АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зредагуйте вирази. Поясніть

Читайте также:
  1. Зредагуйте речення, уникаючи пасивних конструкцій.
  2. Зредагуйте текст, перекладений електронним перекладачем, відповідно до норм української літературної мови. Укажіть характер помилок.

ПЛАНИ ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1.

ЗАКОНОДАВЧІ ТА НОРМАТИВНО-СТИЛЬОВІ ОСНОВИ

ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ. ПРОФЕСІЙНА КОМУНІКАЦІЯ

Тема 1. Основи культури української мови

І. Теоретична частина:

1. Поняття національної та літературної мови. Мовні норми.

2. Мова професійного спілкування як функціональний різновид української літературної мови.

3. Професійна мовнокомунікативна компетенція.

4. Мовне законодавство та мовна політика в Україні.

5. Культура мовлення в житті професійного комунікатора. Комунікативні ознаки культури мови.

6. Комунікативна професіограма фахівця.

ІІ. Практична частина:

Зредагуйте подані речення.

1. Звертаю вашу увагу на події і факти, які залишили помітний вклад у розвиток науки. 2. Я погоджуюся з попередніми виступаючими про те, що цей закон важливий. 3. Таке зауваження юного хлопця зацікавило мене. 4. Поруч з бюджетом ми будемо розглядати інші важливі питання. 5. Наше завдання – вияснити особливості вимови голосних звуків української мови. 6. Але з усіх форм урок залишається основною формою у середній школі. 7. Дивлячись на картини цього художника, мені уявляються рідні краєвиди Черкащини.

2. Виправте помилки у слововживанні:

в більшості випадків, в даний час, в двох словах, в деякій мірі, в дійсності, в жодному випадку, в залежності від, в загальному випадку, в значній мірі, від сили п’ять кілограмів, від часу до часу, в міру сил, в останні роки, в повній мірі, в подальшому, в порядку виключення, в протилежність, в разі необхідності, в свою чергу, в силу обставин, все в порядку, в такому випадку, в такому роді, в усіх відношеннях, в ході обговорення, в цілому, в цьому відношенні, в якій мірі, в якості секретаря, на даний час, на днях, на пару слів, на перших порах, на повному серйозі, на протязі, на рахунок стипендії, говорити на українській мові, змагання по бігу, по відношенню до, по-другому, по закону, по замовленню, по крайній мірі, по мірі потреби, по мірі сил, по натурі, по необхідності, по порядку, по пошті, мешкаю по вулиці, по заявках, по всіх правилах, по наказу директора, по темі, по наших підрахунках.

Зредагуйте вирази. Поясніть.

1) «Хворобі легше запобігти, ніж її лічити», – цю відому істину завжди повторює наш участковий лікар, який постійно закликає нас більш серйозніше відноситися до свого здоров’я. 2) Оля! Не мішай татові віддихати. Ти ж знаєш: він вночі повернувся з командировки, владнав усі свої справи, втомлений і потребує тривалого відпочинку. 3) Сьогодні на уроці української мови я попутав усі правила вживання апострофа, не зміг вірно відповісти на додаткові запитання. А ще й завдяки запізненню одержав зауваження від директора школи. 4) Слухачі підготовчих курсів навчаються один день в неділю на протязі п’яти годин по суботам чи неділям. 5) В статті мова йдеться про підписку на газети й журнали. Проаналізовано підсумки цієї компанії, зроблено спробу співставити кількість видань, передплачених в нинішньому і в минулому році.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)