АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Переваги ВР, як джерела енергії

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  3. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  4. Баланс енергії і коефіцієнт корисної дії динамічної машини
  5. Будова Сонця. Джерела його енергії
  6. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  7. ВИБІР ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ
  8. Визначення втрат енергії при ламінарному режимі течії рідини в трубі круглого поперечного перерізу
  9. Визначення конкурентної переваги фірми в даному сегменті
  10. Визначте переваги ф’ючерсної угоди.
  11. ВИКОРИСТАНІ ТА РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА
  12. ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ,ЇХ МАЙБУТНЄ В ЕНЕРГЕТИЦІ.

В порівнянні з реакціями звичайного горіння хімічні процеси, що обумовлюють вибух, характеризуються величезними швидкостями, теплова енергія при цьому виділяється в надзвичайно короткі проміжки часу. Цим і пояснюється величезна, в порівнянні з іншими джерелами енергії, потужність вибухових речовин. Так, наприклад, 1кг нітрогліцерину, будучи поміщений в кулясту судину і підірваний капсулем-детонатором, розкладається протягом 0,000026 секунди і при цьому виділяє приблизно 1455 Кал. Вважаючи, що 1 Кал здатна проводити роботу в 427 кілограмометрів (механічний еквівалент тепла), знаходимо, що в 1 секунду при вибуху нітрогліцерину повинна про-водитися робота, рівна:

при умові повного перетворення тепла в механічну роботу.

Оскільки одна кінська сила відповідає потужності 75 кгм/сек, то обчислена робота відповідає потужності машини в

Таким чином, 1 кг нітрогліцерину здатний зробити в 0,000026 се-кунди таку ж роботу, яку здійснює в цей же самий проміжок часу машина в 318 607 700 л. с.

Практично при вибуху вибухових речовин корисної роботи буде знач-но менше; наприклад, при вибуху снарядів в ґрунті використовується всього біля 7 % енергії вибухової речовини, а в каналі знаряддя не більше 35–40 % потенційної енергії порохів.

Проте і з урахуванням коефіцієнта корисної дії потужність нітрогліце-рину, як показує приведений розрахунок, величезна, що пояснюється надзви-чайною короткочасністю процесу вибуху.

Таким чином, вибухові речовини незамінні в тих випадках, коли необ-хідно провести велику роботу в дуже короткий проміжок часу.

· Що таке вибухові речовини, основні їх чинники (фактори).

Вибуховими речовинами (далі – ВР) називають особливу групу речо-вин, здібних до надзвичайно швидкої хімічної реакції, що саморозповсюд-жується, в результаті зовнішньої дії.

Основними чинниками, що характеризують явище вибуху, є:

– велика швидкість вибухового перетворення;

– виділення великої кількості теплоти;

– утворення великої кількості газів.

Швидкість вибухового перетворення є основною характеристикою вибухових речовин і вимірюється швидкістю розповсюдження ударної хвилі (м/с) по вибуховій речовині (ВР). В результаті великих швидкостей вибухо-вого перетворення вибух невеликих зарядів ВР відбувається за надзвичайно малий проміжок часу, рівний 0,01...0,0000001 с.

Так, вибух тротилової шашки масою 400 г відбувається за 0,000009 сек, згорання порохового заряду при пострілі з гвинтівки – за 0,0012 сек.

Кількість теплоти, що виділяється, при вибуховому перетворенні значна, наприклад, при вибуху 1кг:

– димного пороху виділяється – 2784 кДж,

– тротилу – 4187 кДж;

– гексогену – 5451 кДж і т.д.

Велика кількість газів, що утворюються при вибуховому перетворенні, може проводити механічну роботу метання або руйнування навколишнього середовища, наприклад, якщо 1л бензину при згоранні утворює 32л газів, то

1л димного пороху – 336 л;

1л бездимного пороху – 1050 л;

1л тротилу – 1104 л;

1л гексогену – 1543 л.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)