АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Який варіант - оренда чи придбання є доцільним?

Читайте также:
  1. I Варіант
  2. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  3. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  4. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.
  5. Варіант
  6. Варіант 0
  7. Варіант 1
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1
  11. Варіант 1
  12. Варіант 1

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі.

Таблиця 1

 

 

Проекти Доходи по роках (тис.грн.) Капітальні витрати по роках (тис.грн.) Поточні витрати по роках (тис.грн.) Дисконт % річних
                 
Проект 1                    
Проект 2                    

Завдання № 2

 

Витрати розробника на проект (С) складають 30 000 грн.

Очікуваний економічний ефект (прибуток) замовника (Eт) за проектом визначений у розмірі 150 000 грн.

Розрахунковий період прийнятий 1 рік. Розрахункова рентабельність виробництва у замовника складає в даний час 0,20 (прибуток 1 000 000 грн.). Унаслідок реалізації проекту і зміни прибутку і капіталу у замовника очікується рентабельність 0,209 (прибуток 1 100 000 грн.). Прибуток, що встановлюється у відсотках до собівартості науково-технічної продукції (DN) не планується.

Термін окупності за умови отримання кредиту та грошових потоків у розмірі 360, 380, 400, 40тис. грн. по роках.

Підприємство має 800тис.грн власних коштів та бажає придбати обладнання вартістю 1000тис.грн, термін експлуатації 4 роки, дисконтна ставка 9%, нарахування амортизації відбув рівномірно(ІІІ гр.)

Розглядаються два варіанти: Перший - фінансовий лізинг: щорічна виплата за кредит лізингодавця-19%; комісійні лізингодавцю-3%, при цьому кошти розміщуємо на депозит під 15% річних. Другий варіант: беремо кредит банку на відсутню частину коштів під 19% річних(повертаємо рівними частинами з % у кінці кожного року)

ІІ. Завдання до ситуації.

1. Розрахуйте ціну розробки інновацій.

Визначити доцільність використання фінансового лізингу чи отримання кредиту.

Завдання № 3

 

І. Вихідні дані.

Менеджеру вищого рівня Осипенко П.П. керівництво делегувало доручення щодо нового проекту авіакомпанії із впровадження централізованого заправлення літаків паливом (ЦЗС) замість заправлення за допомогою паливозаправника (ТЗ-1). Для розрахунку були прийняті наступні умови:

 

Показники Одиниця виміру Базовий варіант (ТЗ) Новий варіант (ЦЗС)
1. Річний видаток авіапального; тис. тонн    
2. Капітальні вкладення в систему (вартість ТЗ; кошторисна вартість ЦЗС) тис. грн.    
3. Експлуатаційні витрати (для базового варіанту за фактичними (звітними) даними, для ЦЗС - за кошторисною вартістю) тис. грн.    
4. Середньодобові витрати палива т    
5. Годинна продуктивність системи т/год    
6. Питомі капітальні вкладення грн./т 0,88 1,19
7. Питомі експлуатаційні витрати грн./т 0,7 0,37

 

Неамортизована вартість ТЗ (23 шт.) передається для використання в інші підрозділи.

Нормативний коефіцієнт економічної ефективності Ен =0,12.

Також організація планує придбати обладнання, вартістю 5000 грн. Застосування цього обладнання дозволить підвищити річний обсяг наданих послуг на 4000 грн. протягом 3-х років. Приріст матеріальних та трудових витрат – 1000 грн. щорічно. Реальна ставка доходу дорівнює 10%. Загальна інфляція очікують у розмірі 10% у рік. У випадку реалізації проекту ціни продажу підвищуються на 5% у рік при підвищенні матеріальних та трудових витрат на 10% у рік.

 

ІІ. Завдання до ситуації:

1. Визначити економічну ефективність за приведеними витратами.

2. Розрахувати термін окупності додаткових капіталовкладень.

3. Зробити висновок за отриманими результатами.

4. Оцінити ефективність даного проекту.

 

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

1. Акулов М. Г. Робоча книга з бізнес планування: (методичні рекомендації з написання і розробки бізнес плану). — Умань: ТОВ "Аналітик", 2011. — 56с.

2. Бизнес-планирование: Учебник / Под ред. В. М. Попован, С. И. Ляпунова. — М.: Финансы и статистика, 2012.

3. Тарасюк Г. М. Бізнес-план: розробка, обґрунтування та аналіз: Навч. посібник для студ. ВНЗ / Житомирський держ. технологічний ун-т. - Житомир: ЖДТУ, 2011. –419с.

4. Краткий экономический словарь / Под ред. Ю.А.Белика и др. – М.: Политиздат, 2012. – 397 с.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)