АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Оцінка персоналу

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  6. IV. Оцінка вибуття запасів
  7. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  8. А)задолженность персоналу по оплате труда
  9. Адаптація персоналу.
  10. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  11. Аналіз рольової структури персоналу
  12. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи

Сутність процесу оцінки персоналу. Оцінка трудової діяльності орієнтована на результати праці. Фактори, які впливають на оцінку результативності праці персоналу. Цілі оцінки результатів діяльності персоналу. Оцінка результатів роботи працівників. Поняття атестації. Суть процесу атестації. Атестаційна співбесіда. Методи атестації: метод стандартних оцінок, порівняльні методи, управління за допомогою установки цілей. Бесіди зі співробітниками після атестації. Рекомендації організаторам програми атестації. Нетрадиційні методи оцінки персоналу: 360о атестація, психологічні методи оцінки, застосування комплексу методів центрами оцінки персоналу. Непрямі методи оцінки персоналу: оцінка характеру людини, оцінка зовнішності людини.

Тема 9. Адаптація, профорієнтація, оптимізація персоналу

Поняття адаптації. Соціальна адаптація. Професійна орієнтація. Первинна та вторинна адаптація. Професійна, психофізіологічна, соціально-психологічна адаптація. Професійна орієнтація в організаціях Японії та США. Аспекти адаптації робітників, закріплені законодавством України. Адаптація людини до роботи та адаптація роботи до людини. Стратегії адаптації. Цілі системи управління адаптацією та профорієнтацією в організації.

Суть процесу оптимізації персоналу. Звільнення. Поради керівникові щодо звільнення підлеглого. Правила звільнення. Альтернативи звільненню. Плинність кадрів: фізична й психологічна. Обставини, які зумовлюють плинність кадрів. Підстави припинення трудового договору. Умови переведення працівника на іншу роботу.

 

Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем Кількість годин
денна форма
усього у тому числі
л п лаб інд с.р.
             
Модуль 1. Концептуальні основи управління персоналом
Змістовий модуль 1.Концептуальні основи управління персоналом
Тема 1. Предмет, метод та завдання курсу «Управління персоналом»            
Тема 2. Концепція управління персоналом            
Тема 3. Персонал як об’єкт управління            
Тема 4. Кадрова служба організації            
Тема 5.Планування персоналу            
Разом за змістовим модулем 1            
Модуль 2. Процеси управління персоналом організації
Змістовний модуль 1. Процеси управління персоналом організації
Тема 6. Набір і відбір персоналу            
Тема 7. Навчання персоналу, підготовка керівників            
Тема 8. Оцінка персоналу            
Тема 9. Адаптація, профорієнтація, оптимізація персоналу            
Разом за змістовим модулем 2            
Усього годин            

Теми семінарських занять

N з/п Назва теми Кількість годин
1. Предмет, метод та завдання курсу «Управління персоналом»  
2. Концепція управління персоналом  
3. Персонал як об’єкт управління  
  Кадрова служба організації  
5. Планування персоналу  
6. Набір і відбір персоналу  
7. Навчання персоналу, підготовка керівників  
8. Оцінка персоналу  
9. Адаптація, профорієнтація, оптимізація персоналу  

Самостійна робота

N з/п Назва теми Кількість годин
  Пояснення предмету, методу дисципліни, її завдань, структури та взаємозв’язку з іншими дисциплінами. Вміння визначити роль дисципліни в організаційно-економічній підготовці спеціалістів. Пояснення удосконалення методів та процесів управління персоналом.  
  Пояснення поняття та складових концепції управління персоналом: методології, системи та технології управління персоналом З’ясування сутності функціонального і процесного підходів в управлінні персоналом Пояснення мети, задач та функцій управління персоналом, принципів управління персоналом і принципів побудови системи управління персоналом. Вміння визначити методи управління персоналом: адміністративні, організаційні, економічні, соціально-психологічні. З’ясування еволюції управління персоналом.  
  Визначення поняття “персонал”, “людські ресурси”, “трудові ресурси”, що розглядаються на макро- та мікрорівнях. Пояснення активних та потенційних трудових ресурсів. З’ясування зайнятості як економічної категорії, видів зайнятості: первинної, вторинної, неповної, тіньової. Визначення рівня безробіття, фрикційного, структурного та циклічного безробіття Аналіз інтегральної характеристики потенціалу співробітників організації: робоча сила, трудовий потенціал, “людський капітал” організації. Визначення чисельності персоналу організації: фактичної та планової. З’ясування понять «постійні», «тимчасові» та «сезонні робітники». Пояснення табельних записів, обороту кадрів, ступеню мобільності персоналу: абсолютні та відносні показники обороту та плинності кадрів. Визначення балансу руху кадрів та соціальної структури персоналу: статистичної й аналітичної; поняття категорії персоналу. З’ясування класифікації персоналу на робітників і службовців. Визначення поняття адміністрації, професії та спеціальності. Пояснення. Класифікацій персоналу за віком, стажем, формами та системами оплати праці, за рівнем освіти, статтю. Вміння пояснити сутність професійної компетентності і її різновиди: функціональної, інтелектуальної, ситуативної, соціальної; професійної придатності, компетенції; та специфіки людських ресурсів.  
  Пояснення кадрової служби організації,факторів її ефективної роботи.. Визначення ефективності організації служби управління персоналом, її організаційної структури. З’ясування поняття посади, посадової інструкції менеджера з кадрів.  
  Пояснення суті процесу планування персоналу, місця планування персоналу в загальному процесі управління персоналом. Вміння пояснити етапи планування людських ресурсів,кількісну і якісну оцінку потреби в персоналі, прогнозування чисельності персоналу Пояснення методів прогнозування потреб у людських ресурсах: методу екстраполяції, методу експертних оцінок, застосування комп’ютерних моделей; методів планування персоналу у вітчизняній практиці управління: балансових, нормативних, математико-статистичних, лінійного програмування; номенклатурного та методу на основі насиченості. З’ясування балансового рівняння, балансу робочого часу, норм: праці, часу, чисельності, виробітку, обслуговування. Вміння пояснити номенклатуру посад та внутрішньоорганізаційні фактори, які впливають на потреби організації в персоналі. Вміння провести розрахунок кількості відносин між керівником і його підлеглими. З’ясування можливостей прогнозування чисельності персоналу, зовнішніх джерел зміни потреби організації в кадрах. Визначенняструктури типового оперативного плану роботи з персоналом в організації, інформації про персонал. Вміння провести розрахунок чисельності персоналу: поточний або оперативний і довгостроковий або перспективний.  
  Визначенняпоняття прийому на роботу та елементів процесу прийому на роботу. Пояснення сутності, значення процесу набору персоналу, набору персоналу зовні та в самій організації; переваг та недоліків внутрішніх і зовнішніх джерел набору персоналу; методів набору персоналу. В З’ясування вербування персоналу, набору персоналу в навчальних закладах. З’ясування ролі місцевих центрів зайнятості, приватних агентств з відбору кадрів. Визначенняопосередкованого вербування персоналу, презентацій та ярмарок вакансій; використання засобів масової інформації, реклами в пресі. Пояснення змісту оголошення про прийом на роботу; пабліситі, методу чекання осіб, які “навмання” пропонують свої послуги; набору персоналу за допомогою співробітників організації, вторинного наймання персоналу. З’ясування ролі внутрішнього ринку праці; альтернативи найманню: понаднормова робота, структурна реорганізація, тимчасове наймання. Оцінка якості набору персоналу. Сутність процесу відбору персоналу, етапи процесу відбору персоналу. Пояснення первинного відбору кадрів; методів збору інформації, яка використовується при процесі добору: іспити, співбесіди, центри оцінки; методів первинного добору кадрів: аналіз анкетних даних, тестування, експертиза почерку. З’ясування вимог до технології оцінки, рекомендацій щодо ефективного проведення співбесіди; питань, які потрібно з’ясувати в ході попередньої співбесіди; видів інтерв’ю: за біографією кандидата, за ситуацією, за професійними й особистими якостями. Рішення про зарахування нового співробітника.  
  Пояснення суті процесу навчання персоналу, основних вимог, що забезпечують ефективність програм навчання; особливостей навчання персоналу організацій у різних країнах. З’ясування етапів ділової активності людини, які визначають її здатність до навчання; питань, які потрібно враховувати під час підготовки до процесу навчання; порад керівнику для ефективного проведення навчання; методів індивідуального навчання: коачингу і наставництва, самостійного навчання, ротації; методів групового навчання: лекцій, ділових ігор, обговорення практичних ситуацій; рекомендацій щодо підготовки до проведення навчальних курсів. Пояснення суті процесу планування й підготовки резерву керівників організації, плану розвитку. Вміння визначити методи підготовки і підвищення кваліфікації керівників: консультації, спеціальне розроблення актуальної проблеми, метод дискусій, ділові ігри, методи аналізу ситуації, метод розбору інцидентів, метод програвання ролей, метод “розбирання пошти”, метод проекту, стажування, ознайомлювальні семінари, курси з управління. Розрахунок ефективності підготовки керівників.  
  Визначення сутності процесу оцінки персоналу, оцінки трудової діяльності орієнтованої на результати праці. З’ясування факторів, які впливають на оцінку результативності праці персоналу, цілей оцінки результатів діяльності персоналу. Аналіз оцінки результатів роботи працівників. Визначення поняття атестації, суті процесу атестації, атестаційної співбесіди, методів атестації: методу стандартних оцінок, порівняльних, управління за допомогою установки цілей. Пояснення суті бесіди зі співробітниками після атестації, рекомендацій організаторам програми атестації; нетрадиційних методів оцінки персоналу: 360о атестації, психологічних методів оцінки, застосування комплексу методів центрами оцінки персоналу; непрямих методів оцінки персоналу: оцінки характеру людини, оцінки зовнішності людини.  
  Визначення сутності поняття адаптації, соціальної адаптації, професійної орієнтації. Пояснення первинної та вторинної адаптації, професійної, психофізіологічної, соціально-психологічної адаптації. З’ясування професійної орієнтації в організаціях Японії та США. Аспекти адаптації робітників, закріплені законодавством України. Адаптація людини до роботи та адаптація роботи до людини. Визначення стратегій адаптації, цілей системи управління адаптацією та профорієнтацією в організації. Пояснення суті процесу оптимізації персоналу, обставин, які зумовлюють плинність кадрів.  
  Разом  

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)