АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VІІІ. Зовнішньоекономічна діяльність держави

Читайте также:
  1. VІІ. Монетарна політика держави
  2. VІІ. Монетарна політика держави
  3. VІІІ. Звільнення з військової служби
  4. VІІІ. список літератури за курсом
  5. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  6. Античні міста-держави Північного Причорномор'я
  7. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  8. Б)Діяльність культурно-освітніх осередків
  9. Боротьба за воз’эднання Украънської козацької держави (1663-1676рр.)
  10. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  11. Взаємини держави і політичних партій

Задача 1

Припустімо, що Україна і Польща виробляють лише два товари – цукор та борошно. Обсяг продукції на одиницю ресурсів подано в таблиці:

 

Країна Цукор Борошно
Україна    
Польща    

 

Визначте:

А. Чи має Україна абсолютну перевагу у виробництві борошна? А цукру?

Б. Чи має Україна порівняльну перевагу у виробництві борошна? А цукру?

В. Яке мінове співвідношення між цукром і борошном склалося б в Україні за відсутності зовнішньої торгівлі?

Г. У яких межах встановляться умови торгівлі в разі вільної торгівлі між Україною та Польщею?

 

Задача 2

Припустімо, що курс гривні до російського рубля становить: 1 гривня = 6 рублям. Українські фірми експортують товар А в Росію, який коштує там 420 рублів. Російські фірми також виробляють продукт А, експортують його в Україну, де його ціна становить 70 грн. Напередодні виборів в Україні курс гривні щодо рубля знизився до 1:5,5. Визначте розмір додаткового доходу, який отримують фірми однієї з країн унаслідок зміни курсу. Обсяг експорту товару А фірмами обох країн однаковий – 50 тис. одиниць.

Задача 3

У таблиці наведено окремі валютні курси (в доларах на одиницю іноземної валюти за станом на середину 1991 року). Заповніть таблицю (останній стовпець таблиці) відповідною ціною долара, вираженою в іноземній валюті. Пам’ятайте про запис належної грошової одиниці.

Валюта Ціна
Кількість доларів за одиницю іноземної валюти Кількість іноземної валюти за 1 долар
Фунт стерлінгів 1.6325 (дол./фунт)  
Франк (Франція) 0.1637 (дол./франк)  
Ієна (Японія) 0.00726 (дол./ієна)  
Вона (Пд. Корея) 0.00138 (дол./вона)  
Марка (Німеччина) 0.5565 (дол.марка)  

 

 

Задача 4

Між країною А й країною Б здійснювалися такі зовнішньоекономічні операції (млн. дол. США): екс­порт товарів та послуг з країни А в країну Б – 250; грошові перекази із країни Б у країну А – 100; імпорт У товарів і послуг у країну А – 230; купівля резидентами країни А цінних паперів фірм країни Б – 110; продаж цінних паперів фірм країни А резидентам країни Б – 70; імпорт золота у країну А – 80.

Складіть платіжний баланс країни А.

 

Задача 5

У країні реальний ВВП становить 1275 млрд. євро, споживчі витрати — 750, валові внутрішні інвес­тиції – 200, податки — 240, бюджетне сальдо – 25 млрд. євро (1,38 % ВВП).

Визначте, чому дорівнює чистий експорт у рівноважній економіці країни Г?

Задача 6

У базовому році вартість споживчого кошика в Україні становила 1500 грн., а в США – 355 дол. В аналізованому році темпи інфляції в Україні дорівнювали 28 %, а в США – 4,2 %. Визначте, чому дорівнює курс гривні у формі прямого котирування згідно з паритетом купівельної спроможності.

Задача 7

У таблиці наведено дані про попит на гривні та їх пропозицію.

 

Ціна гривні в доларах Обсяг попиту на гривні, млн. Обсяг пропозиції гривень, млн..
0,15    
0,17    
0,19    
0.21    
0,23    

Визначте:

а) рівноважний валютний курс гривні;

б) рівноважний валютний курс долара;

в) яку кількість доларів буде куплено на валютному ринку;

г) яку кількість гривень буде куплено на валютному ринку?

 

Задача 8

Розрахуйте сальдо рахунка поточних опе­рацій, сальдо рахунка з капіталом та фінансових опе­рацій і сальдо статті "Помилки та упущення" за таких умов (млн. євро): товарний експорт +1500; товарний імпорт -1560; чисті надходження від послуг +130; чисті доходи -75; чисті зовнішні трансферти +70; рахунок опе­рацій з капіталом -175; прямі інвестиції +140.

Задача 9

Україна здійснює зовнішньоекономічну діяльність з іншими країнами світу. В минулому році загальний дохід населення збільшився на 530 млн. грн. Із кожної гривні споживчих витрат на імпортні товар витрачається 0,3 грн. Гранична схильність до споживання населення дорівнює 0,8, граничний коефіцієнт податків – 0,35. Обчисліть мультиплікатор витрат у відкритій економіці.

Задача 10

Економіка країни А характеризується та­кими макроекономічними показниками: с' = 0,8; m' = 0,1; t = 0,2; Р = 1,0. За минулий рік державні закупівлі товарів та послуг збільшились на 15 млн. євро.

Чому дорівнюють втрати приросту ВВП під впливом імпорту?

Задача 11

Фірма "СІЧ" уклала контракт з однією із фірм США на 500000 дол. Курс гривні до долара – 5,05 грн/дол. Якщо курс гривні знизиться до 5,07 грн. /дол., то що матиме фірма – валютну економію чи збиток?

Задача 12

У минулому році вартість певного набору продуктів у США становила 7 тис, дол., а у Франції – 5 тис. євро.

Визначте паритет купівельної спроможності долара до євро.

Задача 13

Обмінний курс гривні до долара на почат­ку 2001 р. – 5,3 грн/дол. На початку 2002 р. рівень цін у США зріс на 5 %, а в Україні — на 20 %.

Яким має бути на початку 2002 р. номінальний курс гривні до долара, щоб реальний курс залишився без змін?

Задача 14

Розрахуйте сальдо рахунка поточних опе­рацій, сальдо рахунка капітальних операцій за таких умов (млн. грн.):

експорт товарів +2700;

імпорт товарів -2940;

чисті надходження від послуг +180;

чисті доходи -15;

поточні зовнішні трансферти + 65;
рахунок операцій з капіталом -215;
прямі інвестиції +205.

 

Задача 15

Економіка країни характеризується та­кими показниками (млн.. євро): експорт – 44, імпорт – 35, споживчі витрати – 84, інвестиції – 49, державні витрати – 12. Якщо імпорт збільшиться на 6 %, а екс­порт – на 13 %, то чому дорівнюватиме ВВП?

Задача 16

Покажіть початкову рівновагу на валютному ринку для японської ієни. Припустимо, що початкова рівновага є 150 єн за долар. Розгляньте вплив на ринкову рівновагу таких подій:

а) японський уряд вирішив продати значну кількість єн за курсом 160 єн за долар;

б) вищі процентні ставки у Нью-Йорку знижують попит на єну;

в) різко зростає попит американців на “Тойоти” і “Хонди”;

г) Японія платить США доларами за американську військову присутність на Далекому Сході.

 

Задача 17

Розгляньте наступні системи валютних курсів. Золотий стандарт, вільно плаваючі валютні курси, Бреттон-Вудська система. Їхні подібності й відмінності щодо:

а) роль уряду і ринку у визначенні валютного курсу;

б) метод пристосування відносних цін між країнами;

в) метод пристосування відносних цін між країнами;

г) потреба в міжнародному співробітництві та консультаціях при визначенні валютних курсів.

д) можливість для встановлення і різних невідповідностей у курсах валют.

Задача 18

Визначте, чи кожне з наведених далі тверджень правильне чи неправильне поясніть чому. Якщо неправильне, то дайте правильне твердження.

А. “Ми, мексиканці, ніколи не можемо успішно конкурувати з північним колосом. Його фабрики надто ефективні, він має надто багато комп’ютерів і устаткування, а технічний рівень надто високий. Нам потрібні мита, бо ми не можемо нічого експортувати”.

Б. “Унаслідок міжнародної торгівлі споживання країни може вийти за криву її виробничих можливостей”.

В. “Якщо американські робітники стануть об’єктом неприборканої конкуренції з боку дешевої іноземної робочої сили, то наша реальна зарплата обов’язково впаде”.

Г. “Платіжний баланс по поточних операціях країни не потребує зрівноваженості з кожною країною, але він мусить бути зрівноваженим багатосторонньо, тобто з усіма країнами в цілому”.

Д. “Принцип порівняльної переваги можна застосувати однаково добре і до домогосподарств, і до міст, і до штатів, як його застосовують до країн та континентів”.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)