підміню. У підміню необхідний пункт можна вибрати за допомогою миші (клацнути лівою кнопкою миші на потрібному пункті), або за допомогою клавіатури (клавішами управління курсором вибрати необхідний пункт і натиснути клавішу [ Enter]). Слід зазначити, що назви деяких пунктів підменю мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні (наприклад, не можна редагувати таблицю, якщо вона не створена).

У Excel існує ще один спосіб виклику команд. Після виділення певного об'єкту необхідно клацнути по ньому правою кнопкою мишки – в результаті з'явиться контекстне меню, що містить команди, які можна застосовувати по відношенню до виділеного об'єкту.

У Excel окремі пункти меню містять команди, активізація яких приводить до відкриття вкладених меню або діалогових вікон. Назви таких команд помічені значком «>» (для відкриття підменю) або декількома крапками «…» (для діалогових вікон).

Праворуч від назв деяких команд меню вказані комбінації клавіш, натиснення яких приводить до виконання даної команди.

Панелі інструментів розміщуються під рядком меню, і є рядом кнопок, при натисненні яких виконується певна дія. Кнопки панелі інструментів дублюють відповідні пункти меню. Якщо зафіксувати покажчик миші на кнопці меню, то під ним з'явиться її назва, а в рядку стану – коротка довідка про призначення кнопки. Excel забезпечує користувача декількома панелями інструментів. За умовчанням на екран виводяться панелі інструментів Стандартна і Форматування. Для висновку на екран інших панелей слід скористатися командою Вид > Панель інструментів і в діалоговому вікні, яке відкриється цією командою, вибрати необхідні панелі інструментів. Деякі панелі інструментів виводяться на екран автоматично при виконанні певних дій (наприклад, панель інструментів Діаграма виводиться при побудові діаграм). Виведені на екран панелі інструментів можна перемістити типовим для Windows ХР способом - трасуванням.

Рядок формул, розміщений під панелями інструментів, призначений для редагування вмісту елементів таблиці. Він розділений на три частини. Права частина служить для відображення вмісту активної комірки таблиці, яку можна редагувати за допомогою кнопок, розміщених зліва від відображеного вмісту комірки.

Кнопка T призначена для відміни останньої дії, тобто ця кнопка діє аналогічно кнопці [ ESC].

Кнопка R призначена для підтвердження введення даних і аналогічна дії клавіші [ Enter].

За допомогою кнопки fx можна активізувати роботу з функціями. У лівій частині рядка вказується адреса активної комірки або розмір виділеного діапазону комірок.

Рядок стану розташований в нижній частині екрану і містить поле повідомлень, поле автообчислень ( поміщається результат від застосування до значень у вибраних комірках функцій – СУМ, СРЗНАЧ, МІН, МАКС та ін.).

Вікно робочої книги займає основну область екрану між рядком формул і рядком стану. Документи, які створюються в Excel, називаються Книгами. Кожна книга складається з листів наступних типів:

§ робочі листи (або просто листи);

§ листи діаграм;

§ листи макрокоманд (макросів);

§ листи модулів, написаних мовою|язиком| Visual Basic;

§ листи діалогу.

Робочі листи це електронні таблиці, які складаються із стовпців і рядків, що мають свої імена. Імена рядків – їх номери. Нумерація рядків починається з 1 і закінчується числом 65536, встановленим для даної програми. Максимальне число стовпців таблиці – 256. Стовпці позначаються зліва направо латинськими літерами: перші 26 стовпців – літерами А, В..., Z, наступні 26 – літерами – АА, АВ...,АZ і так далі до останнього 256 стовпця, який має позначення IV. Перетин рядка і стовпця утворює комірку таблиці. Кожна комірка має однозначні координати, які називаються адресою комірки або посиланням на комірку. Комірка на перетині стовпця А і рядка 2 має адресу А2. Робочий аркуш має більше 4 млн. комірок.

У електронній таблиці існує поняття діапазону комірок. Діапазон комірок - це група послідовних елементів таблиці. Діапазон комірок може складатися з однієї комірки, рядка (або його частини), стовпця (або його частини), а також послідовності рядків або стовпців (або їх частин). Діапазон комірок визначається шляхом завдання адреси першої і останньої його комірки, між якими ставиться знак двокрапки «:». Прямокутний діапазон описується за допомогою комірок, які знаходяться в лівому верхньому і правому нижньому кутах діапазону.

Наприклад, діапазон А1:G1 задає групу послідовних комірок першого рядка, починаючи з| комірки А1 і закінчуючи коміркою G1; діапазон А1:С5 задає групу послідовних комірок, які знаходяться на перетині перших п'яти рядків і перших трьох стовпців А, В, С.

Вікно робочої книги має ряд типових елементів:

Заголовок вікна розміщується зверху і включає ім'я книги. Зліва від імені розташована кнопка виклику системного меню вікна робочої книги. Справа розташовані відповідно кнопки: Згорнути, Відновити і Закрити вікно. Список листів книги розміщується зліва в нижньому рядку вікна. Цей список містить імена (ярлики) листів. Якщо книга включає багато листів, то їх список можна перегортати за допомогою кнопок прокрутки, які розташовані зліва від списку. Ці кнопки мають такі функції:

|< - перехід на перший лист

>| - останній лист

< - попередній лист

> - подальший лист.

Для переходу на потрібний лист необхідно за допомогою кнопок прокрутки знайти потрібний ярлик і клацнути по ньому лівою кнопкою миші. В результаті даний лист відобразиться на екрані.

За умовчанням робочим листам привласнюється ім'я: Лист1, Лист2., ЛистN, а листам діаграм – ім'я Діаграма1 і т.д. Користувач може вставити в книгу додаткові листи (максимальне число листів в книзі – 255). Один з листів є активним, його ім'я виводиться інверсним кольором.

Якщо активним є робочий лист, то під рядком заголовка розміщується електронна таблиця, яка містить імена стовпців і номера рядків комірок, а також горизонтальну і вертикальну смуги прокрутки. Один з елементів таблиці виділений темною прямокутною рамкою – табличним курсором. Стовпець, рядок і комірка, в якій знаходиться табличний курсор, називають відповідно активним стовпцем, активним рядком і активною коміркою. Адреса активної комірки виводиться в лівій частині рядка формул.

Табличний курсор можна переміщати по таблиці за допомогою клавіш управління курсором або за допомогою миші (клацнувши мишею по комірці, на яку потрібно перемістити курсор). У правому нижньому кутку табличного курсору знаходиться маленький квадрат, який називається Маркером заповнення(розповсюдження). Він використовується для прискорення введення даних в комірки таблиці.

Користувач може зробити активним будь-який лист, якщо клацне мишею по його ярлику в списку ярликів листів.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)