АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сервітут - це право на чужу тілесну річ, згідно з яким річ, крім свого власника, служить ще й ін особі в якомусь одному або декількох відношеннях

Читайте также:
  1. D. при однокамерной электрокардиостимуляции используются два электрода, размещенные в правом предсердии и в правом желудочке
  2. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  3. I. ПРАВО И ПРИРОДА
  4. I. Право участия общего
  5. II. Виды административно-правовых режимов
  6. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  7. II. Правопис апострофа
  8. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики
  9. III. ДВА ТИПА ПРАВОВОГО ГОСУДАРСТВА
  10. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  11. III. Основные направления уголовно-правовой политики
  12. III. Рассмотрение дела об административном правонарушении.

 

Емфітевзис — це право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

 

Суперфіцієм є право передачі земельної ділянки в користування ін особі для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових та інших споруд і будівель.

 

Заставне право – це речове право на чужу річ, яке служить забезпеченню зобов’язальної вимоги і надає кредитору можливість продати цю річ і тим одержати задоволення своїх вимог.

 

Зобов’язання (obligatio) являє собою правові окови, які примушують нас щось виконати згідно з законом нашої держави.

 

Контракт (ex contractu) – це договір (домовленість сторін), який врегульований цивільним правом (ius civil) та забезпечений позовним захистом.

 

Делікт (delictum) - це протиправна дія, внаслідок якої завдається шкода, що не пов’язана з невиконанням правопорушником належного з нього зобов’язання.

 

Квазіконтракт (quasi ex contractu) – це зобов’язання, яке виникає на підставі події або дії однієї з сторін і має спільні риси з певними договорами (контрактами).

 

Квазіделікт (quasi ex delicto) - це протиправна дія, внаслідок якої завдається шкода, що не пов’язана з невиконанням правопорушником належного з нього зобов’язання, але не визнана цивільним правом (ius civil) як делікт.

 

Цесією (cessio) називалася пряма уступка права вимоги.

 

Необережність (culpa) - це коли боржник не передбачав поганих результатів, проте повинен був їх передбачи­ти.

 

. Інтерцесія - договір між кре­дитором певної особи і третьою особою, яка приймала на себе борг іншої.

 

Новація - novatio - це договір, який відміняв дію раніше укладеного договору і породжував нове зобов'язання. Новація погашала дію раніше існуючого зобов'язання за умови, що: а) новація укладалась саме з цією метою - погасити попереднє зобов'язання; б) у ньому був новий елемент порівняно з попереднім зобов'язанням.

 

Залік - compensatio. Для застосування заліку необхідно було дотримуватися встановлених правил: а) вимоги зустрічні; б) дійсні; в) однорідні (гроші на гроші, зерно на зерно тощо); г) «спілі», тобто за обома зобов'язаннями наставав строк платежу; д) безспірні.

 

Договір - це вольовий акт, він не може виникнути проти волі сторін. Якщо в договорі виражена воля однієї особи, то такий договір називається односто­роннім. Наприклад, заповіт, прийняття спадщини або відмова від неї. А коли в договорі виражена воля двох сторін (наприклад, купівля-продаж), то такий договір називається двостороннім. Договори трьохсторонні або багатосторонні в римському праві траплялися порівняно рідко.

 

Помилкою вважалася неправильна уява однієї сторони в договрі про будь-які речі або дії.

 

пакти являли собою неформальні угоди найрізноманітнішого змісту. За загальним правилом пакти не користувалися позовним захистом, не мали юридичного значення, базува­лися на добросовісності та справедливості, але не на праві. За виразом римських юристів - це були так звані голі пакти - pacta nuda.

 

Контракти - -угода двох або кількох осіб про вчинення певної юрид. дії або про утримання від вчинення такої дії. Це завжди двостор. правочин, який був правовою основою зобов'язувальних відносин між сторонами.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)