АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Витрати виробництва в короткостроковому періоді. Короткостроковий період– це період, в якому витрати поділяються на постійні та змінні, тобто це період протягом якого підприємство може змінювати обсяги

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  3. Q - обсяг виробництва.
  4. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  5. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  6. Автоматизація виробництва
  7. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  8. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  9. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  10. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  11. Аналіз обсягу виробництва продукції
  12. Аналіз результатів національного виробництва.

Короткостроковий період – це період, в якому витрати поділяються на постійні та змінні, тобто це період протягом якого підприємство може змінювати обсяги залучення ресурсів.

Динаміка короткострокових витрат виробництва пов’язана з законом спадної продуктивності факторів виробництва та відтворює відповідну динаміку граничних та середніх продуктів в дзеркальному відображенні.

Постійні витрати зображуються горизонтальною лінією паралельною вісі обсягу виробництва.

Змінні витрати спочатку при зростанні обсягів виробництва зростають, потім певний час залишаються практично не змінними, а далі невпинно зростають.

Сукупні витрати мають таку ж саму динаміку, як і змінні, але розпочинаються з точки постійних витрат.

Вертикальна відстань між сукупними і змінними витратами є завжди однаковою і дорівнює сумі постійних витрат (рис. 8.1).

Середні постійні витрати зображуються кривою з від’ємним нахилом. Це витрати, що постійно згасають при зростанні обсягів виробництва.

Середні змінні витрати мають U-подібну форму, тобто спочатку при зростанні обсягів

виробництва зменшуються, потім певний час залишаються сталими, а далі зростають.

Середні сукупні витрати є сумою середніх змінних та середніх постійних витрат. Вони мають таку ж U-подібну форму, як і середні змінні, однак знаходяться у верхній частині графіку, а відстань між середніми сукупними і середніми змінними витратами є такою, що постійно зменшується.

Граничні витрати мають V-подібну форму, починаються з точки середніх змінних витрат для першої одиниці продукції і проходять через мінімальні точки середніх змінних та середніх сукупних витрат (рис. 8.2).

 

Динаміка витрат виробництва зумовлює виробничу стратегію та економічну поведінку фірми. За даної технології та організації виробництва фірма оптимізує свою діяльність, виробляючи продукцію в обсязі, що відповідає мінімальним середнім сукупним витратам.

Отже, з точки зору мінімізації витрат, оптимальним вважається такий обсяг виробництва, за якого середні сукупні витрати набувають свого мінімального значення, а це відбувається в точці перетину з граничними витратами: ATC min = MC


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)