АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Крок 2. Загальна лікарська підготовка. 2006 - 2007

Читайте также:
  1. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  2. А. Тверда лікарська форма, яка отримана шляхом подрібнення лікарського засобу, який має властивість розсипчастості.
  3. Блок 5. Загальна міологія (м’язова система). М’язи та фасції спини, грудної клітки, діафрагми, живота, шиї і голови.
  4. Бухгалтерський облік (загальна теорія)
  5. Визначення організації. Загальна системна модель організації
  6. Виконавче провадження. Загальна характеристика.
  7. Вірні відповіді на тести з теми “Загальна вірусологія ІІ”.
  8. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
  9. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  10. Долікарська допомога при носовій кровотечі
  11. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  12. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах

Гігієна, ООЗ

Під час лабораторного аналізу питної води з артезіанської свердловини визначені такі показники її якості: каламутність 1,0 мг/дм3, запах і присмак - 2 бали, фтор - 5 мг/дм3, індекс БГКП (колі-індекс) - 2, мікробне число - 100. Який гігієнічний захід із перерахованих необхідно провести для поліпшення якості води?

@Дефторування

Дезодорація

Зм’якшення

Знезараження

Очищення

#

Прикарпатський регіон характеризується постійною високою (більше 80%) вологістю атмосферного повітря. В холодний період року при помірно низьких температурах повітря населення цього регіону відчуває сильний холод. Це зумовлено збільшенням віддачі тепла шляхом:

@Конвекції

Кондукції

Радіації

Випромінювання

Випаровування

#

При лабораторному дослідженні молока встановлено: кислотність - 19?Т, жирність - 2,5%, густина - 1,025, проби з розоловою кислотою та розчином Люголя негативні. Який метод фальсифікації молока було використано?

@Розведення водою

Додавання соди

Додавання крохмалю

Зняття вершків

Додавання соди і крохмалю

#

Мікроклімат виробничого приміщення характеризується наступними показниками: середня температура повітря +28оС, радіаційна температура + 29оС, відносна вологість повітря 60%, швидкість руху повітря 3,0 м/с. Укажіть основний шлях тепловіддачі за таких мікрокліматичних умов:

@Випаровування

Конвекція

Кондукція

Випромінювання

Випромінювання та конвекція

#

Добовий раціон здорової дорослої людини містить вітаміни: ретинол - 0,5 мг, тіамін - 2,0 мг, рибофлавін - 2,0 мг, цианкобаламін - 3 мкг, аскорбінова кислота - 80 мг. Який з показників вимагає корекції?

@Ретинол

Тіамін

Рибофлавін

Цианкобаламін

Аскорбінова кислота

#

Для оцінки фізичного розвитку дитини визначили довжину та масу тіла, щорічний приріст довжини тіла, обвід грудної клітки (ОГК), кількість постійних зубів, вторинні статеві ознаки, життєву ємність легень (ЖЕЛ), провели динамометрію. Які з наведених показників відносять до фізіометричних?

@ЖЕЛ, динамометрія

Довжина та маса тіла, ОГК

Вторинні статеві ознаки

Кількість постійних зубів

Щорічний приріст довжини тіла

#

Новопризначеному головному лікарю сільської лікарської амбулаторії сімейної медицини - загальної практики потрібно прийняти рішення щодо удосконалення управління медичною допомогою населенню території. Яким підходом йому слід скористатися для цього?

@Комплексним

Народно-господарським

Науково-експериментальним

Природничо-науковим

Емпіричним

#

За останній рік в центральній районній лікарні району Н. розбалансувалась налагоджена робота колективу, соціально-психологічний клімат став несприятливим. Який із аспектів системного підходу погано врахований в управлінні лікарні?

@Системно-інтегративний

Системно-комунікаційний

Системно-компонентний

Системно-функціональний

Системно-структурний

#

О 15 годині до міської станції швидкої і невідкладної допомоги представники адміністрації установи привезли пацієнта, що знаходився у нетверезому стані на робочому місці. Вони зажадали від лікарів проведення експертизи стосовно факту алкогольного сп’яніння. Чи проводить цей заклад таку експертизу?

@Ні

Так

Іноді

За особливих умов

-

#

Під час надання екстреної допомоги бригадою станції швидкої і невідкладної допомоги хворий помер. Родичі померлого стали вимагати видачі “Лікарського свідоцтва про смерть”. Чи видає цей заклад такий документ?

@Ні

Так

Інколи

За особливих умов

-

#

Для оцінки стану здоров’я населення складено та проаналізовано звіт про захворювання, зареєстровані у населення району обслуговування (ф. 12). Який показник рахують на основі цього звіту?

@Показник загальної захворюваності

Показник патологічної ураженості

Показник захворюваності з тимчасовою втратою працездатності

Показник госпіталізованої захворюваності

Показник основної неепідемічної захворюваності

#

Чоловік 45 років, житель пунктового села, захворів на грип, тимчасово непрацездатний та потребує амбулаторно-поліклінічної допомоги. Куди він повинен звернутися для її отримання?

@Сільську лікарську амбулаторію

Центральну районну лікарню

Міську поліклініку

Районну поліклініку

Обласну лікарню

#

Житель пунктового села, чоловік 50 років, після отриманої амбулаторно-поліклінічної допомоги в сільській лікарській амбулаторії з приводу пневмонії не одужав, а навпаки – хвороба ускладнилась ексудативним плевритом. В який заклад повинен бути скерований хворий сімейним лікарем для продовження надання допомоги?

@Центральну районну лікарню

Обласну лікарню

Фтизіо-пульмонологічний диспансер

Міську лікарню

Протитуберкульозний диспансер

#

В пологовий будинок поступила вагітна жінка, в результаті ускладнених пологів народилась дитина, яка померла на 9 добу життя. В який показник ввійде цей випадок?

@Неонатальна смертність

Рання неонатальна смертність

Перинатальна смертність

Постнеонатальна смертність

-

#

В пологовий будинок поступила вагітна жінка. В результаті пологів народилась мертва дитина. В який показник ввійде цей випадок?

@Перинатальна смертнвсть

Рання неонатальна смертність

Постнеонатальна смертність

Неонатальна смертність

-

#

В результаті ускладнених пологів народилась недоношена дитина, яка померла на 35 добу життя. В який показник ввійде цей випадок?

@Постнеонатальна смертність

Перинатальна смертнвсть

Неонатальна смертність

Рання неонатальна смертність

-

#

В операційній обласної клінічної лікарні проведено вимірювання мікрокліматичних показників. Результати проведених досліджень: середня темеература повітря складає 22оС, відносна вологість повітря – 48%, швидкість руху повітря – 0,1 м/с. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату операційної.

@Мікроклімат комфортний

Мікроклімат дискомфортний

Мікроклімат дискомфортний з підвищеною вологістю

Мікроклімат дискомфортний охолодний

Мікроклімат дискомфортний з підвищеною швидкістю руху повітря

#

Студент медичного університету, який прибув на навчання із Сірії, скаржиться на швидку втомлюваність, серцебиття, задишку, поганий апетит, закрепи, болючість м’язів гомілок під час пальпування. Нестача якого вітаміну спостерігається в обстежуваного?

@В1

В2

В6

С

РР

#

Хлопчик 12 років має гармонійний фізичний розвток. За минулий рік хворів 3 рази гострим респіраторним захворюванням. На поглибленому медичному огляді виявлено анемію та міопію 3,5 Д. До якої групи здоров’я слід віднести дитину?

@3 група

2 група

1 група

4 група

5 група

#

Пацієнтка 46 років перебуває на лікарняному листі з приводу загострення хронічного холециститу на протязі 10 днів. Загальний стан хворої поліпшився, але клінічні прояви хвороби ще мають місто. Хто має право продовжити лікарняний ліст?

@ЛКК

Сімейний лікар

Заступник головного лікаря по лікарській роботі

Заступник головного лікаря по питанням трудової експертизи

Головний лікар

#

Хворий страждає на сечокам’яну хворобу. Періодично відзначається оксалурія. Які продукти слід обмежити у дієті хворого?

@Щавель, шпинат, томати

М’ясо, риба

Молочні продукти

Жирну їжу

Бульйоні. консерви

#

При проведенні гігієнічного нормування п’яти ксенобіотиків у воді водойм встановлено, що їх ЛД50 становить відповідно: І-ї речовини – 0,001; ІІ-ї – 0,1; ІІІ-ї – 5; ІV-ї – 120; V-ї – 2400 мг/кг маси тіла експериментальних тварин. Яка речовина характеризується найбільшою токсичністю?

ІІ

ІІІ

ІV

V

#

На території із підвищеною ендемічною захворюваністю на зоб сімейний лікар з метою вторинної профілактики запропонував вживати багаті на йод харчові продукти. Які із перерахованих продуктів варто вживати за цих умов?

@Морепродукти

Молочні продукти

М’ясні продукти

Овочі та фрукти

Вироби з борошна

#

На першому прийомі вагітної акушер-гінеколог дає їй направлення на консультацію до інших лікарів спеціалістів. У яких спеціалістів вона має обов’язково пройти огляд?

@Терапевта, стоматолога

Терапевта, ендокринолога

Стоматолога, фтизіатра

ЛОР-лікаря, окуліста

Стоматолога, кардіолога

#

В стаціонарі гінекологічного відділення на протязі року лікувалось 6500 жінок, які провели там 102000 ліжко-днів. Який показник діяльності гінекологічного відділення можна розрахувати за цими даними?

@Середню тривалість перебування хворої в стаціонарі

Середнє число роботи ліжка за рік

Число ліжок у відділеннях

Оберт ліжок

Планове число роботи ліжка за рік

#

При розслідуванні випадку професійного отруєння у автомеханіка, який проводив випробування дизельного двигуна у боксі, де була зіпсована витяжна вентиляція, наприкінці робочого дня з’явились слідуючи симптоми: головний біль, шум у вухах, нудота, блювання, лабільність пульсу. Об’єктивно виявлено, що шкіра і слизові оболонки мають вишнево-червоний колір. Який токсичний агент призвів до гострого отруєння цього робітника?

@Оксид вуглецю

Діоксид вуглецю

Діоксид сірки

Оксид азоту

Сірковуглець

#

В лікарняній палаті для хворих на тиреотоксикоз ендокринологічного відділення зареєстровано такі параметри мікроклімату: температура повітря +19оС; відносна вологість повітря-57%, швидкість руху повітря – 0,15 м/с. Який захід з переліку нижченаведених необхідно впровадити для гігієнічної оптимізації мікроклімату в палаті?

@Знизити температуру повітря

Знизити відносну вологість повітря

Знизити швидкість повітря

Підвищити відносну вологість повітря

Підвищити температуру повітря

#

Заходи, які направлені на зниження дози опромінення населення за рахунок антропогенних джерел іонізуючих випромінювань передбачають охорону навколишнього середовища від забруднення радіоактивними нуклідами і відходами атомної промисловості та зниження рентгенодіагностичного навантаження населення. Які з антропогенних джерел іонізуючих випромінювань, що впливають на все населення мають найбільше значення?

@Діагностичні і лікувальні рентгенівські процедури

Природний радіоактивний фон

Могильники радіоактивних відходів

Відходи радіоактивної промисловості

Космічне опромінення

#

В покрасочном цехе машиностроительного завода осуществляются работы по химической очистке заготовок от окислов. Грунтовка и окраска выполняется синтетическими материалами. Содержание химических веществ в воздухе рабочей зоны (органических растворителей) превышает ПДК в 1,2 раза. Какие изменения можно ожидать у рабочих?

@Симптомы раздражения слизистой желудка и кишечника

Симптомы раздражения слизистой глаз

Симптомы нарушения мочеотделения

Симптомы раздражения кожи

Симптомы раздражения центральной нервной системы

#

Сталевары занятые плавкой высоколегированной стали обратился в МСЧ завода с жалобами на сонливость, ослабление памяти, снижение работоспособности. При обследовании выявлены начальные симптомы токсической энцефалопатии. Установлено, что при плавке стали используют ферросплавы. Что явилось причиной заболевания?

@Хроническое отравление марганцем

Хроническое отравление ртутью

Хроническое отравление никелем

Хроническое отравление хромом

Хроническое отравление бериллием

#

В кузнечно-прессовом цехе машиностроительного завода производится нагрев стальных заготовок. Кузнец-прессовщик работает стоя, за смену совершает 80 наклонов туловища. Масса переносимых заготовок составляет 20 кг. Энерготраты при выполнении работы составляют 260 Вт. Пульс учащается до 102 уд./мин., предъявляет жалобы на снижение памяти, утомляемость. Какой из показателей наиболее информативен при определении тяжести труда?

@Энерготраты

Частота пульса

Рабочая поза

Снижение памяти

Утомляемость

#

В воздушной среде кормоцеха птицефабрики, на участке смешивания премексов с комбинированными кормами концентрация пыли достигает 200 мг/м3. Микрофлора воздушной среды представлена в основном грибами рода Asperqillus и Mucor. Какой ведущий эффект действия определяет патогенные свойства пыли?

@Аллергенный

Тератогенный

Мутагенный

Фиброгенный

Токсический

#

У рабочего-стеклодува на медицинском осмотре обнаружены множественные мелкоточечные помутнения хрусталика. Рабочий жалуется на головную боль, чувство слабости, нарушение цветового восприятия предметов. Стеклодув выполняет работу средней тяжести, при температуре воздуха 29-30оС, относительной влажности 35 %, скорости движения воздуха 0,3 м/с. Интенсивность теплового излучения составила 2600 Вт/м2. Что по Вашему мнению явилось причиной изменений в организме рабочего?

@Тепловое излучение

Температура воздуха

Тяжесть труда

Скорость движения воздуха

Относительная влажность воздуха

#

К дерматологу обратилась женщина 38 лет с жалобами на сухость и шелушение кожи. При осмотре на разгибательных поверхностях (область локтевых и коленных суставов) выявлена папулезная сыпь и мелкое шелушение, в области волосяных фоликуллов – узелки восковидного цвета, возвышающиеся над поверхностью кожи. Данные клинические проявления, вероятнее всего, связаны с недостаточным поступлением с пищей в организм:

@Ретинола

Аскорбиновой кислоты

Рибофлавина

Пиридоксина

Тиамина

#

Во время профилактического медицинского осмотра у одного из учащихся технического лицея выявлены признаки хейлоза, который проявляется в мацерации эпителия в месте смыкания губ, губы ярко-красного цвета с единичными вертикально-расположенными трещинами, покрытыми корочками красно-бурого цвета. Данные клинические проявления, вероятнее всего, связаны с недостаточным поступлением с пищей в организм:

@Рибофлавина

Аскорбиновой кислоты

Ретинола

Тиамина

Кальциферолов

#

В районной больнице на 300 коек образуются твердые бытовые отходы и специфические больничные отходы: перевязочный материал, ампутированные органы и др. Определите оптимальный вариант метода обезвреживания данных отходов.

@Сжигание

Компостирование

Вывоз на усовершенствованные свалки

Закладка в биотермические камеры

Вывоз на мусороутилизационную станцию

#

В детское инфекционное отделение поступил ребенок с жалобами на диарею, потерю массы тела. Из испражнений выделены аскариды. Какой из перечисленных продуктов мог явится причиной данного заболевания?

@Клубника

Хлеб и хлебобулочные изделия

Баклажаны

Виноград

Свекла

#

Больной 45 лет обратился с жалобами на нарушения со стороны кишечника (диарею), пигментацию кожи открытых частей тела, изменения психики и расстройства со стороны нервной системы. Врач установил диагноз – “пеллагра”. Недостаток какого витамина мог привести к данному заболеванию?

@РР (никотиновая кислота)

В1 (тиамин)

Д3 (холекальциферол)

А (ретинол)

С (аскорбиновая кислота)

#

Из поселка Д. на протяжении нескольких лет в отделение поступают больные с жалобами на ощущение жжения в конечностях, общую слабость, сонливость. В тяжелых случаях наблюдается развитие “сухой” гангрены, отторжение мягких тканей, а нередко целых конечностей в местах сочленений. Врач установил диагноз – “эрготизм”. Из перечисленных продуктов причиной возникновения данного заболевания мог явиться:

@Хлеб из ржаной муки

Картофель

Бледная поганка

Консервированный горошек

Волчьи ягоды

#

В місті з інтенсивним автомобільним рухом, яке розташоване в долині, після встановлення сонячної безвітряної погоди впродовж 5 днів, в лікувальні заклади почали звертатися місцеві жителі, працівники ДАЇ, водії зі скаргами на різь в очах, сльозотечу, сухий кашель, задишку, головний біль. Яка причина цього?

@Утворення підвищеного вмісту в повтрі фотооксидантів

Утворення підвищеного вмісту в повітрі СО.

Утворення підвищеного вмісту в повітрі СО2

Утворення підвищеного вмісту в повітрі озону.

Утворення підвищеного вмісту в повітрі окиду сірки.

#

В таборі відпочинку у багатьох дітей з’явились розлади шлунково-кишкового тракту з частими проносами. Загальне самопочуття дітей не змінилося. Запідозріли питну воду. При хімічному аналізі питної води в лабораторії встановлено: азоту амонійного – сліди, заліза 0,5 мг/дм3, сульфатів 600 мг/дм3, хлоридів 250 мг/дм3. Бактеріологічні показники в нормі. Який з показників води міг викликати виникнення захворювання у дітей?

@Вміст сульфатів

Вміст заліза

Вміст амонійного азоту

Вміст хлоридів

Вміст мікроорганізмів у воді

#

Жінка К. без надання медичної допомоги народила дитину вдома. Сімейний лікар сільської лікарської амбулаторії за викликом родичів засвідчив факт народження дитини. Який документ повинен оформити сімейний лікар для того, щоб зареєструвати цей випадок народження дитини?

@Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу

Медичне свідоцтво про народження

Свідоцтво про народження

Довідка про народження

Медична довідка про народження

#

Сімейний лікар під час виклику до громадянина К. засвідчив смерть даного громадянина. На підставі якого медичного документу реєструється цей випадок смерті та в який максимальний термін має відбутись реєстрація смерті в ЗАГСі?

@Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 3 доби

Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 7 доби

Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 1 місяць

Медична довідка про смерть. Термін – 3 доби

Медична довідка про смерть. Термін – 3 місяці

#

Фельдшер був викликаний за заявою сусідів до хворого П. Фельдшер засвідчив смерть даного громадянина. На підставі якого медичного документу реєструється цей випадок смерті та в який максимальний термін має відбутись реєстрація смерті в ЗАГСі?

@Фельдшерська довідка про смерть. Термін – 3 доби

Фельдшерська довідка про смерть. Термін – 7 доби

Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 1 місяць

Медична довідка про смерть. Термін – 3 доби

Медична довідка про смерть. Термін – 3 місяці

#

Сімейний лікар під час виклику діагностував смерть дитини віком 26 днів. Який вид смертності немовляти діагностував сімейний лікар?

@Неонатальна смертність

Перинатальна смертність

Постнеонатальна смертність

Рання неонатальна смертність

Інтранатальна смертність

#

Сімейний лікар під час виклику діагностував смерть дитини віком 2 місяці. Який вид смертності немовляти діагностував сімейний лікар?

@Постнеонатальна смертність

Перинатальна смертність

Неонатальна смертність

Рання неонатальна смертність

Інтранатальна смертність

#

Сімейний лікар сільської лікарської амбулаторії прийняв фізіологічні пологи в громадянки К., жительки сусіднього села, вдома. Який документ повинен оформити сімейний лікар для того, щоб зареєструвати цей випадок народження дитини?

@Медичне свідоцтво про народження

Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу

Свідоцтво про народження

Довідка про народження

Медична довідка про народження

#

Громадянка Р. народила в міському пологовому будинку мертву дитину. Згідно із чинним законодавством України випадок мертвонародження необхідно зареєструвати в органах ЗАГСу. На підставі якого документу реєструється цей випадок смерті та за який максимальний термін?

@Лікарське свідоцтво про перинатальну смерть. Термін – 3 доби

Лікарське свідоцтво про перинатальну смерть. Термін – 6 діб

Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 3 доби

Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 6 діб

Лікарське свідоцтво про смерть. Термін – 1місяць

#

Дівчинка 6 років середнього росту. Фізично розвита гармонійно. Зубна формула 2102. Протягом минулого року хворіла на епідпаротит. Вміє рахувати. Тест Керна-Ірасека виконала на 7 балів. Чи готова дитина до навчання в школі?

@Готова

Не готова через перенесений епідемічний паротит

Не готова через невідповідність зубної формули вікові

Не готова через незадовільний фізичний розвиток

Не готова через незадовільне виконання тесту Керна-Ірасека

#

Дівчинка 16 місяців обстежена бригадою педіатрів, що працюють за програмою ВООЗ. Об'єктивно відзначаються набряки нижніх конечностей, сідниць, геніталій, а також навколо очей. Маса тіла 10 кг. Виражена атрофія м'язів при відносній цілості підшкірно-жирової клітковини. Явища емалевидного дерматиту, ділянки депігментації волосся. Дитина апатична, монотонно пхикає. З анамнезу відомо, що до 6 місяців дівчинка знаходилася на грудному вигодовуванні, відібрання від грудей відбулося в зв'язку з припиненням лактації в матері в результаті повторної вагітності. Після відібрання від грудей дитина харчувалася винятково рослинною їжею. З яким захворюванням зіткнулися спеціалісти?

@Квашіоркор

Аліментарний маразм

Синдром Лайелла

Хвороба Гоше

Хвороба Дауна

#

Декілька жителів м. Одеси доставлені в міську інфекційну лікарню з явищами гострого гастроэнтерита. Виникнення захворювання вони зв'язують із ужитком малосольної тюльки. З випорожнень хворих виділений V. parahaemolyticus. Які міри профілактики варто рекомендувати?

@Уникати вжитку малосольної риби домашнього приготування

Піддавати солону рибу термічній обробці перед ужитком

Використовувати в профілактичних цілях антибіотики широко спектра дії

Досолювати рибу протягом декількох днів перед вжитком у їжу

Застосовувати в профілактичних цілях бактеріофаг

#

Жінка 55 років скаржиться на понос, лущення і пігментацію відкритих ділянок тіла (шиї, рук і стоп), дратівливість і занепокоєння. З анамнезу відомо, що основним продуктом харчування для неї є кукурудза, салатні овочі і бобові жінка вживає рідко, м'ясо і рибу в їжу не вживає зовсім. Про яке захворювання йде мова?

@Пелагра

Цинга

Бери-бери

Дерматит Свіфта

Псоріаз

#

Захворюваність карієсом серед мешканців населеного пункту N складає 89%. Встановлено, що вода містить 0,1 мг/л фтору. Які профілактичні заходи варто здійснити?

@Фторувати воду

Чистити зуби

Застосовувати герметики (фторлак)

Їсти більше овочів

Робити інгаляції фтору

#

У приймальне відділення міської інфекційної лікарні надійшов по ШМД хворий Т., 32 років, із явищами гострого гастроентериту. Занедужав раптово. Четверта година тому обідала в знайомої. Вживав алкогольні напої, їв шинку, салат оливье, голубці й інші блюда, перерахувати який утрудняється. На десерт їв морозиво з суницями і ромом. З бесіди з подругою хворого встановлено, що морозиво під час збереження розтануло і було заморожене повторно. Яка їжа послужила причиною харчового отруєння?

@Дефростоване морозиво

Шинка

Алкогольні напої

Салат оливье

Голубці

#

При определении цены медицинских услуг по коммерческому лечебно-профилактическому учреждению учитывались такие показатели: себестоимость, величина нормы прибыли, величина НДС и налога на доход (прибыль). Какой показатель является основным для формирования объема денежных средств, который обеспечит непрерывную работу в плановом году?

@Себестоимость

Норма прибыли

Стоимость

Величина налогов

Цена

#

Ежегодно, с учетом возможностей принятого Закона о Госбюджете, устанавливается гарантированный норматив бюджетной обеспеченности в расчете на 1 жителя страны. Какие критерии учитываются при расчете данного норматива финансовых средств?

@Численность населения и доля бюджетного финансирования здравоохранения

Численность врачей и величина их должностных окладов

Число больничных коек и естественный прирост населения

Число лечебных учреждений и эпидемиологическая ситуация

Показатели рождаемости и смертности и норматив врачебной должности

#

Медицинская страховая компания использует на лечение больных разные источники финансирования, среди которых есть благотворительные вклады, личные средства граждан, кредиты банков, доходы от ценных бумаг, средства предприятий на непосредственную оплату медицинских услуг. Какой, в данном случае, основной источник финансирования при медицинском страховании?

@Личные средства граждан

Благотворительные вклады

Кредиты банков

Доходы от ценных бумаг

Средства предприятий на непосредственную оплату медицинских услуг

#

Врач написала заявление об увольнении по собст. желанию с 17.05. Неотработку 2 недель, она объяснила в заявлении – с целью укрепления здоровья ребенка (8 лет), ей необходимо поехать с ним к морю. Билеты на самолет приобретены на 17.05. Главврач, объясняя, что так быстро не может найти замену, просил отработать 2 недели. Врач 17.05. на работу не вышла. Какие действия главврача будут правомерными?

@Уволить врача по собственному желанию, согласно поданному заявлению.

Уволить врача за прогулы.

Дождаться приезда врача и потребовать письменное объяснение.

Обратиться в профсоюзный комитет поликлиники с просьбой дать согласие на увольнение врача.

Объявить врачу выговор и уволить ее.

#

При вимірюванні параметрів мікроклімату виробничого приміщення одержані такі результати: температура повітря +38оС, відносна вологість 98%, швидкість руху повітря 0 м/с, радіаційна температура + 18оС. Яким шляхом переважно відбувається тепловіддача організмом людини в зазначених умовах?

@Випромінюванням

Кондукцією

Конвекцією

Випаровуванням

Конвекцією та випаровуванням

#

Кратність перевищення ГДК токсичної речовини в атмосферному повітрі складає 100. Які зміни в стані здоров(я населення слід очікувати?

@Гострі отруєння

Виражені фізіологічні зрушення в органах та системах

Зростання специфічної та неспецифічної захворюваності

Зміни у стані здоров(я по окремим функціональним показникам

Смертельні отруєння серед дітей

#

У селі Іванівка, що біля кар’єру по розробці флюоритів, лікар з комунальної гігієни паспортизував шахтні колодязі, вода яких містить від 1,5 до 5,0 мг/л фтору. Яке захворювання серед населення може викликати споживання такої води?

@Ендемічний флюороз

Подагру

Ітай-ітай

Енцефалопатію

Карієс

#

Хлопчикові п’яти років після перенесеної черепно-мозкової травми було встановлено статус дитини-інваліда. Коли такій дитині буде призначена група інвалідності?

@Після досягнення повноліття.

Одночасно зі встановленням статусу дитини-інваліда.

Група інвалідності не встановлюється.

Через рік після встановленням статусу дитини-інваліда

У випадку значного погіршення стану здоров’я після встановленням статусу дитини-інваліда.

#

За даними річного звіту стаціонару міської лікарні були отримані дані про фактичну кількість ліжко-днів і кількість пролікованих протягом року хворих. Який з показників роботи стаціонару можна розрахувати на підставі цих даних?

@Середня тривалість перебування хворого в стаціонарі

Середня зайнятість ліжка

Обіг ліжка

Летальність

Ефективність використання ліжкового фонду

#

Хворого, що був госпіталізований до терапевтичного відділення, на третій день переведено до спеціалізованого гастроентерологічного відділення цієї ж лікарні. Хто має прийняти рішення про переведення хворого?

@Завідувач терапевтичного відділення

Завідувач гастроентерологічного відділення

Лікуючий лікар терапевтичного відділення

Лікуючий лікар гастроентерологічного відділення

Заступник головного лікаря міської лікарні з медичної частини

#

За даними звіту стаціонару міської лікарні отримана інформація про кількість оперованих хворих, у тому числі про кількість померлих після операції. Який показник, що характеризує роботу стаціонару, можна розрахувати на підставі цих даних?

@Післяопераційна летальність

Летальність загальна

Показник пізньої госпіталізації від початку захворювання

Післяопераційна смертність

Стандартизована летальність

#

Лікар, який закінчив вищий медичний заклад за спеціалізацією “загальна практика”, має намір відкрити приватну амбулаторію сімейної медицини в одному з центральних районів міста. За якої умови він має на це право?

@Якщо він має ліцензію МОЗ України та амбулаторія пройшла акредитацію

Якщо в нього є диплом лікаря та він пройшов інтернатуру з терапії чи педіатрії

Якщо він пройшов інтернатуру з сімейної медицини

Якщо він має спеціалізацію з сімейної медицини

Має право за дозволом адміністрації району

#

Загальноосвітня школа на 960 місць розташована у промисловому місті N. Який вид відпочинку найбільш ефективний для школярів, що відвідують групу продовженого дня для 2-3 класів після обіду?

@Рухлива гра помірної інтенсивності

Читання художньої літератури

Пасивне перебування на свіжому повітрі

Переглядання телевізійних передач

Сон

#

Які харчові продукти повинен рекомендувати лікар в якості джерела вітаміну В12?

@Рибу і печінку тварин

Зелені овочі

Цитрусові

Круп’яні вироби

Молоко та молочні продукти

#

У токсикологічну лабораторію надійшла синтетична речовина, яка планується для використання в сільському господарстві в якості пестициду. На етапі попередньої токсикологічної оцінки була визначена ОБРД (тимчасова ГДК). Який із токсикометричних показників повинен визначатися при остаточному експериментальному обґрунтуванні ГДК речовини у повітрі робочої зони?

@Порог хронічної дії

Порог гострої дії

Середньосмертельна доза

Середньосмертельна концентрація

Доза хронічної дії

#

На прохідників при виконанні робіт в гірничих виробітках діє мінеральний пил у вигляді аерозолів дезінтеграції. Для визначення небезпеки виникнення професійних пилових захворювань вивчали хімічні та фізичні властивості пилу. Яка із властивостей пилу визначає в основному глибину його проникнення в дихальні шляхи?

@Дисперсність

Вміст діоксид у кремнію

Форма пилових часток

Розчинність

Електрозарядженість.

#

У дитячому комбінаті після прогулянки на майданчику серед дітей виникло масове ураження, що виражалося в блідості шкіряних покровів, акроціанозі, задишці, тахікардії, слабкості та втраті свідомості. Як показало розслідування, напередодні на дитячі майданчики завезено пісок, який був доставлений самоскидом, що використовувався для транспортування мінеральних добрив (аміачної селітри). Яке ураження виникло у дітей?

@Метгемоглобінемія

Отруєння пестицидами

Карбоксігемоглобінемія

Харчове отруєння

Харчова токсикоінфекція

#

По території сільгоспугідь аграрного товариства проведено високовольтну повітряну лінію електропередач (ЛЕП) потужністю 750 кВ. Згідно до санітарних правил санітарно-захисна зона для ЛЕП такої потужності складає 40 м по обидва боки. Керівництво аграрного товариства звернулось до місцевої СЕС за консультацією щодо можливості корисного використання площі СЗЗ. Які культури допускається вирощувати в межах санітарно-захисних зон ЛЕП:

@Сільгоспкультури, що не потребують ручної обробки;

Городину

Садові культури

Не можна використовувати для сільськогосподарських потреб

Квіти

#

Вивчення інфекційної захворюваності засновано на спеціальному обліку відповідних захворювань, зв'язаному з необхідністю оперативного проведення протиепідемічних мір. Який з облікових медичних документів служить підставою для реєстрації захворюваності дизентирією?

@Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання...(ф. №058/о)

Журнал обліку інфекційних захворювань (ф. №060/о)

Карта обліку диспансеризації (ф. №0131/о)

Листок непрацездатності

Статистична карта вибулого зі стаціонару (ф. №066/о)

#

Двадцятип'ятилітня громадянка М. має в анамнезі часті гострі респіраторні захворювання (ГРЗ). За 10 місяців поточного року перехворіла ГРЗ 4 рази, після чого різко погіршилося самопочуття. До якої групи здоров'я повинний віднести її лікар, розробляючи індивідуальний план диспансерних лікувально-оздоровчих заходів?

@До ІІІ групи

До І групи

До ІІ групи

До IV групи

До V групи

#

Диспансеризація вагітних, здійснювана жіночою консультацією, оцінена за допомогою коефіцієнтів медичної ефективності (Км), соціальної ефективності (Кс) і коефіцієнта співвідношення витрат (Кс/в). При цьому кожний із зазначених коефіцієнтів виявився рівним одиниці. Визначите відповідну даної ситуації величину інтегрального коефіцієнта ефективності (Кі).

@1,00

0,10

0,50

2,00

3,00

#

У медико-санітарній частині великого металургійного комбіната на диспансерному обліку знаходяться 1000 працівників із захворюваннями органів дихання. При їхньому опитуванні з'ясувалося, що 500 чоловік не задоволені результатами диспансеризації. Визначите відповідну даній ситуації величину коефіцієнта соціальної ефективності (Кс) диспансеризації.

@0,50

0,10

0,20

0,80

1,00

#

У медико-санітарній частині заводу "З." на диспансерному обліку протягом року знаходилися 600 працівників із захворюваннями серцево-судинної системи, при цьому запланований медичний результат був досягнутий у кожного з них. Визначите відповідну даній ситуації величину коефіцієнта медичної ефективності (Км) диспансеризації.

@1,00

0,20

0,40

0,60

0,80

#

konec:

#end


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.07 сек.)