АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Науково – дослідне завдання: написати вітальну промову до Дня вчителя

Читайте также:
  1. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  2. Бібліографічний опис джерел, використаних у науковому дослідженні
  3. ВИБІР, ОБГРУНТУВАННЯ І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
  4. Види та форми науково-дослідної роботи студентів
  5. Вимоги ергономіки щодо організації наукової праці
  6. Вступне слово вчителя.
  7. ГЛАВА 2. ОСОБИСТІСТЬ УЧЕНОГО І ТЕХНОЛОГІЇ НАУКОВОЇ ТВОРЧОСТІ
  8. Глава 44 ДОГОВІР НА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ
  9. Джерела наукової інформації та їх роль у науково-дослідницькій роботі
  10. Для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент і адміністрування» навчально-наукового центру післядипломної освіти
  11. до оформлення і подання науково-дослідницьких робіт та тез
  12. Документальні колекції науково-історичних товариств в Україні 19 – початку 20 ст.

Практична частина

1.Опрацювати матеріал за посібником Т.Б. Гриценко «Українська мова та культура мовлення». – Київ, 2005, коротко законспектувати с. 56-66

2. Учням 4-го класу запропонували описати полуницю. Перед вами два твори. Хто з учнів, на вашу думку, правильно зрозумів і виконав завдання? Хто не справився із завданням? Чому?

У на­шо­му са­ду роз­ц­ві­ла по­лу­ни­ця. Не­за­ба­ром бі­лі пе­лю­с­т­ки опа­ли і з‘я­ви­ли­ся зе­ле­ні яго­ди. З ко­ж­ним днем во­ни ста­ва­ли все біль­ші і біль­ші. На­ре­ш­ті по­лу­ни­ця по­чер­во­ні­ла. Ми зі­бра­ли спі­лі яго­ди, при­не­с­ли на ве­ран­ду і роз­кла­ли по сто­лі.

На сто­лі ле­жать по­лу­ни­ці. Які во­ни га­р­ні і рі­з­ні! Од­на ягід­ка скла­да­є­ть­ся з до­льок, як ман­да­рин. Тіль­ки доль­ки в неї ви­пу­к­лі, те­м­но-­чер­во­ні, а са­ма яго­да не кру­г­ла, а ви­тя­г­ну­та. Злі­ва від неї ве­ли­ка яс­к­ра­во-­чер­во­на по­лу­ни­ч­ка. Во­на як ма­лень­ке чер­во­нень­ке яб­лу­ч­ко. А ось і ці­ла гру­до­ч­ка по­лу­ни­чок. У кожної ягідки зелений комірець. Дуже гарно!

3.Паламар Л.М., Кацавець Г.М. українське ділове мовлення. – К.: Либідь, 1997. – С. 58. – Впр. 3 (письмовий переклад тексту).

4.Зі словника іншомовних слів виписати значення слів автохтон, концепція, ареопаг і ввести їх до складу словосполучень.

5.За­пи­шіть ури­вок, ви­зна­чи­в­ши йо­го сти­льо­ві озна­ки, фо­не­ти­ч­ною транс­к­ри­п­ці­єю. По­яс­ніть ар­ти­ку­ля­цію го­ло­с­них і при­го­ло­с­них

Юрась Хме­ль­ни­чен­ко – мо­лод­ший син ге­ть­ма­на Бо­г­да­на Хме­ль­ни­ць­ко­го та йо­го пер­шої дру­жи­ни Ган­ни Со­м­кі­в­ни. На­ро­ди­в­ся він 1641 ро­ку в Субо­то­ві. Пі­с­ля смер­ті ба­ть­ка 1657 ро­ку ко­за­ць­ка ра­да в па­м`ять за­слуг Бо­г­да­на про­го­ло­си­ла ші­с­т­на­д­ця­ти­лі­т­ньо­го Юр­ка ге­ть­ма­ном Укра­ї­ни. Од­на­че зго­дом стар­ши­на зба­г­ну­ла, що юна­ко­ві ще не під си­лу ге­ть­ман­сь­ка бу­ла­ва. При­слу­ха­в­шись до по­рад сво­їх при­бі­ч­ни­ків, Юр­ко по­клав бу­ла­ву, яку від­да­ли до рук ге­не­раль­но­го пи­са­ря Іва­на Ви­гов­сь­ко­го. Юрась по­їхав до Ки­є­ва за­вер­шу­ва­ти свою осві­ту в ко­ле­гі­у­мі, яку по­чав ще за жит­тя батька… (В.Антонович)

 

6. Зро­біть по­в­ний сти­лі­с­ти­ч­ний роз­бір те­к­с­ту за по­да­ною схе­мою:

1.Стиль те­к­с­ту. 2. Фун­к­ція. 3. Сфе­ра вжи­ван­ня. 4. За­галь­ні озна­ки. 5. Мо­в­ні осо­б­ли­во­с­ті: а) фо­не­ти­ч­ні; б) ле­к­си­ч­ні; в)фра­зе­о­ло­гі­ч­ні; г)сло­во­тві­р­ні; д)мор­фо­ло­гі­ч­ні; е)син­та­к­си­ч­ні); є)тро­пи й сти­лі­с­ти­ч­ні фігури.

Осінній господар

Осінь… Ха­зяй­нує Жо­в­тень скрізь, де не глянь. Убрав зо­ло­том са­ди, лі­си, пар­ки і стру­шує до­до­лу жо­в­те ли­с­тя­ч­ко…

Ну на­ві­що ти, Жо­в­т­ню, роз­би­ра­єш де­ре­ва? За­ли­шив би їм ще вбран­ня, во­но ж та­ке га­р­не…

Та не слу­хає Жо­в­тень ні­ко­го: знай своє ді­ло ро­бить. І ко­ли тіль­ки він спо­чи­ває? Про­ки­да­ю­ть­ся лю­ди ра­но – еге! Жо­в­тень ці­лу ніч пра­цю­вав. При­по­ро­шив срі­б­ля­с­тим іне­єм да­хи, вкрив па­мо­ро­з­зю зе­м­лю, на­віть ма­лень­кі ка­лю­ж­ки схо­вав під тон­ки­ми ске­ль­ця­ми льоду, і сидить те­пер десь, ми­лу­є­ть­ся на свою ро­бо­ту. І ду­має, що всім це до впо­до­би. Зві­с­но ж ні! Пер­ший, хто руй­нує йо­го пра­цю, - кра­с­не со­не­ч­ко. Пі­дійма­є­ть­ся со­не­ч­ко ви­ще, ви­ще, і вже гля­нь­те: й слі­ду від па­мо­ро­зі не зо­ста­ло­ся (Ю.Старостенко).

7.Виписати українські прислів’я та приказки про силу й красу слова.

 

8.До по­да­них імен­ни­ків до­бе­ріть з ду­жок по­трі­б­ні за змі­с­том озна­чен­ня. Ар­гу­мен­туй­те свій ви­бір.

..на­го­лос,..ре­чен­ня,..чи­с­лі­в­ник,..ніж,..цех (скла­д­ний, скла­до­вий, скла­даль­ний, скла­д­ний, скла­де­ний);..мо­лодь,..зал,..кни­ж­ка,..кон­фе­ре­н­ція(читаний, чи­та­ць­кий, чи­таль­ний, чи­та­ю­чий); ос­т­ро­ви,..по­гля­ди,..стан (ма­те­рі­а­лі­с­ти­ч­ний, ма­те­рі­аль­ний, ма­те­ри­ко­вий);..по­го­да,..ап­па­рат,..ри­ба,..мі­тинг (лі­та­ю­чий, льо­т­ний, лі­таль­ний, лі­ту­чий);..роз­ша­ру­ван­ня,..твір,..му­зи­ка (кла­си­ч­ний, кла­с­ний, кла­со­вий);..при­су­т­ність,..за­ймен­ник,..ви­па­док (осо­б­ли­вий, осо­би­с­тий, осо­бо­вий).

 

 

Література

Бабич Н. Основи культури мовлення. – Львів: Світ, 1990. – С. 1– 12.

Климова К.Я. Віч-на-віч з мовою: Методичний посібник. – Житомир, 2001. – С. 4 – 6.

Коваль А.П. культура ділового мовлення. К.: Вища шк., 1982. – С. 15 – 20.

Культура української мови / За ред. В.М.Русанівського. – К.: Либідь, 1990. – С. 8 – 40.

Пентилюк М. Культура мови і стилістика. – К.: Вежа, 1994. – С. 5 – 8.

Радчук В. Мова в Україні і українська мова. // Урок української. – 2000. – № 9. – С. 12 – 14.

Сагач Г. Золотослів: Навч. посібник. – К.: Райдуга, 1993. – С. 45 – 46, 110 – 112.

 

 

Практичне заняття № 2-3

 

Виражальні засоби художньго мовлення. Засоби емоційно-образної виразності. Виразність мовлення.

МЕТА: Сформувати у студентів знання про засоби емоційно-образної виразності, тропи як засоби емоційно-образної виразності, удосконалити вміння визначати тропи в художньому тексті, створювати власні засоби виразності, збагачувати активний словник студентів шляхом звернення до фольклорних джерел та зразків української класики.

УМІННЯ І НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАНЯТЬ.

Студенти повинні оволодіти зазначеними вище знаннями про засоби художньої виразності, визначити тропи в художньому тексті, створювати засоби виразності у власному висловлюванні.

ПЛАН:

1. Орфоепічні норми літературної мови і дикція. Система роботи майбутнього вчителя над удосконаленням дикції.

2. Місце партитури в підготовці до виразного читання художнього тексту.

3. Виражальні засоби художнього мовлення.

4. Засоби емоційно-образної виразності.

5. Використання тропів як засобів виразності й образності.

6. Особливі синтаксичні структури.

Домашня робота

1. Зі словника іншомовних слів виписати значення слів гобелен, імітація, манускрипт і ввести їх до складу словосполучень.

2. Перекладіть українською мовою, уникаючи калькування та повторів:

Уважаемый Игорь Игоревич!

Рады сообщить Вам, что БГПУ (написать полностью) в 2012 году отмечал важную дату – 80-летие со дня своего существования. К этому событию на факультетах и в институтах нашего университета было проведено ряд мероприятий: организовано проведение флеш-моба, отрыто музей истории БГПУ, издано пятую часть летописи нашего учебного заведения. Все мероприятия прошли на высоком профессиональном уровне, а в ГДК прошел концерт, на котором выступили коллективы художественной самодеятельности Института психолого-педагогического образования и искусств. Искренне благодарим за оказанную материальную помощь в издании важнейшего научного труда для нашего коллектива – издание коллективной монографии профессорско-преподавательского состава. С уважением, от имени всего педагогического коллектива

Алферова Раиса Ильинична.

3. Написати твір-мініатюру – продовжити вислів К.Станіславського “Робота актора над собою”: “Справжній священнослужитель у всяку хвилину свого перебування в храмі почуває в ньому наявність вівтаря. Справжній актор повинен завжди почувати в театрі близькість сцени…”. Справжній учитель, на мою думку…

4. Із словника іншомовних слів виписати значення слів скрупульозний, симбіоз, прецедент й увести їх до складу словосполучень.

5. Продовжіть віршовані рядки та назвіть їх авторів:

· У щастя людського два рівних є крила…

· Страшні слова, коли вони мовчать…

· Буду я навчатись мови золотої…

· О слово рідне! Орле скутий!..

· Ще не вмерла України…

6. Запишіть українською мовою:

"Профессор Б.Н.Головин был автором первуй вузовской программы по курсу "Основы культуры речи" и первого ученика по этому курсу. В ценре внимания книги – коммуникативные качества современной литературной речи, а главная её задача состоит в теоретическом обосновании и практическом описании культуры речи как совокупности определённых коммуникативных качеств в их системе" (Л.Скворцов).

Завдання 7. Виправте помилки, допущені у вживанні прийменникових конструкцій.

З гідно поданої заяви. Відповідно з інструкцією. Не дивлячись на зміну у регламенті. Комісія по складанню проекту постанови. У відповідності з наказом. По закінченню зборів. Заходи по дотриманню чинного законодавст­ва. Згідно до запропонованого списку. У залежності від виду документа. По формі документи бувають стандартні й індивідуальні. Тексти документів складаються по затвердженій формі.. Імміграція в США по програмі “Зелена карта”.

Науково – дослідне завдання: написати вітальну промову до Дня вчителя.

 

 

Практичне заняття № 4

тема: Виразне читання вголос. Особливості виконання прозових творів

 

МЕТА: Ознайомлення студентів з рекомендаціями щодо техніки читання прозових творів різних жанрів, повторити тему „Функціональні стилі мовлення”, удосконалення вмінь виразного читання прозових творів різних жанрів.

УМІННЯ І НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАНЯТЬ.

Студенти повинні усвідомити спільне і відмінне у читанні вчителя і виконавя-митця, виробити вміння виразного читання казки, оповідання, нарису, науково-популярної статті.

ПИТАННЯ З ТЕМИ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО НАВЧАННЯ ТА ОСМИСЛЕННЯ.

1. Прочитайте текст[2:4-5]. Що спільного у творчій роботі вчителя і читця-професіонала? Чим відрізняється виразне читання вчителя від виконавської діяльності актора?

 

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ:

1. Засоби емоційно-образної виразності (бачення читця, його ставлення до прочитаного, розуміння підтексту твору, майстерність спілкування зі слухачами)

2. Особливості виразного читання оповідань, нарисів, науково-популярних статей.

3. Особливості виразного казок.

 

ЗАВДАННЯ З ВИВЧЕННЯ ПІДРУЧНИКІВ, ПЕРШОДЖЕРЕЛ:

1. Ознайомтесь з рекомендаціями А.Й.Капської [2:157, 161] щодо техніки читання прозових творів різних жанрів. Як пов’язаний матеріал даної теми з попереднім теоретичним матеріалом про виразність мовлення?

2. Прочитайте текст [3:115] і перекажіть його за складеним планом. Доберіть заголовок, у якому сформульовано основну думку.

3. Повторіть тему “Функціональні стилі мовлення”. Визначте особливості ділового, наукового і публіцистичного стилів мовлення. Ознайомтесь зі статтею Г.А.Олійника[5: 204-205] і охарактеризуйте нариси і науково-популярні статті як прозові жанри.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОАНАЛІЗУ І САМОКОНТРОЛЮ:

Виразне читання пропонованих викладачем прозових творів.

Практична частина

1. Підготуватися до виразного читання оповідання Михайла Слабошпицького «Чудасія на балконі» за ролями (читанка, 4 клас).

2. Підготуватися до виразного читання казки «Мудра дівчина» (читанка, 4 клас)

3. Підготуватися до виразного читання нарису (за власним вибором).

4. Із словника іншомовних слів виписати значення слів фемінізація, утопія, філігрань й увести їх до складу словосполучень

5. Із переліку слів вибрати ті, які вживаються зі словами-паронімами, обґрунтувати свій вибір:

Хронічний (епізод, фільм, гастрит); чисельні (збори, різниця); корисні (вчинки, процедури); досвід (практичний, лабораторний); доповідь (змістовна, змістова); зауваження (змістового, змістовного) характеру; уряд (нинішній, теперішній); схарактеризуйте (обсяг, об’єм) понять; (обсяг, об’єм) дисертації; (обсяг, об’єм) відра; (рятувальний, рятівний) круг, експедиція; (рятувальний, рятівний) переправа, роботи, люди всіх (континентів, контингентів).

6.Перекласти українською:

Лопнуть (луснути) со смеху, лопнуло (увірвався) терпение, лопнул (лопнув) стакан, лопнула (лопнула) струна, лопаются (розпукуються) на деревьях почки.

• Чувство собственного достоинства (почуття власної гідності), оценить по достоинству (оцінити по заслузі, належним чином), купюры достоинством 100 гривен (купюри вартістю, номіналом 100 гривень).

• Запомните следующее (запам’ятайте ось що або таке), следующий за мной мальчик (наступний за мною хлопчик або: хлопчик, який іде за мною), на следующее десятилетие (на наступне десятиріччя або десятиліття), следующий номер журнала (наступний номер журналу або число часопису), приметы следующие (прикмети такі), следовать по маршруту (прямувати (іти, рухатися) за маршрутом), следующие мероприятия (такі заходи), за весной следует (настає) літо.

 

Література

1. Білоус П.В. Основи літературознавства: Курс лекцій. – Житомир, 1998. – С. 43 – 46.

2. Капська А. Виразне читання. – К.: Вища шк., 1986. – С. 57 – 118.

3. Капська А. Виразне читання. Практичні і лабораторні заняття: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1990. – С. 113 – 134.

4. Климова К.Я. Віч-на-віч з мовою: Методичний посібник. – Житомир, 2001. – С. 67 – 76.

5. Олійник Г. Виразне читання: Основи теорії: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1995. – С. 161 – 188.

 

Практичне заняття № 5

тема: Особливості виконання поетичних творів

 

МЕТА:Ознайомлення студентів з рекомендаціями щодо читання поетичних творів різних жанрів, поглибити знання про поетичні засоби, удосконалення вмінь виразного читання громадянської, філософської, пейзажної, інтимної лірики, байок.

УМІННЯ І НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАНЯТЬ.

Студенти повинні уміти визначати жанр поетичного твору, виразно читати, виконуючи літературознавчий аналіз твору, визначати особливості техніки його виразного читання.

ПЛАН:

 

1. Особливості виразного читання громадянської лірики.

2. Особливості виразного читання філософської лірики.

3. Особливості виразного читання інтимної лірики

4. Особливості виразного читання байок.

 

ЗАВДАННЯ ПО ВИВЧЕННЮ ПІДРУЧНИКІВ, ПЕРШОДЖЕРЕЛ:

1. Прочитайте і запам’ятайте вислови, щоразу звертайтесь до них під час підготовки до виразного читання перед слухачами.

Читання лірики — це постійне злиття думок, по­чуттів, настрою автора і виконавця. Але цей процес не відбувається за один якийсь момент натхнення. Він, як своєрідне горнило, переплавляє і зливає в одне і авторський задум, і задум виконавця, і їхні думки і почуття. А.Капська

Спитайте природу, інтуїцію, як і чим вони передають іншим свої бачення. Не будемо заважати роботі підсвідомості, а краще навчимося включати в творчість свою душевну і органічну природу і зробимо чуйним і чутливим наш звуковий, мовний та інші апарати втілення, якими можна передавати свої внутрішні почування, думки, бачення.

К.Станіславський

2. Ознайомтесь із правилами виконання поетичних творів, різних за тематикою[5:199-202],[3:159-160].

Практична частина

1.вивчити напам’ять і підготувати для виразного читання ліричний вірш (за власним вибором).

2.вивчити напам’ять і підготувати для виразного читання байку (за власним вибором).

3.Із словника іншомовних слів виписати значення слів цитадель, аташе, флористикай увести їх до складу словосполучень.

4.Переписати речення, добираючи з дужок потрібне слово, й обґрунтувати свій вибір:

• Верховна Рада ( ухвалила, прийняла) закон про збереження енергії. Депутат (порушив, підняв) надзвичайно актуальне питання. На зборах ухвалили (правильне, слушне, доречне, вірне) рішення. Я отримав номер (абонементської, абонентської) скриньки. Олена справляє (афектне, ефектне) враження. Сьогодні у метро не працював (екскаватор, ескалатор). Опозиція запропонувала парламентові дуже (дорогий, коштовний, затратний) закон. Нема потреби (доводити, доказувати) слушність нашого рішення. (Тривалий, довгий) час ми листувалися. (Іншого, другого) разу прийшли колеги.

5.Знайти порушення законів милозвучності української мови, виправити їх:

• Живемо у Одесі, оселились в Києві, оселилися у Ужгороді, зайшов в вагон, робітники і інженери, наука і освіта, дерева і кущі, прийшов й запитав, в кімнаті у Оксани, Степан й Галина, троянди і айстри, вовк й ягня.

• В своїй хаті й стіни помагають. Й баран буцне, як заче- пиш. У усякої троянди свої колючки. І удень з каганцем його не знайдеш. Мліє степ в малинових променях передвечірнього сонця. Поспіли груші і яблука на Спаса. Малина і ожина одійшли давно.

6.Знайти русизми та російські кальки, виправити мовні недоліки:

Тепер підписку на газети, журнали можна зробити в любому поштовому відділенні.

Керівництво нашого підприємства рахує, що ваша фірма невчасно розраховується за (надані, отримані) послуги.

Другими словами, з таким фінансуванням ми не зможемо як слід кормити дітей.

Покорміть дітей і вложіть їх спати. Поговоримо один на один.

Не мішайте виступаючому! На тій неділі попрацюємо в округах.

Не дивлячись на круглодобове чергування, розкрадання все ж трапляються.

Буду відноситись до цих пропозицій з небезпекою

На урочистому вечорі його поведінка була нетактичною.

Висловлені пропозиції представляють інтерес для підприємства.

Література

 

1. Білоус П.В. Основи літературознавства: Курс лекцій. – Житомир, 1998. – С. 46.

2. Капська А. Виразне читання. – К.: Вища шк., 1986. – С. 57 – 118.

3. Капська А. Виразне читання. Практичні і лабораторні заняття: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1990. – С. 134 – 143.

4. Климова К.Я. Віч-на-віч з мовою: Методичний посібник. – Житомир, 2001. – С. 77 – 88.

5. Олійник Г. Виразне читання: Основи теорії: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1995. – С. 193 – 200.

 


 

 

Самостійна робота № 6

тема: Особливості виконання драматичних творів

 

МЕТА:Ознайомлення студентів з рекомендаціями щодо читання поетичних творів різних жанрів, поглибити знання про поетичні засоби, удосконалення вмінь виразного читання громадянської, філософської, пейзажної, інтимної лірики, байок.

УМІННЯ І НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАНЯТЬ.

Студенти повинні уміти визначати жанр поетичного твору, виразно читати, виконуючи літературознавчий аналіз твору, визначати особливості техніки його виразного читання.

ПИТАННЯ З ТЕМИ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО НАВЧАННЯ ТА ОСМИСЛЕННЯ.

Прочитайте. Поясніть, яку мету ставить учитель при3: 94уривок з посібника А.Й.Капської підготовці до читання ліричного твору перед слухачами-учнями початкових класів?

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ:

 

 

1.Підготувати для виразного читання (за ролями) фрагмент драматичного твору (за власним вибором).

2.Чому, на Вашу думку, далеко не всі батьки регулярно відвідують батьківські збори. Як у майбутньому Ви – майбутній вчитель початкових класів – будете вирішувати цю проблему? Змоделюйте фрагменти спілкування з батьками (письмово).

Література

1. Білоус П.В. Основи літературознавства: Курс лекцій. – Житомир, 1998. – С. 46.

2. Капська А. Виразне читання. – К.: Вища шк., 1986. – С. 57 – 118.

3. Капська А. Виразне читання. Практичні і лабораторні заняття: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1990. – С. 134 – 143.

4. Климова К.Я. Віч-на-віч з мовою: Методичний посібник. – Житомир, 2001. – С. 77 – 88.

5. Олійник Г. Виразне читання: Основи теорії: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1995. – С. 193 – 200.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)