АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Готівкове обслуговування бюджетних установ

Читайте также:
  1. II. Описание экспериментальной установки
  2. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  3. S: Установите соответствие между категориями мобильности и характеризующими их признаками.
  4. S: Установите соответствие между типом общества и экономическим развитием данного общества.
  5. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  6. VII Схемы приборов и установок
  7. А) Наивная установка
  8. А) Общая установка сознания
  9. А) Общая установка сознания
  10. А)процесс установления затрат рабочего времени в виде норм труда на выполнение определенной работы
  11. А. Квалификация лица как иностранного гражданина и установление его личности
  12. А. Установление содержания иностранного закона

Деяка частина господарських і розрахункових операцій бюджетних установ проводиться готівкою. До таких операцій відносяться виплата заробітної плати, видатків на службові відрядження, допомоги, пільг, придбання канцелярських та господарських товарів тощо.

Для оформлення документів на отримання готівки бюджетні установи подають до органів ДКУ у двох примірниках заявку на видачу готівки та перерахування коштів на вкладні рахунки (додаток 30). Після видачі готівки один примірник з відбитком штампа казначея, повертається установі, а другий зберігається в органах ДКУ. Заявки на видачу готівки виписуються на осіб, яким надано право працювати з готівкою і з якими укладені договори про повну матеріальну відповідальність.

У заявках на видачу готівки на виплату заробітної плати указуються суми податку з доходів фізичних осіб, суми нарахувань до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та суми страхових внесків до Пенсійного фонду України, інші податки і обов’язкові платежі, які утримані із заробітної плати та нараховані на фонд заробітної плати відповідно до чинного законодавства.

Разом із заявкою на видачу готівки бюджетні установи повинні подавати платіжні доручення на перерахування платежів, утриманих із заробітної плати працівників та нарахованих на фонд оплати праці податків до бюджету і зборів до державних цільових фондів, або документальне підтвердження їх сплати раніше (звільнення від сплати). У цих платіжних дорученнях зазначається період, за який сплачуються податки та обов’язкові платежі.

Розпорядники та одержувачі бюджетних коштів несуть відповідальність за правильність нарахування заробітної плати і прирівняних до неї платежів, за повноту перерахування платежів, утриманих із заробітної плати і нарахованих на фонд оплати праці податків до бюджету та зборів до державних цільових фондів при отриманні заробітної плати і прирівняних до неї платежів.

Видача готівкових коштів під звіт на закупівлю сільськогосподарської продукції, продуктів її переробки та заготівлю вторинної сировини, крім металобрухту, дозволяється на строк не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (господарські) потреби - на строк не більше двох робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт.

Якщо підзвітній особі одночасно видана готівка як на відрядження, так і для вирішення в цьому відрядженні виробничих (господарських) питань (у тому числі й для закупівлі в населення сільгосппродукції та заготівлі вторинної сировини), то строк, на який видана готівка під звіт на ці цілі, може бути продовжено до закінчення терміну відрядження. Відповідальність за цільове використання готівки несе бюджетна установа.

Після отримання установою матеріальних цінностей або послуг за готівку, до органів ДКУ подаються документи, які підтверджують здійснені видатки (акти придбання матеріальних цінностей чи послуг, рахунки-фактури тощо). Акт придбання матеріальних цінностей складається за установленою формою, підписується спеціально створеною комісією і затверджується керівником установи, або його заступником. Бюджетна установа щомісячно складає Довідку про надходження у натуральній формі (додаток 31), у якій за загальним і спеціальним фондами відображаються надходження та видатки установи за видами та кодами економічної класифікації.

Орган ДКУ приймає від установи підтвердні документи протягом трьох робочих днів після придбання продуктів харчування, медикаментів, господарських товарів, після чого припиняє видачу грошових чеків на отримання готівки для подальшого їх придбання.

Уповноважені особи бюджетних установ отримують готівку з поточних рахунків, відкритих в установах банків на ім’я органів ДКУ на підставі грошових чеків, які оформляються органами ДКУ після перевірки відповідної заявки на видачу готівки.

Кожна бюджетна установа повинна мати грошову чекову книжку, яку вона оплачує і на підставі довіреності отримує від органу ДКУ. При цьому складається акт приймання-передачі грошових чекових книжок у двох примірниках (один примірник залишається в органі ДКУ, другий разом з чековою книжкою передається розпоряднику) та проводиться запис в журналі реєстрації отриманих та виданих чекових книжок (веде ДКУ).

Невикористана готівка повертається на той реєстраційний (спеціальний реєстраційний) рахунок, з якого вона була отримана.

Організація готівкового обслуговування бюджетних установ передбачає складання останніми касових заявок на отримання готівки у наступному кварталі, які за 55 днів до початку планового кварталу подаються до органу ДКУ, в якому вони обслуговуються. Після перевірки і узагальнення зведена касова заявка передається органом ДКУ до уповноваженого банку не пізніше як за 45 днів до початку кварталу.

При внесенні готівки на рахунки розпорядників бюджетних коштів відправники коштів у розрахункових документах (квитанціях тощо) зазначають зміст операції, код економічної класифікації видатків і номери відповідних рахунків розпорядників, що відкриті в органах ДКУ.

Бюджетні установи можуть проводити операцій із застосуванням банківських платіжних карток, для чого в установах банків на умовах договору їм відкривається картковий рахунок. У договорі вказуються довірені особи установи, які можуть використовувати платіжну картку як для отримання готівки, так і для здійснення безготівкових розрахунків, пов’язаних з господарською діяльністю установи, у тому числі на представницькі потреби та витрати на відрядження.

До проведення операцій на картковий рахунок переказуються кошти з відповідних рахунків бюджетної установи. Сума переказу коштів вказується у заявці установи. Кошти карткового рахунку є підзвітними коштами довіреної особи бюджетної установи, яка. оприбутковує та включення їх до авансового звіту за випискою з карткового рахунку або чека банкомату. Авансовий звіт подається до бухгалтерії установи разом із підтвердними документами та залишком невикористаної готівки.

Залишки коштів, не використані довіреною особою у визначені терміни, повертаються на рахунок, з якого вони були перераховані.

С.в. № 16


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)