АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості управління реальними інвестиціями

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  7. Автоматизовані системи управління проектами
  8. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  9. Адреса регістра управління завершується на: 11
  10. Актуальність проблеми управління освітою
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Аналіз є однією із функцій управління

Як уже було зазначено, реальні інвестиції можуть здійснюватися у формі вкладень у нове будівництво, купівлю цілісних майнових комплексів, нове обладнання, розширення обсягів діяльності та її перепрофілювання і т. і. При цьому задача фінансового менеджменту полягає у пошуці окремих інвестиційних проектів, оцінці їх ефективності і виборі найбільш ефективних.

В процесі аналізу інвестиційних проектів необхідно особливу увагу звертати на тривалість життєвого циклу проекту та його окремих стадій. Під життєвим циклом проекту розуміють проміжок часу від моменту появи проекту до моменту його ліквідації (а не запуску в експлуатацію, так як від життєвого циклу продукції в значній мірі залежить окупність і економічна ефективність інвестицій).

В проектному циклі можна виділити три основні стадії:

· доінвестиційна або попередня стадія - фаза підготовки проекту та забезпечення його фінансування;

· інвестиційна стадія - фаза проектування і будівництва;

· експлуатаційна (виробнича) стадія - фаза експлуатації інвестицій-ного об'єкту. (У випадку диверсифікованого виробництва початком експлуатаційної стадії вважається дата початку виробництва і збуту хоча б одного виду продукції або послуг. Одночасно можуть продовжуватися роботи у відповідності з інвестиційним планом, пов¢язані з підготовкою виробництва і збуту інших видів продукції).

Ø Обгрунтування доцільності реальних інвестицій здійснюється на попередній або доінвестиційній стадії.

 

Для оцінки ефективності реальних інвестицій використовують наступні показники:

1. Чиста теперішня (приведена) вартість (NPV) – характеризує загальний прибуток від реалізації інвестиційного проекту і визначається за формулою:

 

ЧТВ=ГПд - І

де ЧТВ – чиста теперішня вартість проекту;

ГПд – сумарний дисконтований грошовий потік від експлуатації інвестиційного об’єкта (приведений до теперішньої вартості);

І – початкові інвестиції в проект.

 

2. Індекс прибутковості (IRR) – показує рівень віддачі інвесто-ваного капіталу і обчислюється за формулою:

 

де Іпр індекс прибутковості.

 

3. Строк окупності інвестицій – показує, скільки потрібно часу, щоб початкові інвестиції в проект повністю окупилися за рахунок генерованих проектом грошових потоків. Якщо щорічні грошові потоки рівномірні, строк окупності визначається за формулою:

 
 
(8.3)

 


де tОК – строк окупності проекту;

ГПЩ – щорічний грошовий потік.

 

Якщо ж грошові потоки по роках суттєво відрізняються, необхідно робити більш точні розрахунки. Для отримання реальних результатів розраховується дисконтований період окупності, яких враховує теперішню вартість майбутніх грошових надходжень.

 

4. Внутрішня норма прибутковості інвестиційного проекту характеризує ставку дисконта, при якій сумарний дисконтований грошовий потік за весь строк експлуатації об’єкта дорівнює початковим інвестиціям. Іншими словами, це ставка дисконта, при якій ЧТВ = 0. Значення цього показника, як правило, знаходиться за допомогою спеціальних комп΄ютерних програм, або шляхом підбору. При цьому може використовуватися формула:

 

 
 

 


де ВНП – внутрішня норма прибутковості проекту;

ЧТВd1 – чиста теперішня вартість проекту розрахована з ура-хуванням ставки дисконту d1;

ЧТВd2 – чиста теперішня вартість проекту, розрахована з ура-хуванням ставки дисконту d2;

d1 – ставка дисконту, при якій ЧТВ > 0;

d2 – ставка дисконту, при якій ЧТВ < 0.

 

Показник внутрішньої норми прибутковості визначається виключно для порівняння із середньозваженою ціною інвестиційних ресурсів і прийняття рішень щодо оптимізацій структури джерел фінансування.

Визначені показники ефективності інвестиційного проекту порівнюються з критеріальними значеннями.

 

Наступним етапом економічного обґрунтування інвестиційного проекту є визначення показників ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства після освоєння інвестицій (рентабельність активів, рентабельність власного капіталу, оборотність капіталу, оборотність товарно-матеріальних запасів, ліквідність і т.і.) і порівняння їх з:

Ø середньо галузевими показниками;

Ø показниками конкурентів;

Ø показниками, прийнятними для окремих учасників інвестиційного проекту.

 

Для оцінки ступеню інвестиційного ризику доцільно здійснювати аналіз сценаріїв розвитку проектів з урахуванням невизначеності умов його реалізації. Як правило, при цьому методі визначається чиста теперішня вартість проекту при песимістичному, найбільш імовірному (нормальному) і оптимістичному сценаріях розвитку подій. Більш ризикованим вважається той проект, у якого розмах варіації між оптимістичним і песимістичним прогнозами результату найбільший. Крім того, оцінюється інтегральний ефект інвестиційного проекту з урахуванням всіх можливих варіантів його розвитку за формулою:

       
 
   
(8.5)
 

 


де ЧТВінт інтегральна очікувана чиста теперішня вартість інвестиційного проекту;
  ЧТВі іиста теперішня вартість по і-ому сценарію розвитку проекту;
  Рі імовірність розвитку проекту за і-им сценарієм.

 

Метод Монте-Карло дозволяє визначити імовірність отримання запланованих результатів шляхом моделювання багатьох сценаріїв розвитку подій в межах заданих параметрів ключових факторів. Механізм цього методу полягає у побудові прогнозної моделі фінансового результату інвестиційного проекту, визначенні ключових факторів впливу та встановленні їх максимального і мінімального значення за оцінками експертів. Крім того, задається кількість прогонів сценаріїв, тип зв’язку і розподілу значень ключових факторів. Сам процес імітаційного моделювання здійснюється за допомогою спеціальних комп’ютерних програм. Отримані результати імітаційного моделювання аналізуються менеджером по проектах. При цьому співставляються дані про очікувані втрати та доходи інвестора з урахуванням їх імовірності і приймається остаточне інвестиційне рішення.

 

Перевага показника чистої теперішньої вартості у порівнянні з іншими показниками ефективності полягає в цого адитивності, тобто можливості сумування ЧТВ різних проектів з метою оптимізації сукупного інвестиційного портфеля:

 

ЧТВ(А+В) = ЧТВ(А) + ЧТВ(В) (8.6)

 

де ЧТВ(А+В) сумарна чиста теперішня вартість проектів А і В;
  ЧТВ(А) і ЧТВ(В) індивідуальна чиста теперішня вартість проектів А і В.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)