АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізм розповсюдження вибуху

Читайте также:
  1. E. циліндр з годинниковим механізмом.
  2. E. циліндр з годинниковим механізмом.
  3. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  4. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.
  5. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  6. Вивчення механізму ЗВОРОТНОГО зв’язку (стабілізації) зварювального інвертора для ручного дугового зварювання
  7. Вигоди і механізми Митного союзу
  8. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  9. Внутрішньосерцеві механізми регуляції діяльності серця.
  10. Геліометеотропні реакції та їх механізми.
  11. Глибина розповсюдження хмари забрудненого повітря у разі аварії
  12. Глибина розповсюдження хмари забрудненого повітря у разі аварії

Розповсюдження вибухового перетворення відбувається у формі швид-кого горіння або детонації.

· Види вибухових процесів.

Залежно від швидкості розповсюдження вибухової реакції розрізняють три види вибухових процесів:

Горіння – швидкість протікання вибухового процесу змінна і лежить в межах від доль сантиметра до декількох метрів в секунду; процес не супроводжується значним звуковим ефектом і помітною механічною дією; у обмеженому об’ємі він протікає енергійно, характеризується більш менш швидким наростанням тиску і здатністю газоподібних продуктів горіння проводити роботу метання (горіння є характерним видом вибухового пере-творення порохів);

Швидке горіння є пошаровим тепловим розповсюдженням вибухо-вого перетворення, швидкість якого не перевищує швидкість звуку в даній речовині.

Для швидкого горіння найбільш характерне розповсюдження газів, що утворилися, у бік найменшого опору і виробництво роботи метання.

Вибух – надзвичайно швидке перетворення речовини, що супровод-жується виділенням тепла і утворенням великої кількості сильно стислих газів, здатних виконати механічну роботу; швидкість протікання вибухового процесу змінна, вимірюється тисячами метрів в секунду; процес характер-ризується різким стрибком тиску в місці вибуху і ударом газів, що викликає дроблення і сильні деформації предметів на відносно невеликих відстанях;

Хімічні ВР є відносно нестійкими в термодинамічному сенсі система-ми, здатними під впливом зовнішніх дій до швидкого виділення великої кіль-кості енергії у вигляді тепла і утворення сильно нагрітих газів.

Вибух – хімічні перетворення ВР, що протікають в надзвичайно короткий проміжок часу.

Газоподібні продукти вибуху в перший момент займають об’єм заряду ВР, при цьому їх тиск досягає 15000–20000Мпа. Потім вони швидко розши-рюються, завдаючи при цьому удару і здійснюючи роботу по руйнуванню або струсу навколишнього середовища.

· Види вибуху.

Залежно від початкової енергії вибух може бути фізичний, хімічний або ядерний (термоядерний);

Фізичним вибухом називають миттєве перетворення речовини і руйну-вання середовища в результаті фізичного процесу, початковою енергією яко-го є енергія міжмолекулярних зв’язків речовини (теплова енергія, енергія пружного стиснення і ін.), наприклад:

– вибух газового балона із-за ослаблення стінок випадковим палевому, пошкодженням, корозією – енергія пружного стиснення приводить до мит-тєвого руйнування оболонки, в якій речовина знаходилася під тиском;

– вибух парового казана із-за миттєвого перетворення води на пару при сильному перегріві. Теплова енергія викликає миттєву зміну фізичного стану речовини - перехід з рідкого стану в газоподібний.

Хімічним вибухом (далі – вибух) називають надзвичайно швидку хімічну реакцію, що саморозповсюджується, початковою енергією якою є енергія внутрішньо-молекулярних зв’язків речовини. Хімічну реакцію, що супроводжується вибухом, прийнято називати вибуховим перетворенням.

Початковою енергією ядерного (термоядерного) вибуху є внутріядерна енергія, що звільняється при ланцюговій реакції ділення деяких важких атом-них ядер або злиття (синтезу) ядер атомів легких елементів з утворенням ядер важчих елементів.

· Детонація, швидкість детонації.

Детонацією називають розповсюдження вибухового перетворення під дією ударної хвилі, швидкість якої вища за швидкість звуку, постійна і максимальна для даної ВР. Вибухове перетворення виникає в результаті швидкого і різкого стиснення невеликої частини ВР. У місці стиснення ВР розігрівається, це викликає хімічну реакцію, що супроводжується виділенням великої кількості газів і тепла.

Під дією ударної хвилі сусідні шари стискаються і в них, у свою чергу, відбувається інтенсивна хімічна реакція перетворення ВР в газоподібні про-дукти з виділенням тепла. Продукти вибуху рухаються услід за ударною хви-лею. Завдяки постійному заповненню газоподібних продуктів швидкість ударної хвилі може бути постійною.

Максимальну і постійну для даної ВР швидкість розповсюдження ударної хвилі називають швидкістю детонації.

Швидкість детонації залежить від природи ВР, його щільності і фізич-ного стану, змісту домішок і наявності оболонки. Із зменшенням кількості інертних домішок і збільшенням щільності ВР швидкість детонації зростає. Значно збільшує швидкість детонації наявність оболонки, що перешкоджає газам, що утворилися вільно розширюватися, що підвищує тиск газів і сприяє детонаційному режиму. Із збільшенням щільності заряду швидкість детонації збільшується, у ВР, вживаних на практиці; вона лежить в межах 3000–10000 м/с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)