АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка економічного потенціалу регіону

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  6. IV. Оцінка вибуття запасів
  7. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  8. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  9. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  10. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  11. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  12. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій

Методика оцінки економічного потенціалу регіону, що базується на зіставленні аналізованого і базового періодів економічного стану. Дає можливість кількісно визначити рівень розвитку виробничих сил через досягнутий рівень використання ресурсів. А також дозволяє визначити пріоритетні напрями господарській діяльності відносно регіонів, галузей, товарних груп під час розрахунку потенціалів на основі ресурсів, що є в наявність.

Алгоритм оцінки економічного потенціалу регіону:

1. Дають кількісну оцінку потенціалу регіону за об'ємом виробництва j-ого товару:

,

де Kij – потенціал i-ого регіону за об'ємом виробництва j-ого товару;

Ko ij - потенціал i-ого регіону за об'ємом виробництва j-ого товару у звітному

періоді;

Kb ij - потенціал i-ого регіону за об'ємом виробництва j-ого товару у

базовому періоді.

2. Визначають потенціал регіону по обсягах виробництва товару в товарних группах:

,

де m – число товарів в товарних групах.

3. Визначають потенціал регіону:

,

где n – число товарних груп.


Завдання:

Провести аналіз виробничого потенціалу Донецького регіону за 2011 г по обсягах виробництва невеликих груп продовольчих і непродовольчих товарів. За базовий прийнято брати 1990 рік, в якому почалася трансформація економіки, і всі регіони України виявилися в однакових умовах.

 

Таблиця 5. Потенціал економіки Донецького регіону по групах товарів в 2010 р., %

Kij Kim Kij Kim Kin
                               
    -             80,4         97,5 88,95

 

1. Кількісна оцінка потенціалу регіону за об'ємом виробництва j-ого товару:

=

2. Потенціал регіону по обсягах виробництва товару в товарних группах:

= ,

,

3. Потенціал регіону:

,

 

Висновок:

Проаналізувавши об'єми продажів розглянутих груп продовольчих і непродовольчих товарів в Донецькому регіоні його потенціал, можна зробити висновок про природне скорочення ринків збуту після 1991 року. З врахуванням специфіки продовольчих товарів об'єми скорочення не повинні були перевищити 25-30%, а тут всі продовольчи групи товарів перевищують цей норматив. Не зберігли виробництво олії і консервів (Kij = 159% і 90% відповідно).

Виробництво непродовольчих товарів абсолютно втратило свої позиції, не змогли зберегти виробництво в галузі легкої промисловості, тобто в цьому регіоні ресурси використані мінімально в тканинах(95), трикотажному виробництві (99), шкарпетки(100), взуття(96). Повністю втратило свої позиції (використовуючи лише 1-2% свого потенціалу)

Аналіз показав, що потенціал Донецького регіону по обсягах виробництва даних товарів в 2011 році склав 88,95%. А це означає, що не використане близько 89% потенціалу регіону. Це можна пояснити впливом умов перехідної економіки і чинників, пов'язаних із зміною форм власності і освоєнням методів ринкового господарювання.


ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК:

 

Аналіз фінансового стану підприємства по 4 основним групам показників (ліквідності, фінансової стійкості, ділової актівності, рентабельності) дає можливість оцінити його позицію на ринку, виявити слабкі і сильні сторони.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності дуже малий (0,0148). Це говорить про те, що всього лише 1,48% короткострокових боргів підприємство може сплатити негайно. Коефіцієнт покриття дорівнює 3,55, що показує достатність засобів на підприємстві для погашення поточних зобов'язань. Чистий оборотний капітал складає значну суму 47859 тис. грн.

Коефіцієнт автономії дорівнює 0,21 (21%), що свідчить про незначну частку власного капіталу в загальній сумі коштів на підприємстві. Доля ВК в оборотних коштах невисока, тобто підприємство використовує заемні засоби для фінансування своєї поточної діяльності.

Коефіцієнти оборотності активів, запасів, ВК досить великі. Це свідчить про ефективну діяльність підприємства, раціональне використання його ресурсів.

Термін погашення кредиторської заборгованості дорівнює терміну погашення дебіторської. Звідси витікає, що потік грошових коштів від дебіторів не набагато інтенсивніший, що не дає потенціалу для подальшого розвитку і розширення підприємства.

На основі отриманих результатів можемо зробити вивід про низьку рентабельність підприємства в цілому.

Нормалізація – це коректування фінансових звітів підприємства. Перетворює бухгалтерську інформацію в значеннях, які показують дійсні економічні результати і фінансовий стан підприємства.

Після проведення нормалізації бухгалтерської звітності можна зробити вивід, що ліквідність підприємства була частково перебільшена (коефіцієнт покриття виріс на 0,52). Коректуванню піддалися і показники фінансової стійкості. У результаті ми бачимо невелике поліпшення положення. Залежність від позикових засобів стала більша (коефіцієнт фінансування збільшився на 0,38).

За показниками ділової активності підприємства спостерігається зростання (оборотність активів, запасів, ВК досить збільшилася). Це свідчить про ефективніше використання підприємством своїх ресурсів. Показники рентабельності практично не змінилися. Це свідчить про нераціональну діяльність підприємства.

Оцінка вартості підприємства необхідна для оцінки його загального потенціалу. Її можна визначити шляхом ділення ЧП на ставку капіталізації. Ставка капіталізації прибутку виводиться зі ставки дисконтування шляхом віднімання очікуваного середнього темпу приросту чистого прибутку. Підприємство капіталізує прибутку на суму 282655,5 тис.грн., вартість підприємства 7066387,5 грн.

Оцінка економічного потенціалу регіону в цілому теж є важливою. У даній роботі оцінювався Донецький регіон. Аналіз показав, що його потенціал по обсягах виробництва даних груп продовольчих і непродовольчих товарів в 2011 році склав 88,95% А це означає, що не використане близько 89% потенціалу регіону. Це можна пояснити впливом умов перехідної економіки і чинників, пов'язаних із зміною форм власності і освоєнням методів ринкового господарювання.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)