АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види реструктуризації та її види

Читайте также:
  1. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  2. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  3. Безробіття, його показники і види. Допомога до безробіттю.
  4. Біржовий товар та його види.
  5. Державний борг та його види.
  6. ДСТУ 3017/95 Видання. Основні види. Терміни та визначення. / На заміну ДСТУ 3017/95. – Чинний від 01-01-96.
  7. Екологічне страхування та його основні види.
  8. Екологічне страхування та його основні види.
  9. Залежно від рез-ту д-ті корпорат. форми інвест. виокремл. наст. її види.
  10. Згідно з Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок» цінні папери поділяються на такі види.
  11. Злочинні наслідки: поняття та види.

Сутність і необхідність реструктуризації підприємства.

У світовій та вітчизняній практиці одним із поширених засобів фінансового оздоровлення підприємств є реструктуризація.

Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, іншими нормативно-правовим документами передбачено використання реструктуризації як ефективного засобу відновлення платоспроможності підприємства. Цей Закон наводить таке визначення реструктуризації: реструктуризація підприємства?це здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зміну форм власності, управління, організаційно-правові форми, що сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства, збільшенню обсягів випуску конкурентноспроможної продукції, підвищенню ефективності виробництва.

З появою такого визначення можна зробити чітке розмежування між категоріями “реструктуризація” та “реорганізація”. Перша є більш ширшою за другу. Основний зміст реорганізації полягає в повній або частковій зміні власника статутного фонду юридичної особи, а також у зміні організаційно-правової форми бізнесу.

Розрізняють такі форми реструктуризації:

q реструктуризація виробництва;

q реструктуризація активів;

q фінансова реструктуризація;

q корпоративна реструктуризація (реорганізація).

Реструктуризація виробництва передбачає внесення змін до організаційної та виробничо-господарської сфери підприємства з метою підвищення його рентабельності та конкурентоспроможності.

Реструктуризація активів передбачає такі заходи: продаж частини основних фондів; продаж зайвого обладнання, запасів сировини, матеріалів; продаж окремих підрозділів підприємства; зворотний лізинг і т. д.

Фінансова реструктуризація пов’язана із зміною структури й розмірів власного та позичкового капіталу, а також змінами В інвестиційній діяльності підприємства.

Найскладнішим видом реструктуризації є корпоративна реструктуризація. Вона передбачає реорганізацію підприємства, що має на меті змінити власника статутного фонду, створення нових юридичних осіб і (або) нову організаційно-правову форму діяльності. У межах такої реструктуризації виконують часткову або повну приватизацію, поділ великих підприємств на частини, виокремлення з великих підприємств тих чи інших підрозділів.

Реорганізація (злиття, приєднання, виокремлення, перетворення) підприємства має відбуватися з додержанням вимог антимонопольного законодавства. Перш ніж вдаватися до санаційної реорганізації, слід поглиблено проаналізувати фінансово-господарський стан підприємства.

 

Види реструктуризації та її види.

Залежно від об'єкту змін реструктуризація поділяється на такі види:

Управлінський — пов'язаний із підготовкою та перепідготовкою персоналу з орієнтацією на конкурентоспроможне функціонування підприємства, зміну його організаційної структури, менеджменту, технологічної, інноваційної та маркетингової політики.

Технічний — пов'язаний із забезпеченням такого стану підприємства, за якого воно досягає відповідного рівня виробничого потенціалу, технології, ноу-хау, управлінських навичок, кваліфікації персоналу, ефективних систем постачання, тобто всього того, що дає підприємству змогу виходити на ринок з конкурентоспроможною продукцією.

Економічний — має забезпечити достатній рівень рентабельності шляхом оптимізації капітальних і поточних витрат, обсягу продажу, збалансованої цінової політики та ін.

Фінансовий — передбачає зміну структури й розмірів власного й позичкового капіталу та інших пасивів підприємства, що вплине на формування структури балансу, за якої показники ліквідності й платоспроможності задовольнять вимоги ринку.

Фінансову реструктуризацію можна здійснити шляхом:

— відстрочки погашення кредиторської заборгованості;

— одержання додаткових кредитів;

— списання безнадійної заборгованості;

— збільшення статутного фонду;

— зниження відсоткової ставки щодо заборгованості;

— заморожування інвестиційних вкладень;

— отримання від інвесторів нових інвестицій.

Реструктуризація відносин власності — стосується зміни розподілу влади на підприємстві і участі у власному капіталі, тобто, характеризується процесами комерціалізації, корпоратизації, зміни організаційної структури та власника державних підприємств.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)