АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Короткі теоретичні відомості. Всі роботи, за винятком тих, виконання яких можливе лише при працюючому двигуні (прослухування, регулювання тощо)

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  6. Базові відомості
  7. ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАТЕВОЇ САМОСВІДОМОСТІ
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Втрата свідомості, травми
  12. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.

Всі роботи, за винятком тих, виконання яких можливе лише при працюючому двигуні (прослухування, регулювання тощо), потрібно проводити лише після повної зупинки машини і виключення двигуна. Начіпне знаряддя необхідно опустити на землю або спеціальну підставку. Під час проведення технічного обслуговування біля машини не повинно бути сторонніх осіб.

Забороняється заводити перегрітий двигун, знаходитися під машиною при працюючому двигуні і піднятим робочим органом (відвалом, ковшом, заслінкою), утримуваним гідроциліндром або канатом. При виконанні робіт під робочим органом необхідно поставити надійний упор і заглушити двигун.

Не допускаються до управління машинами сторонні особи. Мити машину гарячою водою слід в брезентових рукавицях, а для очищення її та складових частин від пилу і ґрунту використовувати щітки. Використання сучасних засобів технічного обслуговування машинно-тракторного парку дає можливість значно поліпшити умови праці, механізувати трудомісткі роботи. Проте оснащення станцій, пунктів технічного обслуговування і пересувних засобів складним обладнанням, приладами і пристроями підвищує вимоги до обслуговуючого персоналу як з експлуатації обладнання, так і з охорони праці. Всі робітники, зайняті технічним обслуговуванням машин, повинні добре знати правила техніки безпеки, охорони праці і суворо їх виконувати.

Для запобігання випадкам виробничого травматизму, отруєння, виникненню вогнищ до роботи з стаціонарними і пересувними засобами технічного обслуговування допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку по влаштуванню і правилах експлуатації цих засобів, а також з техніки безпеки і протипожежних заходів.

Під час огляду потрібно уникати доторкання до нагрітих частин машин, обладнання двигуна. Очищати двигун слід лише після того, як він охолоне.

Зовнішнє очищення і миття машини слід проводити тільки на спеціально обладнаному майданчику. При цьому робітник обов'язково повинен надівати захисні окуляри, фартух, рукавиці і гумові чоботи. Для очищення від бруду необхідно користуватись скребками. Гарячий водяний струмінь має температуру 80°С, а пароводяний - 100°С, тому неуважність під час миття може призвести до опіків. Категорично забороняється перебувати у зоні дії водяного струменя, а також спрямовувати струмінь води у бік, де перебувають люди. Для запобігання забрудненню очей, травм потрібно очищати масляний і водяний радіатори та інші складові частини струменем стиснутого повітря у захисних окулярах і рукавицях, причому струмінь повітря спрямовувати від себе.

При проведенні паливно-маслозаправних робіт слід пам’ятати, що нафтопродукти мають ряд специфічних властивостей, які потребують особливо уважного виконання правил техніки безпеки і протипожежних заходів. Внаслідок внутрішнього тертя рідин, тертя об стінки трубопроводів та ємності під час перекачування, відпуску і транспортування у нафтопродуктах утворюються і нагромаджуються заряди статичної електрики. Тому ті частини установок, де можуть нагромаджуватись заряди, потрібно надійно заземлювати.

Заправляти місткості і баки машин паливом і маслом потрібно лише закритим способом за допомогою рукавів і роздавальних кранів.

При заправці відстань між машинами повинна бути не менше 3 м. Не можна проводити регулювальні роботи і усувати несправності у машин, які розміщені ближче як 15 м від поста заправки. Під час грози заправку машини паливом слід припинити.

При використанні маслозаправного обладнання необхідно контролювати справність запобіжних пристроїв, кришок горловин баків. Працювати на установках з несправними запобіжними клапанами, кришками, що мають неповну кількість кріпильних деталей, не дозволяється. Категорично забороняється створювати у баках установок тиск, що перевищує допустимий, знімати кришки з горловин баків і бункера для мастильного матеріалу при надлишковому тиску в них.

Для всіх механізаторів, машини яких обслуговуються пересувними агрегатами, не рідше одного разу на рік повинен проводитись інструктаж з будови агрегатів, правил їх експлуатації, безпечних і правильних прийомів робіт, техніки безпеки і протипожежних заходів. Оскільки на агрегатах встановлені місткості для нафтопродуктів, а також ресивери для стиснутого повітря, що працюють під тиском від 0,2 до 1,0 МПа, необхідно суворо додержувати правил влаштування і безпечної експлуатації судин, що працюють під тиском. Згідно з цими правилами до експлуатації судин допускаються особи, що досягли 18 років, пройшли медичний огляд, виробниче навчання, перевірку знань кваліфікаційною комісією та інструктаж з безпечного обслуговування цих судин, мають посвідчення за підписом голови комісії. Періодична перевірка знань персоналу з обслуговування агрегатів повинна здійснюватись не рідше ніж через рік. Оцінку знань і дату перевірки записують у спеціальний журнал за підписом особи, яка проводила перевірку.

 

Рекомендована література

1. Вахламов, В. К. Автомобілі. Експлуатаційні властивості // В. К. Вахламов. – М.: Академія, 2006. – 240 с.

2. Суслов, А. Г. Якість машин: довідник. В 2 т. Т. 1 // А. Г. Суслов, Э. Д. Браун, Н. А. Виткевичтаінші. – М.: Машинобудівництво 1995. – 256 с.

3. Косюр Г.М. Історія інженерної діяльності. // Г.М. Косюр. – Рівне. –НУВГП.–2007р. –120с.

4. Марков, О. Д. Автосервіс. Ринок, автомобіль, клієнт / О. Д. Марков. – М.: Транспорт, 1999. – 270 с.

5. Кузнецов, Е. С. Технічна експлуатація автомобілів: навчальний посібник для ВУЗів. 4-е ня., / Е.С. Кузнецов, А. П. Болдин, В. М.Власов та інші. –М.: Наука, 2004. – 535 с..

6. Закон України «Про освіту».

7. Закон України «Про транспорт».

8. ДНАОП 0.00-1.28-97. Правила охорони праці на автомобільному транспорті.

9. ДСН 3.3.6.042-99. Державні санітарні норми параметрів мікроклімату у виробничих приміщеннях. - К.: МОЗ України, 2000.

10. Короткий автомобільний довідник / И. А. Венгеров [та інші.]; під ред. А. П. Насонова; Фонд «Сертифікація автотранспорту», Науково-винахідницький інститут автомобільного транспорту. – М.: Трансконсалтінг. – 2002; Т. 1: Автобуси: довідник. – М., 2002. – 353 с.; Т. 2: Вантажні автомобілі: довідник. – М., 2004. – 667 с.

11. Легкові автомобілі: довідник, Ч. 1. – М., 2004. – 482 с.: та Ч. 2. –М., 2004. – 557 с..


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)