АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги щодо формування справ

Читайте также:
  1. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. III. Исправьте предложения в соответствии с содержани ем текста.
  5. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  6. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  7. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  8. V. Вимоги до транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  9. V. Про порядок ведення справ Державної Народньої Ради
  10. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  11. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  12. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили

При формуванні справ необхідно дотримуватися таких вимог:

• документи постійного та тимчасового, у т. ч. тривалого (понад 10 років), зберігання необхідно групувати у різні справи (як ви­няток, коли цього вимагає специфіка роботи установи, докумен­ти постійного та тимчасового зберігання, пов’язані з вирішенням одного питання, можуть тимчасово групуватись упродовж року в одну справу, після закінчення року або вирішення питання згадані документи повинні вміщуватися в окремі справи згідно з номен­клатурою справ за таким принципом: до однієї справи вмішують документи лише постійного, а до іншої - тимчасового зберіган­ня);

• до справ вміщують лише оригінали документів або у разі їх відсут­ності, засвідчені в установленому порядку копії документів, оформ­лені відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів;

• не допускається включення до справ постійного зберігання черне­ток, особистих документів, розмножених копій та документів, що підлягають поверненню (зі штампом органу вищого рівня);

• документи групують до справ за один рік, за винятком: перехідних справ та особових справ, які формуються протягом усього періоду роботи працівника в установі; документів виборчих органів і їх постійних комісій, депутатських груп, які формуються за період їх скликання; документів навчальних закладів, які формуються за навчальний рік; документів театрів, що характеризують сценічну діяльність за театральний сезон; справ фільмів, рукописів, історій хвороб тощо;

• до справи можна включати документи тільки з одного питання або групи споріднених питань, що становлять єдиний тематичний комплекс;

• у справі не може налічуватися більш як 250 аркушів (30—40 мм завтовшки);

• за наявності у справі кількох томів (частин) індекс і заголовок спра­ви зазначають на кожному томі з додаванням: «т. 1», «т. 2» тощо.

Усередині справи документи мають бути розміщені так, щоб вони за своїм змістом послідовно висвітлювали певні питання. При цьому документи розташовують у хронологічному порядку або за алфавітом авторів чи кореспондентів, спочатку - ініціативний документ, а потім - усі інші в логічній послідовності.

Розпорядчі документи (накази, розпорядження, постанови, рішення) групують у справи за їх видами та в хронологічному порядку.

В окремі справи в хронологічному порядку, залежно від виду доку­ментів, формують копії законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, витяги з відповідних протоколів засідань Кабінету Міністрів України.

Статути, положення, правила, інструкції, методичні рекомендації тощо, затверджені розпорядчими документами (наказами, постановами, рішеннями), є додатками до них і вміщуються до справ разом із цими до­кументами. Якщо згадані документи затверджено керівником установи як самостійні документи (наприклад, положення про структурні підроз­діли, посадові інструкції), їх групують в окремі справи.

Накази з основної діяльності групуються окремо від наказів з адміністративно-господарських питань та з особового складу.

Накази з особового складу згідно з чинними нормативно-правовими актами [13, 23, 24] групують окремо відповідно до видів наказів та визна­чених строків їх зберігання.

Отже, не дозволяється формувати в одну справу накази тривалого і тимчасового строків зберігання.

Окрім того, при значній кількості наказів з особового складу, що сто­суються різних кадрових питань (про прийняття на роботу, звільнення, переміщення, заохочення), доцільно також формувати їх в окремі справи.

В окрему справу формують документи до наказів з особового складу (листки з обліку кадрів, заяви, подання, доповідні записки, довідки, копії довідок, обхідні листи), що не увійшли до складу особових справ.

Документи засідань колегіальних органів (комісій, рад, колегій тощо) установи групують у дві справи:

• протоколи і документи до них (доповіді, довідки, проекти рішень тощо);

• документи з організації та проведення засідань колегіальних ор­ганів (порядок денний, список запрошених, макет розсаджування, перелік осіб, що виступають, тощо).

Протоколи засідань групують у справи в хронологічному порядку і за номерами. Документи до засідань систематизуються за датами та но­мерами протоколів, а всередині групи документів, що стосуються одного протоколу, - за порядком денним засідання.

Доручення органів вищого рівня та документи, пов’язані з їх вико­нанням, групують у справи або за напрямами діяльності установи (на­приклад, з фінансових питань), або за авторами ініціативних документів (наприклад, доручення Кабінету Міністрів України). Незначну кількість таких документів дозволяється формувати в одну справу. Усередині кож­ної справи згадані документи систематизують за датами доручень.

Затверджені плани, звіти групують у справи окремо від проектів цих документів.

Листування групують за змістом і кореспондентською ознакою і сис­тематизують у хронологічній послідовності: документ-відповідь іде за документом-запитом. Листування з органами вищого рівня рекоменду­ється групувати за конкретними питаннями. У разі поновлення листуван­ня з певного питання документи включають до справи поточного року із зазначенням індексу справи за минулий рік, в якій зберігаються поперед­ні документи з даного питання.

Особові рахунки працівників, відомості нарахування заробітної плати та інші подібні фінансові документи систематизують у межах року за ал­фавітом прізвищ або щомісячно.

Особові справи формують упродовж усього часу роботи певної особи в установі. Документи в особових справах розмішують у хронологічній послідовності в міру їх поповнення. Особова справа містить такі види документів: внутрішній опис документів справи; заява про прийняття на роботу (контракт); направлення або подання; особовий листок з обліку кадрів (анкета); автобіографія; документи про освіту (копії); характерис­тики або рекомендаційні листи; витяги з розпорядчих документів або копії (наказів, розпоряджень) про призначення, переведення на посаду, звільнення працівника; документи про атестацію; доповнення до особо­вого листка з обліку кадрів та інші документи.

Особові справи державних службовців ведуться відповідно до По­рядку ведення особових справ державних службовців в органах виконав­чої влади [15].

Довідки з місця проживання, медичні довідки про стан здоров’я та інші подібні документи групують в окремі справи тимчасового зберіган­ня і до особових справ не включають.

Копії наказів про стягнення, заохочення, зміну прізвища тощо до осо­бової справи не включають у зв’язку із внесенням відомостей про це в доповнення до особового листка з обліку кадрів або до трудової книжки.

Організація тимчасового зберігання документів у структурних підрозділах

Документи з часу створення (надходження) і до їх передавання до архіву установи зберігаються за місцем формування справ, тобто в структурних підрозділах. У невеликих установах справи зберігаються централізовано у секретаря. Не рекомендується здійснювати формування і зберігання справ у виконавців, оскільки необізнаність багатьох з них з правилами формування справ нерідко спричинює порушення складу й обсягу документів справи, утруднює контроль за виконанням документів, довідково-інформаційну роботу по них.

Збереженість документів у структурних підрозділах забезпечують їх керівники та посадові особи, відповідальні за діловодство. Працівники архіву установи або особа, відповідальна за архів, не рідше одного разу на рік, як правило, - перед передаванням справ до архіву, здійснюють перевірки стану зберігання документів та організації діловодства у структурних підрозділах.

Справи в робочих кімнатах повинні зберігатись у шафах, що забез­печує їх збереженість та захист від пилу й світла, а документи, що по­требують особливих умов зберігання (особові справи, трудові книжки, з грифом обмеженого доступу тощо), - в сейфах або шафах, що надійно замикаються та опечатуються.

У шафах справи мають бути розміщені вертикально, на корінці кож­ної з них зазначається її індекс за номенклатурою. Задля оперативного пошуку необхідних документів справи розміщують відповідно до номенклатури, копію якої прикріплюють з внутрішнього боку дверцят шафи, що дозволяє легко (за індексом) знайти необхідну справу.

Особові справи зберігаються у кадровій службі окремо від інших справ, відповідальність за їх збереженість несе керівник цієї служби.

Документи особових справ бажано вміщувати до папок-реєстраторів, які значно полегшують роботу з розміщення нових або тимчасово вилу­чених документів. Особові справи систематизують і зберігають за їх но­мерами або за алфавітом осіб чи назвами структурних підрозділів відпо­відно до штатного розпису. За наявності в установі значної кількості осо­бових справ їх реєструють відповідно до порядкових номерів і відміток на обкладинках справ у спеціальному журналі обліку особових справ. Завершені справи постійного і тривалого (понад 10 років) зберігання знаходяться за місцем їх формування протягом двох років, потім їх пере­дають до архіву установи.

Видавання справу тимчасове користування

Видавання справ у тимчасове користування іншим структурним підрозділам установи або іншим установам здійснюється з дозволу керівни­ка установи. Видавання справ до інших установ здійснюється на підставі їх письмових запитів.

На видану справу заводиться картка-замінник справи (див. додаток 63), у якій зазначаються її назва, індекс за номенклатурою, дата видаван­ня, кому видано справу, дата її повернення, підписи осіб, що видали та прийняли справу. Карту-замінник вміщують на місце виданої справи.

При виникненні у працівників установи протягом діловодного року потреби в окремих документах, включених до справи, їх вилучення з неї здійснює особа, відповідальна за діловодство в структурному підрозділі, а на їх місце вміщується аркуш-замінник, в якому зазначають: коли, кому і на який термін видано документ, підписи осіб, що видали та прийняли документ. Після завершення діловодного року видавання співробітникам окремих документів зі справ не дозволяється. За необхідності у тимчасо­ве користування може бути видано всю справу.

Видавання в тимчасове користування іншим установам справ поточ­ного діловодства оформляють актами (див. додаток 34). що складають­ся у двох примірниках, перший з яких залишається в установі, а другий видається замовнику. Акт підписують керівники установ, які передають та одержують документи, його скріплюють гербовими (основними) пе­чатками. Після повернення справ у кожному примірник) акта робиться відповідний запис.

Перед видаванням справ з поточного діловодства та після їх повер­нення обов’язково проводиться поаркушна перевірка кожної справи в присутності представників установ, які передають та одержують справи.

Справи видаються в тимчасове користування на строк, що не переви­щує, як правило, один місяць.

Вилучення справ або окремих документів зі справ і передавання їх у постійне користування іншим установам, як правило, забороняється.

В окремих випадках згідно з письмовою постановою судово-слідчих органів у зв’язку зі справами, що перебувають у їх провадженні, за пись­мовою вказівкою керівника установи здійснюється вилучення оригіна­лів необхідних справ або окремих документів. При вилученні оригіналів справ або документів складається акт у двох примірниках, перший з яких залишається в установі, а другий передається відповідному судово-слідчому органу. Зі справ або документів, що вилучаються, обов’язково знімають копії, які мають бути засвідчені в установленому порядку.

Особові справи видаються в тимчасове користування лише певним посадовим особам за рішенням керівника установи. Список таких осіб готує і подає на затвердження керівнику установи керівник кадрової служби.

У разі вилучення з особової справи за вказівкою керівника установи будь-яких документів працівник кадрової служби зобов’язаний зробити в її внутрішньому опису відповідний запис. Особові справи не видаються на руки працівникам, на яких вони заведені.

Під час роботи зі справами, виданими в тимчасове користування, за­бороняється вносити будь-які виправлення у раніше зроблені записи, ро­бити нові записи, вилучати зі справи або вміщувати до неї документи, розголошувати відомості, що в них містяться.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)