АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела (форми) міжнародного приватного права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. A. Internet-джерела
  3. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  4. I. Личные права и свободы.
  5. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  6. I. О СУЩЕСТВЕ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ
  7. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  8. II. Внедоговорные источники трудового права.
  9. II. Левая и правая стороны
  10. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  11. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  12. II. Учет продажи продукции в случае момента перехода права собственности, отличного от момента отгрузки продукции покупателю

 

Поняття та загальна характеристика джерел міжнародного приватного права.

Під джерелами (формами) права слід розуміти видані від імені держави або визнані державою офіційно-документальні форми вираження та закріплення норм права, які надають їм юридичного, загальнообов’язкового значення.

Зміст міжнародного приватного права визначається системою його джерел. Визнання того чи іншого джерела права елементом системи права залежить більшою мірою від того, до якого різновиду правових систем тяжіє національна правова система

Але навіть в країнах, які входять до однієї правової системи, існує різниця щодо окремих видів джерел права.

Немає єдності в цьому питанні і в науці міжнародного приватного права. Одні вчені розрізняють чотири види джерел міжнародного приватного права: (1) внутрішнє, тобто національне законодавство держави, (2) судову та арбітражну практику, (3) міжнародні договори, (4) міжнародні та торговельні звичаї. Окремі автори називають три види, об’єднуючи внутрішнє законодавство і судову та арбітражну практику єдиним терміном – внутрідержавне законодавство.

Розрізняють також п’ять видів джерел міжнародного приватного права: (1) внутрішнє законодавство; (2) міжнародні договори (угоди); (3) правовий звичай; (4) правовий прецедент; (5) правову доктрину.

 

Водночас ні у кого не викликає сумніву, що головна специфічна риса, яка притаманна джерелам саме міжнародного приватного права, – подвійність або, як ще її називають, дуалізм. З одного боку, це міжнародні договори та міжнародні та торговельні звичаї як результат міжнародного рівня регулювання відносин, з іншого – внутрішнє законодавство в широкому розумінні, яке держава визнає як результат правового регулювання на національному рівні. Але, як слушно зазначає М. М. Богуславський, подвійність джерел не означає поділ міжнародного приватного права на дві частини, тому що предметом регулювання є одні й ті самі відносини – цивільно-правові відносини міжнародного характеру, суб’єктами яких є фізичні та юридичні особи.

Водночас відмічається й певна узгодженість міжнародного та внутрішнього (національного) регулювання. Вона досягається завдяки наявності механізму так званої трансформації міжнародно-правової норми. Під трансформацією розуміється перетворення міжнародно-правової норми на норму національного законодавства.

Специфіка вбачається і в тому, що міжнародне-правове регулювання (угоди та звичаї) все з більшою упевненістю витискає внутрішнє.

 

(1) Внутрішнє (національне) законодавство як джерело міжнародного приватного права. Більшість фахівців визнають джерелом права в Україні лише нормативно-правовий акт. Нормативно-правові акти, яки містять норми міжнародного приватного права, можна класифікувати за різними критеріями.

Залежно від їхньої юридичної сили:

1) Конституція України;

2) закони;

3) підзаконні акти.

 

Залежно від обсягу регулювання міжнародних приватних відносин:

1) спеціальні закони;

2) закони, які містять окремі норми або групу норм, що присвячені правовідносинам з іноземним елементом;

3) спеціальні підзаконні акти;

4) підзаконні акти, які містять окремі норми або групу норм, що присвячені правовідносинам з іноземним елементом.

 

Конституція в Україні, як і в більшості країн світу, є основним джерелом права взагалі, у тому числі і в міжнародному приватному праві. Окремі її положення мають першорядне значення для міжнародного приватного права, адже Конституція України в системі джерел права має найвищу юридичну силу та визнає принцип верховенства права, а її норми є нормами прямої дії (ст. 8 Конституції).

Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України. Водночас Конституцією, законами чи міжнародними договорами України можуть встановлюватися окремі винятки (ст. 26 Конституції України). Причому статус іноземців та осіб без громадянства може визначатися винятково законами України (ст. 92 Конституції). Тобто, за загальним правилом іноземці, а також особи без громадянства мають ті самі права, свободи та обов’язки, що передбачені для громадян України в розділі II «Права, свободи та обов’язки людини i громадянина»). Іноземцям та особам без громадянства може бути надано в Україні притулок у порядку, встановленому законом. Такий обсяг та зміст прав, свобод та обов’язків свідчить про закріплення національного режиму для іноземців та осіб без громадянства. Слушною та обґрунтованою є думка щодо закріплення по-ряд із загальними приписами про надання національного режиму норми про можливість уряду встановлювати адекватні обмеження (реторсії) щодо прав громадян і юридичних осіб тих держав, у яких існують спеціальні обмеження прав громадян і юридичних осіб України». Своїм громадянам, які перебувають за її межами, Україна гарантує піклування та захист (ч. 3 ст. 25 Конституції).

Конституційні норми права є підґрунтям подальшого більш детального регулювання міжнародно-приватного відносин в законах і підзаконних нормативно-правових актах.

Серед спеціальних законів головним джерелом міжнародного приватного права слід визнати Закон України «Про міжнародне приватне право» від 23 червня 2005 року, який створювався з урахуванням останніх кодифікацій міжнародного приватного права в східних країнах. Він набув чинності з 1 вересня 2005 року

1. В ньому містяться загальні поняття (зворотне відсилання, правова кваліфі-ація, автономія волі, взаємність тощо), а також колізійні норми, які визначають право, що підлягає застосуванню щодо статусу осіб, форми та змісту правочинів, речових прав, зобов’язального права, сімейних, спадкових, трудових, процесуальних та інших відносин. Крім спеціального закону повністю присвячені регулюванню міжнародних приватних відносин також закони України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 04.02.1994р., «Про імміграцію» від 07.06.2001 р., «Про біженців» від 21.06.2001 р., «Про правовий статус закордонних українців» від 04.03.2004 р. та ін.

В економічній сфері спеціальними є закони України «Про режим іноземного інвестування» від 19.03.1996 р., «Про зовнішньекономічну діяльність» від 16.04.1991 р. тощо.

Крім того, матеріально-правові норми міжнародного приватного права містяться також в ЦК України і в низці інших нормативно-правових актів. ЦК України визнає учасниками цивільних правовідносин не тільки іноземців і осіб без громадянства, але й іноземні держави (ст. 2 Кодексу), закріплює за іноземцями, особами без громадянства, іноземнимі юридичними особами право приватної власності на землю у встановленому законом порядку (ч. 2, 3 ст. 384 Кодексу). На рівні закону норми міжнародного приватного права є також в законах «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р., «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003 р., «Про зайнятість населення» від 01.03.1993 р., «Про авторьке право і суміжні права» від 23.12.1993 р., «Про захист прав споживачів» від 15.12.1993 р., «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р..

 

Спеціальними підзаконними нормативно-правовими актами, які повинні дітальніше урегулювати певні відносини, є:

- Консульський статут України від 02.04.1994 р.;

- Правила в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію від 29.12.1995 р.;

- Порядок оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні від 01.11.1999 р.;

- Порядок надання медичної допомоги іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, від 28.01.1997 р.;

- Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів) від 06.09.2001р. та ін.

 

(2) Міжнародні договори (угоди), на думку Л. Лунца, є другим за значенням джерелом міжнародного приватного права. Міжнародний договір – це укладений у письмовій формі договір з іноземною державою або іншим суб’єктом міжнародного права, який регулюється міжнародним правом, незалежно від того, міститься договір в одному чи декількох пов’язаних між собою документах, і незалежно від його конкретного найменування (договір, угода, конвенція, пакт, протокол тощо) (ст. 1 Закону України «Про міжнародні договори»).

Міжнародні договори можна класифікувати залежно - від суб’єктного складу:

1) двосторонні

2) багатосторонні.

2.1) універсальні (загальні) багатосторонні міжнародні договори;

2.2) регіональні багатосторонні міжнародні договори.

Універсальними (загальнимі) є багатосторонні міжнародні договори, які відкриті для всіх держав.

Регіональними є багатосторонні міжнародні договори, які відкриті для держав окремого регіону або економічної групи.

 

- від особливостей суб’єктного складу сторін:

1) міждержавні – договори, які укладаються між державами;

2) міжурядові – договори, що укладаються між урядами держав;

3) міжвідомчі – договори, що укладаються між відомствами держав.

 

- від механизму набуття обов’язковості для виконання:

1) підлягають ратифікації

2) не підлягають ратифікації.

 

Перелік видів міжнародних договорів, які підлягають ратифікації міститься в ч. 2 ст. 9 Закону України «Про міжнародні договори». Однак, як слушно зауважує А.С. Довгерт, існує певна невизначеність у ст. 9 Конституції щодо договорів, які не підлягають ратифікації. Тому виникає питання щодо належності таких договорів до національної системи права.

Без відповідної трансформації міжнародний договір не стає обов’язковим для виконання. Ратифікація міжнародних договорів України здійснюється шляхом прийняття закону про ратифікацію, невід’ємною частиною якого є текст міжнародного договору. Враховуючи положення ст. 9 Конституції, міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою, стають частиною національного законодавства України. Вони застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства (певною мірою ця норма продубльована в ст. 3 Закону України «Про міжнародне приватне право»). Саме в цьому, на думку Г. С. Феденяк, полягає примат норм міжнародного права, але не враховуючи це, законодавець вказує, що у разі, якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору (ст. 19 Закону «Про міжнародні договори»). І тому така позиция законодавства оцінена як непослідовна.

В юридичній практиці слід враховувати наявність не тільки ратифікації, але й сформульовані застереження до положень ратифікованого міжнародного договору відповідно до норм конкретного міжнародного договору і ст. 10 Закону «Про міжнародні договори». Крім того, при вирішенні конкретної справи міжнародно-приватного характеру необхідно враховувати, чи стала чинною міжнародна угода, чи є вона обов’язковою для іншої держави, можливі проблеми перекладу.

На сьогодні Україна уклала двосторонні угоди с багатьма країнами, вони складають більшість з міжнародних договорів. Двосторонніми договорами частіше за все регулюються відносини про дружбу, співробітництво, уникнення подвійного оподаткування, захисту іноземних інвестицій, правову допомогу тощо. Їх кількість, починаючи з 1991 р., вже перевищує 2000.

Регіональні багатосторонні угоди Україна укладає в рамках як СНД, так і Ради Європи. По-перше, в рамках СНД – це: Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, Угода про порядок розв’язання спорів, пов’язаних зі здійсненням господарської діяльності від 8 грудня 1991 року, Угода про співробітництво у формуванні єдиного (спільного) освітнього простору Співдружності Незалежних Держав від 17 січня 1997 року тощо. По-друге, в рамках Ради Європи Україною ратифіковано: Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. (Закон від 17 липня 1997 року), Цивільну конвенцію про боротьбу з корупцією 1999 р. (Закон від 16 березня 2005 року), Європейську конвенцію про здійснення прав дітей 1996 р. (Закон від 3 серпня 2006 року), Європейську конвенцію про правовий статус дітей, народжених поза шлюбом 1975 р. (Закон від 14 січня 2009 року) та ін.

Триває робота щодо приєднання України до уніфікованих багатосторонніх договорів. Вони мають величезне значення щодо захисту прав людини, для регулювання господарських (економічних) відносин. З грудня 1991 року Україна стала учасницею понад 200 багатосторонніх міжнародних договорів.

Існує конституційна заборона (ст. 9 Конституції) щодо укладання міжнародних договорів, які суперечать Конституції України. Такі договори можуть бути укладенні лише після внесення відповідних змін до Конституції України. Водночас у правозастосовній діяльності суд України може застосовувати норми міжнародного договору, в якому Україна не бере участі у разі, якщо розглядається справа, і, відповідно до колізійних норм, застосуванню підлягає іноземне право, джерелом якого є відповідний міжнародний договір.

 

(3) Міжнародні звичаї – це неписані правила, що склалися внаслідок систематичного й тривалого їх застосування.

Міжнародний звичай характерізується як доказ загальної практики і може бути використаний Міжнародним Судом ООН при розв’язанні справи як одне з джерел міжнародного права (п. 1 «б» ст.38 Статуту Міжнародного Суду ООН).

Фактично фахівці розрізняють дві групи міжнародних звичаїв – джерел міжнародного приватного права. По-перше, міжнародні звичаї, які є як джерелами міжнародного публічного права, так і міжнародного приватного права. По-друге, міжнародні звичаї, які є джерелами лише міжнародного приватного права – звичаї ділового обороту (міжнародні торгові звичаї).

Звичай ділового обороту (торговий звичай) – це правило поведінки, яке склалося й широко застосовується в певній сфері підприємницької діяльності, не передбачене законодавством, незалежно від того чи зафіксовано воно, чи ні. Розрізняють такі відмінні риси торгового звичаю: (1) правило поведінки, яке не передбачене у законодавстві; (2) правило поведінки, яке склалося як результат постійного тривалого застосування в певній сфері підприємницької діяльності; (3) правило поведінки, яке застосовується незалежно від його фіксації.

Правові звичаї є неписаними формами права, на відміну від писаного джерела права – нормативно-правового акту. Однак це не означає, що вони не можуть мати письмовий вигляд. Правовий звичай визнають історично першим джерелом, яке тією чи іншою мірою як раніше, так і зараз використовується в усіх правових системах. На міжнародному рівні неурядовими організаціями ведеться велика робота щодо уніфікації та гармонізації звичаєвих норм, її ще називають неофіціїною кодіфікацією. Основна роль в цій роботі належить Міжнародній торговій палаті, якою розроблені Офіційні правила тлумачення торговельних термінів (Правила ІНКОТЕРМС), котрі мають широке застосування як в міжнародній торгівлі, так і у внутрішній господарській практиці. Вони в першій редакції були підготовлені Міжнародною торговою палатою у 1936 році, «ці беззаперечні всесвітні стандарти договірної діяльності регулярно коригуються, щоб не відставати від розвитку міжнародної торгівлі»[41] і зараз діють в редакції 2000 року.

Міжнародно-правовий звичай також відрізняється від договірних норм. Передусім, значним розривом у часі між виробленням певного правила поведінки та визнанням за ним сили міжнародно-правової норми. Крім того, до його особливостей відносять також менший ступінь формальної визначеності та узгодженості позицій держав, важливість практики у процесі формування звичаю та складність проведення різниці між правотворчою процедурою та нормативним результатом.

Історично все торгове право існувало і розвивалось у формі звичаєвого. Його роль поступово сходить нанівець з появою торгових кодексів. Звичай хоча й застосувався в цивільних відносинах, але досить обмеженно. Цього не можна сказати про торгову сферу, де звичай мав особливе значення як раніше, так і зараз. Розрізняють звичаї – до типу товару, типу комерційних відносин тощо, залежно від території – міжнародні та внутрішні. Тому слід з’ясовувати, чи визнається в певній країні звичай і за яких обставин.

.

(4) Судова та арбітражна практика визнається джерелом права лише в окремих країнах. Під судовою практикою розуміється рішення судів по конкретним справам, в яких втілюються погляди суддів і які стають правовою основою при розв’язанні в майбутньому аналогічних справ. Тобто, судова практика складається з судових прецедентів, і тому логічно, що джерелом міжнародного приватного права називають правовий прецедент.

Судовий прецедент можна визначити як рішення суду по конкретній справі, яке стало нормою для розв’язання майбутніх аналогічних справ.

Арбітражна практика – це рішення по конкретних справах, які приймаються недержавними незалежними арбітрами (комерційним арбітражем, третейським судом) при вирішенні спорів, що виникають із цивільних та господарських правовідносин.

Судовий прецедент є одним з видив прецедентів, що визнаються джерелом права в США, Великобританії та в інших державах англосаксонської системи права.

В Україні чинне законодавство не визнає джерелом права ані рішення суду, ані судову практику. Так, Роз’яснення Пленуму вищого спеціалізованого суду, Пленуму Верховного Суду України не мають ознак джерел права, тому що вони зводяться лише до роз’яснення питань застосування законодавства при вирішенні справ, що випливає зі змісту п. 1 ч. 2 ст. 44 та п. 6 ч. 2 ст. 55 Закону України «Про судоустрій України». Серед фахівців питання щодо місця та значення судової практики залишається дискусійним понад століття. Слід визнати, що в останні роки ця діскусія пожвавилася. Багато хто вбачає зміну ситуації і останніми роками.

Ці зміни, на наш погляд, пов’язані з появою, принаймні, судових актів, які раніше не існували в України. Це, по-перше, постанови Конституційного суду України, по-друге, рішення Європейського суду з прав людини. Але й досі більшість юристів не визнає судову та арбітражну практику джерелом права. Така позиція обґрунтовується тим, що суди зобов’язані застосовувати, а не створювати норми права. Водночас все більше фахівців схиля-ються до визнання джерелами права судових актів того чи іншого суду. Наприклад, Є. О. Харитонов роз’яснення вищих судів визнає джерелом права. М. К. Галянтич визнає джерелом житло-вого права роз’яснення Пленуму Верховного Суду України. С. М Бервено вважає нелогічним і юридично некоректним не визнавати джерелом права судову практику, тоді як ЦК України визнає звичаї. На думку О. А. Беляневич, судова практика є, принаймні, джерелом господарського договірного права. При цьому за ним визнається проміжне становище в соціальному регулюванні між його нормативною та індивідуальною складовими.

 

(5) Доктрина – це висловлювання теоретиків права, які мають авторитет.

Як джерело права доктрина відома в історичному минулому, але в наш час вже втратила якість самостійного джерела права. Пере-важна більшість науковців не визнає правову доктрину також і джерелом міжнародного приватного права. Так, Л. Лунц визнавав те, що в міжнародному приватному праві частіше ніж при обговоренні питань інших галузей права застосовується правова доктрина. Але це, на його думку, не дає підстав для того, щоб оголошувати правову доктрину джерелом чи, навіть, допоміжним джерелом міжнародного приватного права, тому що те чи інше теоретичне судження не сприйнято законом, міжнародною угодою, іншими джерелами права, а тому вони не мають обов’язкового значення. Однозначно не визнаючи доктрину джерелом міжнародного приватного права, В. П. Звеков звертає увагу на відомий випадок, коли до правової доктрини зверталися для обґрунтування рішення, яке приймалося Зовнішньоторговою арбітражною комісією.

Цікавими є висловлювання з цього питання відомих українських вчених з міжнародного приватного права. Наприклад, міркування В. І. Кисіля, який зазначає: «Що ж до джерел міжнародного приватного права, то їх слід шукати не деінде, а саме у правовій доктрині, що, зрештою, не є типовим для внутрішньодержавного права». Водночас він визнає, що «думки вчених завжди залишаються приватними думками й не зобов’язують суди, якщо тільки вони не зібрані (в окремих випадках) у певний кодекс або їм не надано сили закону іншим чином». А. С. Довгерт теж, наголошуючи на великому значенні доктрини для правозастосування як і для законотворчості, зазначає: «Хоча доктрина ще не визнається в Україні як джерело МПП, однак ще в часи існування СРСР судовій та арбітражній практиці були відомі випадки звернення до доктрини для обґрунтування рішення, яке приймається». Зміст наведених висловлювань навряд чи є підставою для висновків щодо зміни ролі доктрини в сучасності.

В юридичній літературі називають ще два джерела права. Поперше, це загальні принципи права. На думку В. В. Лазарева та А. Г. Хабібуліної, вони мають широке застосування саме в міжнародному праві. Розрізняють як джерела права дві групи принципів – принципи права та принципи міжнародного права, які різнить їх правова природа і засоби закріплення.

По-друге, обґрунтовано звертається увага на «засоби так званого недержавного регулювання». На запитання: «В який мірі засоби недержавного регулювання можуть бути віднесені до джерел між-народного приватного права», В. П. Звеков небезпідставно відповідає: «… відповідь на це запитання залежить від визначення права, яке склалося в тій чи іншій правовий системі». Справедливість цього твердження закріплюється й правовою політикою державного регулювання економічних відносин. Відзначною рисою є те, що в окремих сферах державне нормативне регулювання поступово звужується на користь недержавного регулювання, або, як його ще називають, саморегулювання. В Україні ці засоби регулювання в останнє десятиріччя також з’явилися, передусім, в різних сферах економіки. Це різні принципи, стандарти, правила, типові контракти й т. ін.

На можливість саморегулювання вже сьогодні прямо вказує український законодавець в цілій низці законів. Насамперед, в законах другого покоління щодо регулювання ринку фінансових послуг, в тому числі ринку цінних паперів (ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»; ч. 2 ст. 48 Закону України «Про цінні папері та фондовий ринок»; ст. 1 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення»; ст. 24 Закону України «Про кредитні спілки»). Крім того, така форма регулювання відносин може мати місце також в інших сферах господарювання. Вона передбачена законами України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», «Про туризм» й т. ін. З подальшим розвитком ринкової еко-оміки можна очікувати зростання саморегулювання поряд з оптимізацією державного регулювання, а, отже, і зростання значення актів регулювання, які будуть прийматися саморегулюючими організаціями, іншими суб’єктами недержавного регулювання.Деякою мірою це є наслідком глобалізаціонних та демократичних процесів в економіці, зростання обсягу міжнародного приватного обороту, спілкування як у приватному, так і в діловому житті. І ці явища можуть позначитися й на питанні щодо джерел міжнародного приватного права.

Принаймні на правозастовчій практиці зміни щодо можливості використання різних засобів саморегулювання вже позначилися. У зв’язку з цим А. С. Довгерт небезпідставно відзначає якісно нову сітуацію в судовій практиці: «Державні суди все частіше стикаються з розглядом саме міжнародних цивільних справ.... Але ситуація ще є такою, що судді в Україні відчувають значні труднощі у застосуванні інструментарію МПП». Позначилося це й на зако-нодавстві. Тепер вже відповідно до норми ч. 1 ст. 9 Закону України «Про міжнародне приватне право» суд чи інший орган при застосуванні права іноземної держави встановлює зміст його норм не тільки згідно з їх офіційним тлумаченням, практикою застосування, але і доктриною у відповідній іноземній державі.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)